Oscar Beste Film voor Crash

De Oscars staan al jaren te boek als saai, conservatief en vooral voorspelbaar, maar daar lijkt sinds vannacht verandering in te zijn gekomen. Crash won tot bijna ieders grote verbazing in de categorie Beste Film van de gedoodverfde favoriet Brokeback Mountain. Slechts een handjevol filmkenners en bookmakers hebben daar de afgelopen weken op durven wedden. De reacties in de zaal na deze bekendmaking door Jack Nicholson waren veelzeggend.

Crash, over angst en racisme in Los Angeles, won in totaal drie Oscars. Ook de montage en het originele script van Paul Haggis werden bekroond. De laatste keer dat een Beste Film-winnaar 'slechts' drie beeldjes won was in 1976 (Rocky). Een Oscar-verrassing van dergelijke omvang vond plaats in 1982 toen plots Chariots of Fire goed bleek voor het belangrijkste filmgoud.

Opvallend genoeg verliep de rest van de avond juist zoals verwacht. Philip Seymour Hoffman werd Beste Acteur voor zijn rol als Truman Capote (in Capote) en Reese Witherspoon werd Beste Actrice voor haar vertolking van countryzangeres June Carter in Walk the Line. De beste bijrollen werden George Clooney in Syriana en Rachel Weisz in The Constant Gardener. De film waar de afgelopen tijd alle schijnwerpers op waren gericht, Brokeback Mountain over twee verliefde schapenhoeders, ontving prijzen voor het beste bewerkte script, regie en de beste filmmuziek.

Alles leek te komen in drievoud, want ook Memoirs of a Geisha en King Kong gingen met een dergelijk aantal naar huis. Het veel besproken Nederlands/Palestijnse Paradise Now viel niet in de prijzen. De Oscar in die categorie, voor Beste Buitenlandse Film, ging naar Tsotsi uit Zuid Afrika.

Een verklaring voor de plotselinge Crash-overwinning is moeilijk te geven. Vanaf het vroege moment dat hij werd uitgebracht in Amerika (mei 2005) heeft een sterke mond-tot-mond-reclame de film populair gehouden tot het laatste moment. Of waren de leden van de Academy gewoon Brokeback-moe, de titel die het afgelopen prijzenseizoen praktisch alle belangrijke accolades binnenhaalde? Een Oscaruitreiking waar nog lang en veel over gesproken zal worden.

Klik hier voor de complete lijst met winnaars.



NieuwsFilm

meest populair