'Avengers: Endgame' ligt onder vuur vanwege 'fatshaming'

De scenaristen hebben zich er al over uitgelaten.

Avengers: Endgame is een gigantisch succes; de laatste Marvel film werd sterk onthaald, door zowel de filmcritici als de bioscoopgangers en is nu al wereldwijd over de grens van 2 miljard dollar heen . Het zou zelfs kunnen dat het de best verdienende film aller tijden wordt; daarvoor moet hij nog een paar honderd miljoen dollar ophalen om James Cameron's Avatar voorbij te gaan. Ondanks al deze indrukwekkende cijfers is er toch ook wat kritiek op de superheldenfilm. Opgelet: spoilers volgen hieronder!

Zo claimen sommige bioscoopgangers namelijk dat de film zich schuldig maakt aan 'fat shaming'; Thor, die wordt gespeeld door Chris Hemsworth, ondergaat namelijk een ingrijpende transformatie voor Endgame. In alle voorgaande films was hij een spierbundel, maar sinds de dodelijke vingerknip van Thanos, heeft hij zijn toevlucht gezocht tot de alcohol; als gevolg hiervan is hij héél wat kilo's bijgekomen.

Niet grappig
Als gevolg hiervan zorgt Thor vaak genoeg voor de komische noot van de film, maar sommige bioscoopgangers zagen hier niet de humor van in. Sterker nog, zij vonden het beledigend voor zwaarlijvige personen die daadwerkelijk met zulke problemen kampen. Scenaristen Christopher Markus en Stephen McFeely lieten weten dat dit absoluut niet het geval is; het was nooit de bedoeling om een dikke Thor te gebruiken als grap.

''De problemen waar hij mee kampt, hebben niks met gewicht te maken'' begon Markus. ''Dat is ook de reden waarom hij dik blijkt op het einde van de film, wanneer hij zijn emoties heeft verwerkt. Ik begrijp dat de humor die eruit voortkomt bij sommige mensen wat gevoelig ligt, maar wat ons betreft is hij op het einde de ideale Thor. Zijn gewicht is een symbool van alles wat hij heeft meegemaakt''.

NieuwsFilm

meest populair