Celebrity

Anne Hathaway geeft blanke mensen de schuld van strenge anti-abortuswet

Met de onnodige en vermijdbare dood van vele vrouwen in het vooruitzicht.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Rik Timmer om 06:00 in Celebrity
Het aannemen van een strikte anti-abortuswet in de Amerikaanse staat Alabama heeft meerdere bekendheden in opstand doen komen. Deze gaat pas over een half jaar in, maar weet nu al aardig wat mensen boos te maken. Vrouwen mogen nu in Alabama geen abortus meer plegen na de achtste week van de zwangerschap. Zelfs niet als er sprake is van incest of verkrachting. Wel als het leven van de zwangere vrouw in gevaar is. Artsen die de behandeling alsnog uitvoeren kunnen achter slot en grendel geplaatst worden.

Via sociale media liet The Hustle-ster Anne Hathaway weten dat ze de strijd nog niet opgegeven heeft. "Ja, de anti-abortus beweging draait voornamelijk om het beheersen van de lichamen van vrouwen met als uitgangspunt (voor velen serieus) het redden van levens," begint de 36-jarige Amerikaanse. "En ja, deze wet is grotendeels het werk van blanke mannen, ondanks dat blanke vrouwen de wet hebben gesteund en een blanke vrouw deze heeft goedgekeurd."

Onnodig
Hathaway vertelt verder dat mensen die zich tegen de wet verzetten ook de medeplichtigheid van de blanke vrouwen bekend moeten maken. "Zij hebben dit afschuwelijke moment mogelijk gemaakt," vervolgt Hathaway. "En vergis je niet, dit zal leiden naar de onnodige en vermijdbare doden van vrouwen, waarvan een buitensporige aantal uit armen en zwarten zal bestaan. Spreek luider. Daag op. Geef niet op."

Trump
De vijand van vele bekendheden uit Hollywood - de Amerikaanse president Donald Trump - lijkt het gedeeltelijk eens te zijn met hun visie. Via Twitter sprak hij zijn gedachten uit: "Zoals de meeste mensen wel weten, en voor degene die het graag willen weten, ben ik ontzettend pro-life. Op drie uitzonderingen na: verkrachting, incest en het beschermen van het leven van de moeder. Hetzelfde standpunt als Ronald Reagan."

33 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Sander_1107

Avatar

In een tijd waar iedereen gelijk wil zijn vind ik het jammer dat er alsnog blanke man en blanke vrouw gezegd word.

Hoort eigelijk helemaal niet uit te maken, lijkt mij

Vooral als het andersom was, dat donkere mensen voor deze wet hadden gestemd. Ik denk niet dat Hathaway dan had gezegd dat het de schuld is van de donkere man en donkere vrouw, sinds dat wel racisme is.

Racisme naar blanken mag blijkbaar wel, maar andersom is het taboe

tommieman

Avatar

^
Eens met Sander, misschien had ze beter kunnen zeggen 'domme mannen en domme vrouwen' in plaats van 'blanke'

Da Villain

Avatar

Ik kan niets anders zeggen dan dat ik het met haar eens ben. Kijk maar eens naar de foto van de ja-stemmers voor deze wet.

PRIME

Avatar

@Sander

Racisme naar blanke mensen bestaat niet. Of ben je de honderden jaren slavernij en onderdrukking nu aan het vergelijken met de 25 rijke en BLANKE (belangrijk detail) mannen die deze wet er doorheen stampen? Dat ze blank zijn is geen aanval op blanke mensen, simpelweg een illustratie dat de zoveelste "onderdrukking" voortkomt uit deze groep mensen.

Sander_1107

Avatar

@PRIME, wat je nu zegt is echt bullshit, natuurlijk bestaat racisme wegens blanken

Er word vaak genoeg gehaat naar blanken mensen in het algemeen —> racisme

En ik ben niet jarenlange slavernij hiermee aan het vergelijken, want dat heb ik geen enkele keer gezegd, dat verzin je er zelf bij.

De mannen die deze wet hebben doorgeduwt zijn inderdaad blank, maar dat hoort geen factor te zijn. Deze mannen vinden iets, en hun mening ontstaat niet uit hun huidskleur

centr1no

Avatar

Prime "Of ben je de honderden jaren slavernij en onderdrukking nu aan het vergelijken met de 25 rijke en BLANKE (belangrijk detail) mannen die deze wet er doorheen stampen? Dat ze blank zijn is geen aanval op blanke mensen, simpelweg een illustratie dat de zoveelste "onderdrukking" voortkomt uit deze groep mensen. "
Eenzijdige geschiedschrijving heeft er voor gezorgd dat veel mensen denken dat alleen de Nederlanders, Engelsen en Spanjaarden ooit aan slavenhandel deden of inheemse bevolkingen onderdrukten maar helaas is er bijna geen volk of natie ter wereld die geen (vorm van) slavernij in zijn geschiedenis heeft.

'Deze groep mensen' zijn in de Amerikaanse staten waar het nu over gaat misschien grotendeels blank, maar in andere staten met een grotere diversiteit worden dit soort politieke spelletjes net zo goed gespeeld en in andere landen waar de bevolking dezelfde kleur heeft net zo goed.
Typisch deze wet bekeken gaat het over vrouwen. Alle vrouwen. Kleur of ras is daar geen discriminerende factor in.

Wat je je uiteindelijk af moet vragen is waarom een groep van machthebbers een wet kunnen introduceren die op geen enkele manier gunstig is voor het volk en alleen is gebaseerd op antieke politieke standpunten en beperkende religieuze flauwekul. Dit soort wetten zijn in Amerika ook niet iets nieuws. Veel staten hebben nog wetgeving die de rechten van bepaalde bevolkingsgroepen beperkt. Nog niet te spreken van echt bizarre wetten zoals bijvoorbeeld die het toestaan dat een volwassene met een minderjarige kan trouwen of zoiets banaals als orale seks of seks voor het huwelijk verbieden. De staten waar het hier over gaat blijven al decennia achter op het gebied van onderwijs, ontwikkeling en welzijn en dat komt nooit in het nieuws. Geen bekende Hollywoodsterren die zich uitspreken.

Maac

Avatar

PRIME "Racisme naar blanke mensen bestaat niet."
Dan weet je dus niet wat racisme betekent. Zwarte mensen hebben geen monopolie op racisme vanwege slavernij. Je mag best denken dat het niet bestaat (ook fout, maar oké), maar je kan de definitie niet veranderen omdat het jou beter uitkomt.

Gigan72

Avatar

Domme uitspraak van haar net zo dom als die van Prime

kokosnoot

Avatar

Altijd een gevoelig onderwerp. Ten eerste is het in Amerika, daar speelt dat veel meer dan hier.
Ze zegt.."En ja, deze wet is grotendeels het werk van blanke mannen, ondanks dat blanke vrouwen de wet hebben gesteund en een blanke vrouw deze heeft goedgekeurd."
Maakt het wel een stukje genuanceerder dan de titel doet vermoeden. Dan had er eigenlijk moeten staan als titel...Anne Hathaway geeft *Deze* blanke mensen de schuld van strenge anti-abortuswet (was het hele probleem waarschijnlijk opgelost binnen deze discussie hier)
Ooit komt er misschien nog een tijd dat we niet meer praten over blank of zwart of rood etc maar gewoon over mensen. Zoals het ook zou moeten zijn.

Maac

Avatar

kokosnoot "Dan had er eigenlijk moeten staan als titel...Anne Hathaway geeft *Deze* blanke mensen de schuld van strenge anti-abortuswet (was het hele probleem waarschijnlijk opgelost binnen deze discussie hier)"

Dat denk ik niet, aangezien huidskleur geen relevante factor is voor dit topic en toch benoemd wordt.

kokosnoot

Avatar

@Maac
Hmmm Dan zou je wel kunnen plaatsen wat ze zei maar zou je de titel moeten invullen als iets van..'Anne Hathaway verzet zich tegen nieuwe anti abortus wet'.
Zou eigenlijk wel beter zijn ja, ook minder clickbait.

Maac

Avatar

^Klopt, ik zeg ook niet dat Filmtotaal dit had moeten aanpassen, ik zeg dat de aanpassing waar jij over spreekt de discussie niet had voorkomen.

kokosnoot

Avatar

@Maac ja, ik begrijp het.

Moviemagic

Avatar

tommieman "Eens met Sander, misschien had ze beter kunnen zeggen 'domme mannen en domme vrouwen' in plaats van 'blanke' "


Dit is ook niet de oplossing. Als je tegen abortus bent of voor dat maakt je niet dom. Het is gewoon een andere mening.

PRIME

Avatar

@Sander,

Dus ''haat'' naar blanke mensen is racistisch?

Zoek eens een defintie op:

''Volgens het Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie betekent raciale discriminatie "elke vorm van onderscheid, uitsluiting, beperking of voorkeur op grond van ras, huidskleur, afkomst of nationale of etnische afstamming die ten doel heeft de erkenning, het genot of de uitoefening, op voet van gelijkheid, van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden op politiek, economisch, sociaal of cultureel gebied, of op andere terreinen van het openbare leven, teniet te doen of aan te tasten, dan wel de tenietdoening of aantasting daarvan ten gevolge heeft."

Noem eens een concreet voorbeeld van bovenstaande dat van toepassing is op blanke mensen? I'll wait.

PRIME

Avatar

@Centr1no

''Wat je je uiteindelijk af moet vragen is waarom een groep van machthebbers een wet kunnen introduceren die op geen enkele manier gunstig is voor het volk en alleen is gebaseerd op antieke politieke standpunten en beperkende religieuze flauwekul.''

Strak gezegd.

PRIME

Avatar

@Maac

Ik zeg ook nergens dat racisme iets is waar alleen donkere mensen zich op mogen beroepen.

Ik zeg wel dat het richting blanke mensen niet bestaat. Zoals ik ook tegen Sander zei: geef mij een voorbeeld van bovenstaande definitie t.o.v. een blank persoon en als je mij kan overtuigen dan neem ik mijn woorden terug.

Maac

Avatar

@PRIME
Volgens de definitie die je hebt aangedragen hoef ik slechts een voorbeeld te presenteren van een vorm van onderscheid, uitsluiting, beperking of voorkeur op grond van ras, huidskleur, afkomst of nationale of etnische afstamming.

Een voorbeeld is de term "white privilege". Dat is letterlijk een onderscheid puur gemaakt op basis van huidskleur.
Alsjeblieft.

Maac

Avatar

PRIME "Dus ''haat'' naar blanke mensen is racistisch?"
Wel als de haat gebaseerd is op ras (dus niet als je iemand haat omdat 'ie je vriendin heeft afgepakt en toevallig ook blank is).
Je hebt een definitie aangedragen, maar lijkt deze zelf niet te begrijpen. Is haat naar zwarte mensen volgens jou ook niet racistisch? Hoe kan je een compleet ras haten zonder aan de definitie van racisme te voldoen?

PRIME

Avatar

''die ten doel heeft de erkenning, het genot of de uitoefening, op voet van gelijkheid, van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden op politiek, economisch, sociaal of cultureel gebied, of op andere terreinen van het openbare leven, teniet te doen of aan te tasten, dan wel de tenietdoening of aantasting daarvan ten gevolge heeft."Niet nou halve zinnetjes gaan quoten, he.Sinds wanneer doet 'white privilege' iets teniet? Sinds wanneer heeft dat impact op een manier van leven? Het is juist een term die in het leven is geroepen om aan te duiden dat het blanke ras veelal meer voordelen heeft dan andere groepen.Deze vlieger gaat niet op.

PRIME

Avatar

Het haten op een ras vind ik niet per definitie racistisch. Er zullen genoeg donkere mensen zijn die blanke mensen haten (zal misschien wel iets met het verleden te maken hebben Smiley face!) maar ik ondervind daar geen last van. Ik vraag me af wie wel? Zou er ergens een Piet Klaassen niet worden aangenomen omdat de eigenaar niet blank is en denkt: ''weer zo'n kut Nederlander?'' Of ondervinden alleen de honderen Mohammed's dat? Worden er ooit blanke mensen uitgejoeld wegens hun huidskleur tijdens voetbalwedstrijden? Of zijn alleen donkere mensen dat? Worden blanken ooit aan een bepaald beroep gelinkt, of zijn dat alleen aziaten? Zo kan ik nog even doorgaan.

Zoals ik al zei: Noem 1 soortgelijk voorbeeld op van racisme tegen blanke mensen en ik neem mijn woorden terug. En jij komt met white privilege, een term die gemaakt is om het volgende aan te duiden:

''is het collectief aan maatschappelijke voordelen waarover blanke mensen vergeleken met leden van andere etnische groepen zouden beschikken.''

Wellicht dat je deze test kan doen trouwens:

https://hart.amsterdam/image/2019/2/14/amsterdam_museum_white_privilage_test_2016.pdf

Maac

Avatar

PRIME "Sinds wanneer doet 'white privilege' iets teniet?"
Nou, wanneer je bijvoorbeeld een alleenstaande moeder bent, woonachtig in een buitenwijk omringt door criminaliteit, met een stelende zoon vanwege een heftige verslaving. Ik noem maar een scenario. Denk je nou echt dat je gerechtvaardigd bent in je generalisatie wanneer je spreekt over white privilege, terwijl sommigen alles behalve een geprivilegieerd leven leiden?

Je kan je verliezen in de definitie, maar een generalisatie op basis van ras of huidskleur, positief of negatief, is altijd slecht. Dat is een vlieger die pas echt niet opgaat. Ik kan toch ook niet zeggen dat alle zwarte mensen goed kunnen dansen of houden van gefrituurde kip? Generalisatie of onderscheid op basis van ras of huidskleur is altijd fout.

PRIME "Het haten op een ras vind ik niet per definitie racistisch. Er zullen genoeg donkere mensen zijn die blanke mensen haten (zal misschien wel iets met het verleden te maken hebben Smiley face!) maar ik ondervind daar geen last van. Ik vraag me af wie wel?"
Het haten op basis van een ras niet racistisch vinden is niet een kwestie van een mening. En ik snap niet dat je een ras kan haten op basis van iets dat in het verleden is gebeurd en ik ondervind daar wel last van.
Gelukkig maken we geen definities op basis van wat ik vind of wat jij vindt. Of dat we definiëren aan de hand van waar jij wel of geen last van hebt.
Ik geloof niet dat jij het gerechtvaardigd vindt om Duitsers te haten vanwege de Tweede Wereldoorlog. Als je dat wel kan met betrekking tot blanken en slavernij, ben je wat mij betreft moreel zwak en intellectueel oneerlijk.

PRIME "Zou er ergens een Piet Klaassen niet worden aangenomen omdat de eigenaar niet blank is en denkt: ''weer zo'n kut Nederlander?'' Of ondervinden alleen de honderen Mohammed's dat?"
Deze honderden Mohammeds waar je over spreekt, hebben zij gevraagd waarom zij zijn afgewezen en was de uitkomst racistisch? Beetje makkelijk om bij elke tegenslag de racismekaart te trekken. Bovendien is uit deze onderzoeken gebleken dat het vaak niet uitmaakt welke naam er op je C.V. staat. Dat wil niet zeggen dat er geen sprake is van incidenteel racisme natuurlijk, maar ik zou je aanraden wat minder te doen op gevoel wanneer je over statistieken spreekt.
PRIME "Worden er ooit blanke mensen uitgejoeld wegens hun huidskleur tijdens voetbalwedstrijden? Of zijn alleen donkere mensen dat?"
Ik ga ervanuit dat dit voornamelijk bij donkere mensen gebeurt en ik verwacht ook dat dit gebeurt in landen waar de meerderheid blank is. Racisme bestaat, dat ontken ik ook niet. Maar als je denkt dat, wanneer de verhoudingen anders liggen, racisme niet een blank iemand ten deel kan vallen, ben je nog nooit in een Amerikaanse gevangenis geweest (om maar een voorbeeld te noemen). Typ maar eens “typical white” in bij Google en neem de resultaten eens door. Er zijn genoeg stereotypen voor blanke mensen, die niet voor iedereen die blank is opgaan. Dat lijkt me per definitie oneerlijk.
PRIME "Worden blanken ooit aan een bepaald beroep gelinkt, of zijn dat alleen aziaten?"
Ook hier spreek je weer van een generalisatie, waarvan ik zeg dat dat niet oké is en racistisch, dat vooropgesteld. Maar blanken worden toch net zo goed geassocieerd met molens en kaas en noem maar op? Ik zie niet waarom dat niet beide kanten op werkt.
PRIME "Zo kan ik nog even doorgaan."
En daarmee geef je alleen maar aan wat ik al weet: racisme bestaat en onderscheid op basis van ras of huidskleur is niet goed.

PRIME "Zoals ik al zei: Noem 1 soortgelijk voorbeeld op van racisme tegen blanke mensen en ik neem mijn woorden terug. En jij komt met white privilege, een term die gemaakt is om het volgende aan te duiden:

''is het collectief aan maatschappelijke voordelen waarover blanke mensen vergeleken met leden van andere etnische groepen zouden beschikken.''"
En daar blijf ik volledig achterstaan. Je kan niet op basis van huidskleur onderscheid maken, positief of negatief.

PRIME

Avatar

@Maac,

Ik waardeer je reactie, maar eigenlijk wist ik na dat Black Panther verhaal dat wij nooit hetzelfde zullen denken. Ik ben in ieder geval blij dat je snapt dat racisme slecht is.

Maac

Avatar

PRIME "Ik ben in ieder geval blij dat je snapt dat racisme slecht is."
En ik vind het oprecht heel spijtig dat ik jou niet dezelfde eer kan toekennen.

centr1no

Avatar

Prime "Zou er ergens een Piet Klaassen niet worden aangenomen omdat de eigenaar niet blank is en denkt: ''weer zo'n kut Nederlander?' "
Zuid Afrika.
Verder zijn er overal 'verenigingen' (cultureel, religieus, politiek, enz.) die officieel open staan voor iedereen, maar in de praktijk wel degelijk onderscheid maken op basis van ras, nationaliteit of etnische afstamming.

PRIME

Avatar

@Maac

Haha, wat triest zeg.

Maac

Avatar

@PRIME
Aangezien dit al de tweede keer is dat je de discussie afkapt op het moment dat de tegenargumenten moeilijk te weerleggen zijn denk ik dat wij ook de term 'triest' anders interpreteren.

PRIME

Avatar

Bij jou vallen geen tegenargumenten te geven, heb ik gemerkt. Ik vind de inhoud van jouw argumenten ook waardeloos, zowel bij Black Panther als hier, vandaar dat ik er voor kies om er niet meer op in te gaan, maar dat jij dan weer zo'n trieste eindstatement moet maken, vind ik grappig. Als iemand iets wat jij zegt interpreteert dan loop je te janken dat mensen je woorden verdraaien, en jij sluit af met dat ik racisme niet slecht vind.

Je linkt white privilege aan een bizarre gezinssituatie maar faalt om in te zien dat minderheden in zo'n situatie helemaal geen kans maken.

Je zegt dat je er last van ondervind dat er misschien donkere mensen zijn die blanke mensen haten gebaseerd op het slavernij verleden? lol

Bij punten die je niet kan weerleggen begin je weer over statistieken en data en dat je niet op gevoel moet handelen, maar gevoel is iets wat jij volgens mij nooit gebruikt. Overigens zijn er genoeg onderzoeken die statements op bijv. afgewezen worden op banen wel degelijk uitlichten, had ik ook toen bij Black Panther gelinkt, ging je niet op in, net als hier bijv. op die white privilege test die ik linkte.

Je argument dat ''racisme echt wel bij blanken gebeurd want ga maar eens naar een amerikaanse gevangenis'' vind ik echt lachwekkend.

Je hangt jarenlange racistische grappen tov aziaten en beroepen aan geassocieerd worden met molens en kaas.

Inmiddels heb je nog steeds geen concreet voorbeeld gegeven van racisme tegen blanke mensen, ben ik deze discussie en voor jou zat. aju.

Maac

Avatar

Ik zie inderdaad aan je taalgebruik hoe “lachwekkend” je alles vindt wat ik zeg. Ach, je hoeft hier maar één iemand voor de gek te houden.

Geen zorgen, niemand wil je jouw recht op slachtofferschap ontnemen en als jij generalisaties wilt blijven rechtvaardigen op basis van huidskleur, wens ik je heel veel wijsheid toe.

PRIME

Avatar

Hahaha, kansloze gast. Blijf lekker in je pretentieuze bubbel zitten. "Boehoe ik word eruit geluld dus ik zeg wat over taalgebruik en ga even persoonlijk worden" bye

Maac

Avatar

“Lol.” “Kansloze gast.” “Uit geluld.” Erg geraffineerd.

Door mijn argumenten af te doen als grappig en lachwekkend werd jij als eerste persoonlijk in plaats van inhoudelijk, precies datgene waar je mij van beschuldigt.
Er zijn sjiekere manieren om een discussie te verliezen. Ik verwijt je onwetendheid over dit onderwerp totaal niet, ik gun je oprecht meer wijsheid en eerlijkheid. Succes PRIME!

PRIME

Avatar

Nah, dat succes kan je zelf wel gebruiken gap!

nieuwslaatste nieuws

meest populair