Discussie: wat moeten de makers doen om de nieuwe 'Star Wars'-trilogie goed af te sluiten?

Discussie: wat moeten de makers doen om de nieuwe 'Star Wars'-trilogie goed af te sluiten?

Niet iedereen was fan van de vorige films, de vraag is hoe ze het publiek nu tóch weer voor zich kunnen winnen.

Het lijkt nog niet eens zo lang geleden dat Disney in 2012 voor maar liefst 4 miljard dollar Lucasfilm kocht, met daarbij o.a. de rechten van Star Wars. Lang waren er speculaties over wie er bij de nieuwe films betrokken zouden zijn, waar het over zou gaan en wat Disney met Star Wars zou doen. In 2015 kregen we voor het eerst antwoorden met The Force Awakens, die zowel financieel alsook kritisch een succes was. Daarna ging het moeizamer met de franchise. Nu komt J.J. Abrams terug om het afsluitende deel van de trilogie te maken, zijn eerst Star Wars-film sinds The Force Awakens, de vijfde in slechts vijf jaar.

Het lijkt haast onmogelijk als je bekijkt hoeveel films er in de franchise uitkwamen in slechts enkele jaren. Bij de originele trilogie zaten er telkens drie jaar tussen de films, vervolgens duurde het zestien jaar tot er een nieuwe trilogie kwam, ook weer met drie jaar tussen elke film. Disney hoopte waarschijnlijk een vergelijkbare trend in te zetten die met Marvel al werkte. Met The Force Awakens ging dit goed van start. De film voelde een beetje als een greatest hits, maar introduceerde ons wel nieuwe personages en overwegend waren oude alsook jonge fans tevreden. De problemen begonnen bij de eerste spin-off Rogue One, welke problematisch productieproces kende en een tweede regisseur inhuurde om de klus te klaren. Fans waren echter nog altijd overwegend enthousiast.

Toen ging het mis
De problemen begonnen pas echt bij het tweede deel in de nieuwste trilogie, The Last Jedi, door regisseur Rian Johnson. Waar The Force Awakens nog wat kritiek kreeg op het feit dat de film veel herhaalde uit de originele trilogie, ging The Last Jedi totaal de andere kant op. Ondanks dat er nog voldoende liefhebbers zijn voor deze film, waren enorm veel fans kwaad om deze atypische Star Wars-film. De verdeeldheid tussen fans is niet meer zo groot geweest sinds de prequels uitkwamen. De daaropvolgende spin-off Solo ontsloeg in de tussentijd het regieduo Christopher Lord en Phil Miller en verving hen door veteraan Ron Howard. De reacties waren lauw, maar er gingen simpelweg te weinig mensen naar de bioscoop om de film te laten slagen.

De fans van Star Wars zijn allicht de meest fanatieke in de filmwereld. Je kan het nooit voor iedereen goed doen, maar hoe kan je de meerderheid tevreden stellen? Deze ondankbare taak ligt nu weer bij Abrams, nadat hij al de zware taak had te franchise nieuw leven in te blazen, voor het eerst zonder bedenker George Lucas. Allicht wilde Disney te veel, te snel en werd Star Wars minder speciaal door de hoeveelheid films in korte tijd. Star Wars is immers Marvel niet. Marvel wist echter wel de meerderheid in de bioscoopstoelen te krijgen voor het laatste Avengers-tweeluik, met ontzettend tevreden fans tot gevolg.

De vraag is: hoe kan Star Wars: The Rise Of Skywalker de fans weer net zo enthousiast krijgen? Zeggen jullie het maar!

NieuwsFilm

meest populair