Algemeen

Discussie: wat moeten de makers doen om de nieuwe 'Star Wars'-trilogie goed af te sluiten?

Niet iedereen was fan van de vorige films, de vraag is hoe ze het publiek nu tóch weer voor zich kunnen winnen.

door Steven van der Vegt om 09:36 in Algemeen
Het lijkt nog niet eens zo lang geleden dat Disney in 2012 voor maar liefst 4 miljard dollar Lucasfilm kocht, met daarbij o.a. de rechten van Star Wars. Lang waren er speculaties over wie er bij de nieuwe films betrokken zouden zijn, waar het over zou gaan en wat Disney met Star Wars zou doen. In 2015 kregen we voor het eerst antwoorden met The Force Awakens, die zowel financieel alsook kritisch een succes was. Daarna ging het moeizamer met de franchise. Nu komt J.J. Abrams terug om het afsluitende deel van de trilogie te maken, zijn eerst Star Wars-film sinds The Force Awakens, de vijfde in slechts vijf jaar.

Het lijkt haast onmogelijk als je bekijkt hoeveel films er in de franchise uitkwamen in slechts enkele jaren. Bij de originele trilogie zaten er telkens drie jaar tussen de films, vervolgens duurde het zestien jaar tot er een nieuwe trilogie kwam, ook weer met drie jaar tussen elke film. Disney hoopte waarschijnlijk een vergelijkbare trend in te zetten die met Marvel al werkte. Met The Force Awakens ging dit goed van start. De film voelde een beetje als een greatest hits, maar introduceerde ons wel nieuwe personages en overwegend waren oude alsook jonge fans tevreden. De problemen begonnen bij de eerste spin-off Rogue One, welke problematisch productieproces kende en een tweede regisseur inhuurde om de klus te klaren. Fans waren echter nog altijd overwegend enthousiast.

Toen ging het mis
De problemen begonnen pas echt bij het tweede deel in de nieuwste trilogie, The Last Jedi, door regisseur Rian Johnson. Waar The Force Awakens nog wat kritiek kreeg op het feit dat de film veel herhaalde uit de originele trilogie, ging The Last Jedi totaal de andere kant op. Ondanks dat er nog voldoende liefhebbers zijn voor deze film, waren enorm veel fans kwaad om deze atypische Star Wars-film. De verdeeldheid tussen fans is niet meer zo groot geweest sinds de prequels uitkwamen. De daaropvolgende spin-off Solo ontsloeg in de tussentijd het regieduo Christopher Lord en Phil Miller en verving hen door veteraan Ron Howard. De reacties waren lauw, maar er gingen simpelweg te weinig mensen naar de bioscoop om de film te laten slagen.

De fans van Star Wars zijn allicht de meest fanatieke in de filmwereld. Je kan het nooit voor iedereen goed doen, maar hoe kan je de meerderheid tevreden stellen? Deze ondankbare taak ligt nu weer bij Abrams, nadat hij al de zware taak had te franchise nieuw leven in te blazen, voor het eerst zonder bedenker George Lucas. Allicht wilde Disney te veel, te snel en werd Star Wars minder speciaal door de hoeveelheid films in korte tijd. Star Wars is immers Marvel niet. Marvel wist echter wel de meerderheid in de bioscoopstoelen te krijgen voor het laatste Avengers-tweeluik, met ontzettend tevreden fans tot gevolg.

De vraag is: hoe kan Star Wars: The Rise Of Skywalker de fans weer net zo enthousiast krijgen? Zeggen jullie het maar!

21 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

adofmirosch

Avatar

Nog een extra film maken ;)

Chris23

Avatar

^ Zou mooi zijn ja.
En meer spacebattles ... en meer monsters Smiley face
Over meer monsters gesproken :


Nicey nice.

23VDV23

Avatar

Juist nog minder aantrekken van die fans. Je kunt het toch nooit helemaal goed doen. Abrams is een prima filmmaker die, als hij zich niet te veel in zijn eigen nostalgie verliest, toffe dingen kan doen. Verras me maar. Als je dan toch zonodig moet fanpleasen om je publiek terug te krijgen doe dat dan bij toekomstige films en series. Hier is in die zin 'het kwaad toch al geschied'. Ik vind TLJ een heerlijke film, maar de mensen die dat niet vinden zijn doorgaans zó uitgesproken dat je dat toch niet meer krijgt rechtgetrokken en opzichtige pogingen daartoe een film echt niet beter gaan maken.

GreenHornet

Avatar

Het is volgens mij niet meer te redden.

Ik kan gewoon niet geloven dat er nooit een rode draad is geweest.

chefry1983

Avatar

Verhaal afronden en stoppen met starwars

Colruiter

Avatar

Dit zijn zinloze vragen, want wat moet gedaan worden zal nooit gedaan worden, dat heeft een filmstudio of seriestudio nog nooit gedaan: een film of seizoen gewoon herdoen, met dezelfde acteurs zodat het nieuwe gewoon het oude compleet vervangt, en dat het oude compleet verdwijnt. Last Jedi moet gewoon verdwijnen en vervangen worden door een nieuwe Episode 8 die op alle vlakken een vervolg en een verbetering is van Episode 7 en dan kun je deze trilogie nog redden. Dit zal nooit gebeuren natuurlijk, net zoals HBO nooit Game of Thrones zal hernemen na Seizoen 4.

Goku32

Avatar

Door er een badass film van te maken, vette charachters,vette lightsaber battels, vette ruimte battels. Goed verhaal meer is er niet nodig

Pronk47

Avatar

1:Niet om het jaar een Star Wars film maken(Hollywood is al slecht in orginele verhalen te vertellen),dus denk er maar een paar jaar over.
2:Rian Johnson ontslaan.
3:niet meer domme humor zoals BB-8 die van uit een walker een paar stormtroopers neer schiet of finn die uit zijn capsule valt(weet even niet hoe dat ding heet terwijl hij nog vast zit aan die draden.
4:Die John Boyega weg die jongen kan gewoon niet acteren.
5:Misschien toch maar stoppen .

Magnanimous

Avatar

Alles wat er gebeurt is in The Last Jedi in tact laten. Niet terugkomen op punten als de ouders van Rey, de dood van supreme leader snoke, etc. Als je belangrijke punten terugdraait in de volgende film, heeft die tweede film al helemaal geen zin meer.

adofmirosch

Avatar

Geen finn en poe meer, beide vreselijke personages. Echt als je die waardeloze verhaallijnen weg had gelaten in de vorige films. En je had je meer gefocust op luke, the first order of hux, dan waren de films veel beter geweest.

ExtraDip3000

Avatar

'Daarna ging het moeizamer met de franchise' ............
De franchise heeft inmiddels meer dan 4 miljard opgebracht en er zijn 'maar' 4 films uitgebracht. Maar goed, het gaat blijkbaar moeizaam.

Als fan wil je toch gewoon zoveel mogelijk Star Wars als je maar kan hebben toch? Ja, als kwaliteit maar boven kwantiteit gaat. Gelukkig na episode 9 geen Skywalkers meer, dan ben je meteen van al die zeikerds af ook.

Parisan

Avatar

Ik vind dat filmmakers gewoon moeten doen wat hun goeddunkt en zich niet laten terroriseren door een bepaalde groep "fans". Heel veel gewone fans hebben wel iets beters te doen dan zich in online discussies te mengen, maar hebben wel van TLJ genoten. Bovendien vergeten de haters dat TLJ deel 2 van 3 is, dus het is nogal vooruitlopen op de zaak om de ST af te kraken als je nog niet eens alles gezien hebt. Ik was ook boos op verschillende momenten in TESB, omdat ik iets anders had verwacht na ANH, maar na ROTJ dacht ik daar niet meer aan. Ik vind TLJ trouwens een stuk beter dan TFA, dus ik maak me eigenlijk wel een beetje zorgen om IX.

voldemort8690

Avatar

de LJ was de beste star wars film tot nu toe, dit is de reden: je zag nu echt het conflict van een geloof in iets. ik snap dat veel mensen naar de film ga voor vermaak en de gevechten en dan niet graag nadenken over zaken

Devenace

Avatar

Gewoon nokken, een crew opzetten die alle kopie’tjes gaan opsporen van deze films zoals SW holiday special en dan vergeten.

GreenHornet

Avatar

Ben bang dat het een GoT einde krijgt

Frietgezicht

Avatar

@ Voldemort, jaaaa dat is de reden!!! Jij hebt zo’n hoog iq he.

‘Mensen begrijpen de film niet of komen alleen voor actie’ is zo’n dooddoener om je gelijk te halen. Krijg er spontaan diarree van.Je zag nu echt het conflict van een geloof in iets... ja lekker makkelijk. Vertel even uitgebreid in alle details dan wat de meeste niet gezien of begrepen hebben in plaats van zo’n makkelijk zinnetje die nog niks laat zien van jouw speciale intelligente kijk op die film.Jar Jar Binks was het beste karakter ooit in een ST-film. Reden : Je zag een enorme diepgang, mysterieuze achtergrond verpakt in een grappig personage.

Ik snap dat veel mensen naar de film gaan voor bordkartonnen karakters en niet nadenken over de diepere lagen die sommige karakters hebben.

Edit : ik zie dat je al eerder bent gewezen op je uitspraken en er vraag was naar uitleg maar toen gaf je ook niet thuis.

https://www.filmtotaal.nl/nieuws/65277

ExtraDip3000

Avatar

Hopelijk brengt deze film minimaal 1 miljard op. Dan hoor je al die doemdenkende 'star Wars is dood' zeikerds niet meer!

We zullen zien in december.

Darkknight21

Avatar

Daisy ridley is de ster van de nieuwe trilogy een goeie casting , maar alleen sommige andere castings konden wel beter . Vond john bogeya en oscar Isaacs al helemaal niet echt goeie keuzes . Vooral isaacs voor de laatse xmen echt een nul kwa villian en Adam drive is wel okee . Gewoon laten we hopen dat de laatse film alles nog 1 keer uit de kast halen met mss de emperor gaat terug komen

Darthmar

Avatar

Wat ze moeten doen: Een samen hangend verhaal vertellen zonder allerlei extra onnodige karakters of verhaallijnen (Canto Bright). Een beetje karakter ontwikkeling en houden aan verhaallijnen die al zijn uitgezet in TFA en TLJ. Zodat er wat samenhang tussen de delen ontstaat.

Eddie Singer

Avatar

Wel...zoals Darth Vader het zou zeggen:

"Be careful not to choke on your aspirations."

NieuwsFilm