Juridische problemen verhinderen een nieuwe 'Friday The 13th'-film

Juridische problemen verhinderen een nieuwe 'Friday The 13th'-film

Ironisch genoeg krijgt de franchise het al 10 jaar niet voor elkaar om deel 13 in de reeks te maken.

De originele Friday The 13th uit 1980 was een groot succes dat gretig gebruik maakte van de slasher-horror trend die eind jaren '70 was begonnen. De film kreeg door de jaren maar liefst twaalf vervolgen, maar de laatste stamt alweer uit 2009. Gezien de franchise volgend jaar zijn 40ste verjaardag viert en men dit zou kunnen complimenteren met een dertiende deel in de reeks, gaat dit helaas niet gebeuren.

Het is niet alsof men geen dertiende deel wil maken. Al sinds de laatste film is er jarenlang veel nieuws geweest over een dertiende deel. Verschillende regisseurs werden genoemd, verschillende verhaallijnen passeerden de revue. Echter kwam het sindsdien nooit verder dan dit, want een nieuw deel kwam nooit in productie. Nu komt naar buiten waarom dit zo is.

Juridische problemen
Scenarist van het origineel, Victor Miller, diende een aanklacht tegen regisseur van het origineel en producent van de reeks Sean S. Cunningham. De aanklacht was dat Cunningham niet zomaar de ideeën mag gebruiken die ontstonden in dat oorspronkelijke scenario dat hij meer dan veertig jaar geleden schreef. In de eerste rechtzaak stelde Cunningham dat Miller het scenario in dienst van hem schreef, waardoor Miller niet de rechten zou hebben. Het gerechtshof zag dit echter anders, waardoor Cunningham nu in hoger beroep gaat.

De reden waarom dit problematisch is voor de reeks, is dat Cunningham en zijn productiehuis nu niet zomaar de personages en locaties mogen gebruiken. Men zou zich door teveel bochten moeten wringen om een degelijk vervolg te kunnen maken en zelfs al zouden ze dat doen, zijn er genoeg mazen in de wet waardoor ze nog problemen zouden kunnen krijgen. De advocaat van Cunningham verwacht dat het juridische getouwtrek rondom de rechten nog een jaar of twee kan duren.

NieuwsFilm

meest populair