Traditionele TV is dood volgens 'Drive'-regisseur Winding Refn

Traditionele TV is dood volgens 'Drive'-regisseur Winding Refn

En dit opent nieuwe deuren!

Je kent hem van pakkende films als Drive en The Neon Demon. Regisseur Nicolas Winding Refn houdt wel van afwijkende invalshoeken. De filmmaker uit Denemarken sprak met IndieWire over zijn volgende project, en hij heeft het er moeilijk mee om dit een film of een serie te noemen.

Dit alles komt doordat hij zijn "serie" Too Old to Die Young voor Amazon TV recent opleverde. Hij ziet een streamingdienst als een nieuw medium, met nieuwe kansen. De traditionele tv is passé.


"Wat voor mij interessant is aan streaming - omdat televisie dood is als een pier - is dat het een geheel nieuwe kans biedt. Op een bepaalde manier is het een ander concept, omdat het oncontroleerbaar is. Je logt gewoon in en logt weer uit. Het is nu een coëxistentie. Episodische televisie werd ontworpen toen televisie eenmaal per week op een analoog kanaal was. Waarom houden we nog steeds vast aan dezelfde aanpak en dezelfde constructies, uit een tijd die niet eens meer bestaat?"

1 minuut of 20 uur
En daar heeft de Deen zeker een punt. Netflix bewees dat content bijvoorbeeld interactief kan, zoals met Black Mirror: Bandersnatch uit 2018. Refn vervolgt:


"Dat is voor mij de echte uitdaging. Je hebt nu een oneindig aantal mogelijkheden waarmee je kunt spelen. Het kan een minuut zijn. Het kan 20 uur zijn. Mensen hebben niet het idee dat iets een bepaalde lengte moet hebben, aangezien het nu als een boek is. Alsof je naar een museum gaat of naar een schilderij kijkt. Je bepaalt de tijd die je erin wilt investeren op basis van waar je staat in je leven. Waar je je toe aangetrokken voelt, of waar je jouw tijd aan wil besteden. Dus er is op een creatieve manier een gevoel van vrijheid om niet aan enige vorm van controle gebonden te zijn."

Nu ben je misschien geïnteresseerd in wat de regisseur dan heeft gemaakt. Sinds afgelopen vrijdag staat Too Old to Die Young met onder meer Miles Teller, Augusto Aguilera en Nell Tiger Free op Amazon Prime Video; een film, serie of iets anders, bestaande uit tien 'volumes'.



NieuwsFilm

meest populair