Algemeen

Traditionele TV is dood volgens 'Drive'-regisseur Winding Refn

En dit opent nieuwe deuren!

door Bram de Groot om 05:35 in Algemeen
Je kent hem van pakkende films als Drive en The Neon Demon. Regisseur Nicolas Winding Refn houdt wel van afwijkende invalshoeken. De filmmaker uit Denemarken sprak met IndieWire over zijn volgende project, en hij heeft het er moeilijk mee om dit een film of een serie te noemen.

Dit alles komt doordat hij zijn "serie" Too Old to Die Young voor Amazon TV recent opleverde. Hij ziet een streamingdienst als een nieuw medium, met nieuwe kansen. De traditionele tv is passé.


"Wat voor mij interessant is aan streaming - omdat televisie dood is als een pier - is dat het een geheel nieuwe kans biedt. Op een bepaalde manier is het een ander concept, omdat het oncontroleerbaar is. Je logt gewoon in en logt weer uit. Het is nu een coëxistentie. Episodische televisie werd ontworpen toen televisie eenmaal per week op een analoog kanaal was. Waarom houden we nog steeds vast aan dezelfde aanpak en dezelfde constructies, uit een tijd die niet eens meer bestaat?"

1 minuut of 20 uur
En daar heeft de Deen zeker een punt. Netflix bewees dat content bijvoorbeeld interactief kan, zoals met Black Mirror: Bandersnatch uit 2018. Refn vervolgt:


"Dat is voor mij de echte uitdaging. Je hebt nu een oneindig aantal mogelijkheden waarmee je kunt spelen. Het kan een minuut zijn. Het kan 20 uur zijn. Mensen hebben niet het idee dat iets een bepaalde lengte moet hebben, aangezien het nu als een boek is. Alsof je naar een museum gaat of naar een schilderij kijkt. Je bepaalt de tijd die je erin wilt investeren op basis van waar je staat in je leven. Waar je je toe aangetrokken voelt, of waar je jouw tijd aan wil besteden. Dus er is op een creatieve manier een gevoel van vrijheid om niet aan enige vorm van controle gebonden te zijn."

Nu ben je misschien geïnteresseerd in wat de regisseur dan heeft gemaakt. Sinds afgelopen vrijdag staat Too Old to Die Young met onder meer Miles Teller, Augusto Aguilera en Nell Tiger Free op Amazon Prime Video; een film, serie of iets anders, bestaande uit tien 'volumes'.4 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Master Of Films

Avatar

Hij ziet een streamingdienst als een nieuw medium, met nieuwe kansen. De traditionele tv is passé.
Helemaal mee eens. Films en series kijken op traditionele tv kijken is sowieso al een achterhalende concept geworden. Mijn intessere in films & videogames was altijd onvertegenwoordigd geweest op TV. Al was er vroegâh René Mioch, Jac Goderie & Simon van Collem voor films. Uitgerekend kan je op YouTube vele kanalen vinden waar er betere content te vinden dan op TV kanalen. Sommige content creators hebben zelfs een betere productie waarde dan wat er te vinden op NPO/SBS/RTL zenders.

Alleen voor live TV zoals grote sport evenementen en het actuele nieuws vind ik traditionele tv kanalen nog wel van toepassing.


Episodische televisie werd ontworpen toen televisie eenmaal per week op een analoog kanaal was. Waarom houden we nog steeds vast aan dezelfde aanpak en dezelfde constructies, uit een tijd die niet eens meer bestaat?
Heerlijk toch dat een Netflix een hele seizoen op knalt, als Netflix niet afhankelijk is van b.v. C.W. of AMC.

Mav Damian

Avatar

Hij heeft inderdaad gelijk.
Dan iets anders. Ik verschoot dat hij een rol heeft in de game Death Stranding samen met Norman Reedus, Mads Mikkelsen, Lea Seydoux, Margaret Qualley, Troy Baker en Guillermo del Toro. Dat is nog groter dan Keanu Reeves in Cyberpunk 2077.

Goku32

Avatar

Hij heeft wel gelijk in wat die zegt

Sunspot

Avatar

Zie het juist samen bestaan, niet alles hoeft controleerbaar te zijn, juist niet.

Vooral niet als je meer gezelschap hebt, dan is het juist leuk om niet te controleren! Zelfs reclame kan dan leuk zijn, met juist gezelschap.

En dingen die LIVE gebeuren, interactie, gewoon leuk. Dat je dingen live ziet, moet wachten soms, niet alles hoeft voor je gedaan te worden, of controleerbaar.

Is in zoveel opzichten, alles moet maar voor je gedaan worden lijkt het wel.

Maar goed, zijn gewoon mediums, zie het al 1 groot geheel uiteindelijk, je kan kiezen, kon altijd al uiteindelijk.

Maar goed, wat me wel irriteert aan tv is dat het een nepotisme lijkt te zijn, altijd dezeflde gezichten, dan die weer daar, dan weer daar, dan zoon van, dochter van... echt hetzelfde kliekje!

Misschien moeten ze daar eens starten, ander talent even kansen geven en niet alleen vrienden/familie!

NieuwsFilm

meest populair