Algemeen

Onderzoek: Originele films aanzienlijk minder succesvol dan de franchises

Onderzoek toont aan dat Hollywood de laatste jaren flink aan originaliteit inlevert

door Steven van der Vegt om 13:24 in Algemeen
Een maand geleden plaatsen we al een lijst van originele films die de laatste 10 jaar succesvol waren. Het valt natuurlijk wel meer mensen op dat we de laatste jaren een overvloed van films voorgeschoteld krijgen die zich baseren op bestaande werken. Of dit nou (strip)boeken, series, eerdere films, games of speelgoed zijn: alles dat reeds een succesvolle naam draagt, wil men naar het witte doek vertalen. De originele films lijken steeds vaker in dit geweld te verdrinken.

Dat dit vermoeden enigszins op de feiten gebaseerd is, bewijst de grafiek die een Reddit-gebruiker maakte. Hij zocht uit wat de verhouding was tussen de 25 meest succesvolle films van elk jaar op gebied van originaliteit. Het is duidelijk te zien dat de meest succesvolle films de laatste jaren gebaseerd zijn op bestaand materiaal en de originele films terrein verliezen.


Conclusie?
Je kan stellen dat deze lijst enkel laat zien dat mensen er zelf voor kiezen om deze films te bekijken, gezien het enkel gaat om de 25 meest winstgevende films van elk jaar. De bezoeker 'stemt' zo toch door middel van zijn of haar bioscoopkaartje? Zo makkelijk kunnen we deze lijst echter niet afdoen. Dit zal voor een deel kloppen, maar de filmstudio's steken over het algemeen meer geld in franchise-films. Deze films zijn immers een veilige investering, het 'merk' dat ze verkopen is immers al bekend bij veel mensen. Voor de meeste originele films wordt aanzienlijk minder reclame gemaakt, dus deze verdwijnen onder de rader van de gemiddelde bioscoopganger.

Uiteindelijk draait Hollywood om geld verdienen en iets verkopen dat mensen al kennen lijkt eenvoudiger. De laatste jaren waren er, zoals eerder aangemerkt, ook voldoende originele films die goed wisten te scoren. Recente vervolgen zoals Men In Black: International en X-Men: Dark Phoenix doen het momenteel niet zo goed in de bioscoop. Gaan we toch weer een tijd tegemoet dat originaliteit een grotere rol gaat spelen, nu er bij het publiek een vermoeidheid lijkt op te treden? De tijd zal het leren!

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Maac

Avatar

Tja, wat is originaliteit en wat is hier de meerwaarde van?
In dit onderzoek zijn films die gebaseerd zijn op boeken meegenomen als zijnde niet origineel, maar betekent dat iets negatiefs voor films als The Shawshank Redemption, The Lord of the Rings, The Godfather of Jurassic Park?

Origineel betekent niet altijd beter en niet origineel betekent niet altijd slechter. Er is niets mis met investeren in franchises, het hangt gewoon af van de kwaliteit van de individuele films binnen de franchise. En zelfs dan lijkt het voor de gemiddelde bioscoopganger niet veel verschil te maken.

Master Of Films

Avatar

Ik vond de orginele post op Reddit (aangezien de bron niet goed is gelinkt). Dus bij deze extra info om deze chart beter toe te lichten.

Box office data taken from Box Office Mojo
Chart made in Microsoft Excel
Percentage of gross earned by each category can be found here

Side Notes:

Direct re-releases (such as the Star Wars Special Editions) and documentaries are not counted, in these cases the 26th highest grossing film is included

Movies the contain pre-established characters but follow original protagonists in a unique storyline (i.e. Inglorious Bastards, Wreck-It Ralph) are considered original

Movies that follow fictional characters but take place during accurate portrayals of real events (i.e. Titanic, Dunkirk, not Forrest Gump) are considered to be based off of true events

Movies that are based off of the life of the creator that have not been previously published in another work (i.e. Boyz N the Hood) are considered original

Movies based on unpublished novels are considered original

omniesbonsai

Avatar

Veel films uit de jaren 80 waren echt geweldig
Verlang terug, toen een aantal van die films filmmagic in zich hadden
De jaren negentig hadden er ook een aantal

Overlord

Avatar

Waar men vroeger naar de bios ging voor een specifieke acteur of actrice, gaat men tegenwoordiger meer voor een specifieke franchise.
Neem als voorbeeld de actieheldenfilms uit de jaren 80 waar men massaal voor naar de bios ging.
Dit is niet meer zoals het was.
Stalone, Schwarzenneger en zelfs tijdelijk van Damme, maakte niet uit wat de titel van de film was je ging er gewoon naar toe.
Een nieuwe lichting aktie helden is niet echt opgestaan.
De aktie helden van tegenwoordig zijn nu 50+ ( Tom Cruise, Denzel Washington, Liam Neeson, Keanu Reeves etc. )
Zelfs Statham is inmiddels al 50+
Uiteraard blijven er nog heel veel overige genres over, maar omdat er minder gekeken wordt naar een bepaalde cast is het risico op financieel falen gewoon groter tegenwoordig.
Er is een duidelijke verschuiving voor de jongere generatie, en logisch dat studio's op safe spelen.

Brein8998

Avatar

Tja... niet echt verrassend. Ik heb het idee dat er letterlijk elke week een vervolg/reboot/remake van iets uitkomt...

Frietgezicht

Avatar

Sequel of origineel boeit mij weinig zolang het goede films zijn. Met die Dark Phoenix, Men in Black en Godzilla bagger maak je mensen met smaak niet blij.
Heb ook echt nooit iemand gehoord dat iemand uitkijkt naar Men In Black International. Uberhaubt niemand over de film gehoord. John Wick 3 daarintegen is weer een voorbeeld van een goed vervolg.

SeanDeNiro

Avatar

Voor muziek geldt hetzelfde. Computergestuurde inferieure eenheidsworst zonder ziel & inhoud.
Dat is ook iets wat de films van nu ontberen: een knetter goede soundtrack. Alien, Terminator, The Godfather, The Thing: allemaal films met een perfecte soundtrack.
Ik denk niet dat de kwaliteit ooit terug zal komen, de creatieve armoede zal alleen maar toenemen.

centr1no

Avatar

1984 Was een goed jaar.
Een heleboel leuke films waarvan de duursten tussen de 20 en 30 miljoen kostten om te maken.
Als je dezelfde films in deze tijd zou maken zou het budget tussen de 100 en 150 miljoen zijn en zouden ze misschien net het dubbele daarvan opleveren omdat niemand ervoor naar de bioscoop gaat.

Overlord " Een nieuwe lichting aktie helden is niet echt opgestaan."
Dat geld naar mijn idee niet alleen voor actiehelden maar in het algemeen wel. Maar het grappige is dat de 'ouderwetse' actieheld in nieuwe films inderdaad steevast gespeeld wordt door een oudere acteur en de nieuwe/jongere acteurs allemaal slapjanussen spelen die helemaal geen actie willen en de boel redden met computervaardigheden of iets anders waar weinig beweging voor nodig is. En de jonge generatie mist het charisma of de eigenaardigheid die de oude generatie wel heeft.
De enige die ik nu zo kan verzinnen die er op dit moment in filmland een beetje uit springt is Chris Pratt. Hoewel die in iedere film bijna hetzelfde karakter speelt.
Chris Hemsworth heeft potentie en kan naar mijn idee veel meer dan de waardeloze rollen die hij nu op pakt naast Thor.

NieuwsFilm

meest populair