Onderzoek: Originele films aanzienlijk minder succesvol dan de franchises

Onderzoek: Originele films aanzienlijk minder succesvol dan de franchises

Onderzoek toont aan dat Hollywood de laatste jaren flink aan originaliteit inlevert

Een maand geleden plaatsen we al een lijst van originele films die de laatste 10 jaar succesvol waren. Het valt natuurlijk wel meer mensen op dat we de laatste jaren een overvloed van films voorgeschoteld krijgen die zich baseren op bestaande werken. Of dit nou (strip)boeken, series, eerdere films, games of speelgoed zijn: alles dat reeds een succesvolle naam draagt, wil men naar het witte doek vertalen. De originele films lijken steeds vaker in dit geweld te verdrinken.

Dat dit vermoeden enigszins op de feiten gebaseerd is, bewijst de grafiek die een Reddit-gebruiker maakte. Hij zocht uit wat de verhouding was tussen de 25 meest succesvolle films van elk jaar op gebied van originaliteit. Het is duidelijk te zien dat de meest succesvolle films de laatste jaren gebaseerd zijn op bestaand materiaal en de originele films terrein verliezen.

Bekijk de afbeelding
Conclusie?
Je kan stellen dat deze lijst enkel laat zien dat mensen er zelf voor kiezen om deze films te bekijken, gezien het enkel gaat om de 25 meest winstgevende films van elk jaar. De bezoeker 'stemt' zo toch door middel van zijn of haar bioscoopkaartje? Zo makkelijk kunnen we deze lijst echter niet afdoen. Dit zal voor een deel kloppen, maar de filmstudio's steken over het algemeen meer geld in franchise-films. Deze films zijn immers een veilige investering, het 'merk' dat ze verkopen is immers al bekend bij veel mensen. Voor de meeste originele films wordt aanzienlijk minder reclame gemaakt, dus deze verdwijnen onder de rader van de gemiddelde bioscoopganger.

Uiteindelijk draait Hollywood om geld verdienen en iets verkopen dat mensen al kennen lijkt eenvoudiger. De laatste jaren waren er, zoals eerder aangemerkt, ook voldoende originele films die goed wisten te scoren. Recente vervolgen zoals Men In Black: International en X-Men: Dark Phoenix doen het momenteel niet zo goed in de bioscoop. Gaan we toch weer een tijd tegemoet dat originaliteit een grotere rol gaat spelen, nu er bij het publiek een vermoeidheid lijkt op te treden? De tijd zal het leren!

NieuwsFilm

meest populair