De grootste originele bioscoopsuccessen van de laatste 10 jaar

De grootste originele bioscoopsuccessen van de laatste 10 jaar

Gelukkig zijn er ook nog films die niet bij een franchise horen maar goed scoren!

De laatste weken was het natuurlijk Marvel, Disney en met name hun Avengers: Endgame dat de klok sloeg in de filmwereld, daar konden wij hier op Filmtotaal natuurlijk ook niet omheen. De grote franchise-blockbusters spelen de laatste jaren een gigantisch grote rol in het bioscooplandschap, waarbij de budgetten alsook opbrengsten inmiddels groter zijn dan ooit tevoren.

Echter zijn er de laatste 10 jaar ook nog films geweest die niet leunden op reeds grote bekendheid in de popcultuur, die een onverwachts een succes waren, kritisch en financieel. Dus met de filmzomer die nu van start gaat, nadat we al enkele grote blockbusters zagen, nu even aandacht voor de originele films. Hier een aantal op een rijtje!


Bekijk de afbeelding
2009
Met alle vervolgen die al jaren in productie zijn, zou je het bijna vergeten, maar Avatar was in 2009 een originele productie die destijds alle bioscooprecords verbrak en een innovatie vormde in 3D-projectie. Natuurlijk waren velen niet blij met de 3D-hype die hierop volgde en zijn velen van mening dat het verhaal veel vergelijkingen vertoond met andere films. Dit neemt niet weg dat de film zijn oorsprong kent in de fantasie van regisseur James Cameron. Een andere noemenswaardige film uit dit jaar was de Zuid-Afrikaanse film District 9 van Neill Blomkamp, die het voor een niet Engelstalige film wereldwijd verrassend goed deed.


Bekijk de afbeelding
2010
Ook 2010 zag een gigantische hit die volledig origineel was, in de vorm van Christopher Nolan's Inception. Dit sci-fi spektakel daagde de kijker intellectueel uit, maar zorgde ook voor genoeg vermaak. De recensies waren sterk en de film haalde ruim 800-miljoen op aan de wereldwijde bioscoopkassa's. Maar ook Oscar-films als The King's Speech, Black Swan en Shutter Island deden dat jaar erg goede zaken.


Bekijk de afbeelding
2011
In een jaar waar franchises als Harry Potter, Marvel, Transformers, Pirates of the Caribbean, Twilight en Fast & Furious allen films uitbrachten en daarmee de bioscoopzalen domineerden, viel met name de film Bridesmaids op. De komedie van Paul Feig over een groep bruidsmeiden wat een onverwacht succes. Zelden zagen we een dergelijke komedie met vrouwen in de hoofdrol. Financieel, kritisch maar ook in het prijzencircuit wist de film op te vallen. Ook films als Super 8 en The Help deden het dit jaar goed.


Bekijk de afbeelding
2012
Wederom een jaar waarbij een hoop grote franchises een film uitbrachten. Dit jaar stonden er meerdere originele films tegenover die goed scoorden. Het Oscarwinnende Life of Pi was een groot succes, evenals de komedie Ted van Family Guy-bedenker Seth MacFarlane en Quentin Tarantino scoorde beter dan ooit met Django Unchained. Het meest opvallende fenomeen dit jaar was echter de Franse film Intouchables, die wereldwijd vele harten wist te veroveren toch haast een half miljard ophaalde.


Bekijk de afbeelding
2013
In 2013 zagen we Gravity veel prijzen winnen, maar ook het publiek naar de zalen trekken voor deze unieke ervaring. Ook was Pacific Rim een originele blockbuster die wereldwijd goed boerde. Echter was dit ook het jaar dat de originele The Conjuring uitkwam. Weliswaar gebaseerd op boeken en 'ware gebeurtenissen', was deze horrorfilm zo een grote hit dat hij uiteindelijk zijn eigen cinematic universe kreeg.


Bekijk de afbeelding
2014
Dit jaar dit David Fincher goede zaken met Gone Girl, weliswaar op een boek gebaseerd, maar met een andere draai eraan. De film werd een popcultuurfenomeen en scoorde goed. Ook American Sniper van Clint Eastwood scoorde goed dit jaar, deze gebaseerd op een waar verhaal. De meest originele en best scorende film dit jaar gaat echter wederom naar Christopher Nolan met zijn Interstellar. Net als vier jaar eerder weet hij met intelligente sci-fi de mensen naar de zalen te lokken.


Bekijk de afbeelding
2015
In deze jaargang valt het vooral op dat er veel films waren die het zowel bij het publiek, de critici alsook de filmfestivals goed deden. Een man die moet overleven in de sneeuw in The Revenant alsook een man die vastzit op Mars in The Martian. Maar ook de komedie Spy en de NWA-biopic Straigh Outta Compton deden dat jaar verrassend goede zaken.


Bekijk de afbeelding
2016
Een wat luchtiger bioscoopjaar voor de bioscoopganger die niet naar een franchise ging. Voor jong en oud was er de succesvolle animatiefilm Zootopia, die nog beter scoorde dan o.a. Batman v Superman en Deadpool dat jaar. Maar ook het Oscarwinnende La La Land deed het wereldwijd goed aan de bioscoopkassa's, wat niet enkel opvallend is voor een originele film, maar vooral voor een musicalfilm. De grootste surprise hit dat jaar was echter de thriller Don't Breathe, die goede zaken deed die zomer, simpelweg dankzij goede reacties door het publiek.


Bekijk de afbeelding
2017
Ook dit jaar weer een animatiefilm die kon vechten met de vele franchisefilms dat jaar, namelijk Coco. De film werd erg warm onthaald door critici en het publiek, maar was ook erg rendabel en won tevens de Oscar voor beste animatiefilm. Ook Christopher Nolan wist weer eens goede zaken te doen met zijn oorlogsfilm Dunkirk, welke uitermate populair en winstgevend bleek. De meest besproken originele film van 2017 was echter Get Out, de debuutfilm van Jordan Peele, die met zijn sociaalmaatschappelijke horror-thriller goede zaken deed.


Bekijk de afbeelding
2018
Vorig jaar opende meteen met een van de grootste verrassingen, namelijk A Quiet Place. De film had zo een goede mond-tot-mondreclame dat diens succes zelfs voor de filmstudio een grote verrassing was. Ook was de komedie Crazy Rich Asians was een baanbrekende film, een ongekend succes voor een film rondom een etniciteit die ondervertegenwoordigd leek in Hollywood.


Bekijk de afbeelding
2019
Het jaar is natuurlijk nog niet eens halverwege, dus er gaat hopelijk nog een hoop gebeuren. Tot dusver valt Us van Jordan Peele het meeste op, maar de filmzomer begint pas net. Daarbij komt er nog een nieuwe Tarantino, die ook telkens met originele films mensen naar de bioscoop weet te trekken.

Natuurlijk is dit slechts een greep uit de films van deze jaren. Welke films vind jij dat nog op deze lijst vertegenwoordigd moeten zijn, en welke films denk jij dat dit jaar nog eens voor een verrassing zouden kunnen zorgen?

NieuwsFilm

meest populair