Spy (2015)

One of the guys. One of the spies.

De komische timing van Melissa McCarthy gecombineerd met de wervelende actiescènes van Paul Feig bewijzen dat er best plek is voor nog een Bond-parodie.
play

7,0 details

  • 119 Min
  • Actie
  • Komedie
  • Misdaad
  • Verenigde Staten
119 Min Verenigde Staten

De saaie kantoor CIA analist Susan Cooper is niet alleen saai, maar ook de ongeziene held achter vele gevaarlijke missies. Als haar partner onvindbaar is en een andere topagent in gevaar komt, gaat ze vrijwillig undercover om door te dringen tot de wereld van een dodelijke wapenhandelaar en een wereldwijde ramp te voorkomen.

Alt titel
Susan Cooper
Regie
Paul Feig
Cast
Jason Statham, Jude Law, Melissa McCarthy, Rose Byrne, Morena Baccarin, Allison Janney, Richard Brake, Raad Rawi, Miranda Hart, Carlos Ponce, Steve Bannos, Sam Richardson, Jessica Chaffin, Katie Dippold, Romain Apelbaum, Jaime Pacheco.
Budget
$ 65.000.000
Opbrengst
$ 235.787.508
Release
05.06.2015
Release NL
04.06.2015
Release DVD
06.10.2015

Filmtotaal Recensie

Regie: Paul Feig | Cast: Melissa McCarthy (Susan Cooper), Jude Law (Bradley Fine), Jason Statham (Rick Ford), Rose Byrne (Rayna Boyanov), e.a. | Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2014

De parodieën op ’s werelds bekendste geheimagent James Bond zijn nauwelijks meer te tellen. De kwinkslagen lopen uiteen van melig, retro, puberaal en camp (drie deeltjes Austin Powers), flauw, kolderiek en op-en-top Brits (Johnny English), maar ook brutaal, grof en eigentijds (het recente Kingsman: Secret Service). De vraag doemt op wat hier in godsnaam nog aan toe te voegen is. Makers van Bond-parodiëen schieten namelijk vaak hun doel voorbij en leggen de humor en ontelbare knipogen er te dik bovenop. Op papier lijkt Bridesmaids-regisseur Paul Feig al op flinke achterstand te staan door in zijn Spy met een volslanke vrouwelijke geheimagente op de proppen te komen. Daar komt na de aftrap waarin de spion gespeeld door Jude Law van de aardbodem verdwijnt ook nog eens een heuse titelsequentie mét titelsong bij. Maar Feig heeft één belangrijke troef in handen: hoofdrolspeelster Melissa McCarthy.

McCarthy speelt CIA-agent Susan Cooper, die is vastgeschroefd aan haar bureau in Langley. Terwijl ‘haar’ geheimagent Bradley Fine het vuile werk in het veld opknapt, volgt Cooper de gewaagde acties van haar held zwijmelend en met nauwkeurige precisie en reflexmatig inschattingsvermogen vanaf de zijlijn. Als zijn rechterhand geeft Susan haar mannelijke collega instructies en vormt ze zijn ogen, oren en geweten. Wanneer Fine het slachtoffer wordt van de moorddrang van Oost-Europese criminele Rayna Boyanov – een heerlijk foute trashy rol van Rose Byrne – staat Cooper er alleen voor. Haar collega, de onbehouwen ploert Rick Ford, wil maar niet geloven dat de CIA juist Cooper voor de taak wil stellen om Fines klus af te maken. Verkleed als kleurloze moeke met kattenobsessies en een overdaad aan kroost wordt Susan naar Parijs gestuurd om een nucleair wapen op te sporen. Ze wordt voortdurend in de wielen gereden door een gefrustreerde Ford en komt door een speling van het toeval in directe aanraking met Boyanov.

videotrailers & clips

alle artikelen (8)

Spy Nieuwsberichten

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Spy

acties