Toepasselijk: 'The Wolf of Wall Street' werd gefinancierd met gestolen geld

Toepasselijk: 'The Wolf of Wall Street' werd gefinancierd met gestolen geld

Producent van de film is inmiddels opgepakt wegens witwaspraktijken.

In The Wolf of Wall Street zag het er destijds nog erg grappig uit om te zien hoe mensen met louche-praktijken rijk werden. In werkelijkheid was dit waargebeurde verhaal natuurlijk niet zo grappig, gezien veel mensen en bedrijven een hoop geld verloren door de oplichtpraktijken van Jordan Belfort, op wiens leven de film gebaseerd is. Inmiddels lijkt de film met terugwerkende kracht zelfs een gevalletje 'life imitating art' te zijn.

Eerder werd Low Taek Jho, een Maleisische miljardair, al verdacht van het verduisteren van miljoenen. De miljardair sluisde jarenlang geld weg via een investeringsfonds met dank een doordachte constructies. Hij probeerde vervolging te omzeilen door een miljard aan te bieden aan de premier van Maleisië, die hier echter geen oor naar had. Vervolgens sloeg hij dus maar op de vlucht. Samen met de Maleisische filmproducent Riza Aziz kocht hij indertijd de rechten van het boek The Wolf of Wall Street.

Échte geldwolven
'Low' werd zelfs tijdens de begintitels van de film nog bedankt door de makers. Samen met Riza Aziz financierde hij dan ook een groot deel van de filmopnames. Aziz is tevens de schoonzoon van de vorige premier van Maleisië, die inmiddels ook vervolgd wordt voor machtsmisbruik, want ook hij zou in dit complot betrokken zijn.

Het schandaal kwam vorig jaar al deels aan het licht. Inmiddels is Aziz eindelijk gearresteerd en is er nieuwe informatie boven water komen drijven. Volgens de Amerikaanse regering gaat het om een gigantisch bedrag van 4.5 miljard dollar dat werd gestolen, waarmee de heren ook de film financierden. In de V.S. hebben ze hun zaak al kunnen afbetalen, maar Maleisië wil ze nu alsnog verder vervolgen.

NieuwsFilm

meest populair