Algemeen

Wordt 'Akira' eindelijk een Anime-verfilming die niet is 'gewitwast'?

Manga-verfilming 'Akira' krijgt Aziatische cast! Eerder werd gevreesd dat opnieuw een typisch Aziatisch verhaal 'gewitwast 'zou worden.

door Zilko Tarici om 11:37 in Algemeen
Via de casting-site Backstage.com is een zogenaamde 'castingcall' verspreid voor een film met de werktitel Box 28, naar verluidt een codenaam voor de verfilming van de klassieke anime/manga Akira. De oproep voor castleden lijkt te bevestigen dat regisseur Taika Waititi Thor: Ragnarok trouw aan zijn woord blijft en Aziatische acteurs de hoofdpersonages laat spelen in de film. In voorgaande jaren werd er gesproken over een voornamelijk blanke cast, die zou bestaan uit namen als Leonardo DiCaprio (nu producent van de film), Garret Hedlund en Gary Oldman.

Of de beslissing om te gaan voor een Aziatische cast te maken heeft met de negatieve reacties op de casting van Ghost in the Shell, die andere grote manga-verfilming, is onbekend. De omschrijvingen van de belangrijkste personages op de oproeplijst luiden als volgt:

- Voor de rol van 'Jun' (ofwel Kaneda) wordt gezocht naar een man van 18-24 jaar oud. Moet een Japanner spelen, maar Engels spreken. Wordt beschreven als scherp, afgetraind, knap en cool. Hij is de leider van een tiener-straatbende en trapt veel lol.

- Voor de rol van 'Koichi' (ofwel Tetsuo) wordt gezocht naar aan man van 18-24 jaar oud. Moet een Japanner spelen, maar Engels spreken. Hij is een echte doorzetter en nergens bang voor. Wordt geteisterd door het verlies van een geliefde.

- Voor de rol van 'Misa' (ofwel Kei) wordt gezocht naar een vrou van 18-30 jaar oud. Moet een Japanse spelen, maar Engels spreken. Ze wordt omschreven als mooi en intelligent. Heeft een sterke wil en is lid van een anti-regerings organisatie die de stad wil redden van de ondergang.

Later dit jaar meer details over Akira?
Op de oproeplijst wordt nergens gesproken over enige opnamedata. Dit najaar wordt Waititi's nieuwe veelbelovende film Jojo Rabbit vertoond op verschillende grote filmfestivals. Naar verwachting zal de regisseur dan meer loslaten over Akira.

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

GreenHornet

Avatar

deden ze dit maar met Ariel

Da Villain

Avatar

Ik vind het toch altijd een apart gegeven dat whitewashen. 9/10 keer hebben de karakters in anime gewoon een Westers uiterlijk en lijken ze totaal niet Aziatisch.

Maac

Avatar

^Daar denken zij anders over. Anime karakters zijn over het algemeen gewoon Aziatisch en worden door Aziaten ook zo gezien.

SplashySleet20

Avatar

@maac maar hoezo zien wij dat dan niet?

StroomTotaal

Avatar

In Japan denken ze er genuanceerder over:

youtube

"Yea, it will look more anime-ish if actors aren't Japanese."

Maac

Avatar

SplashySleet20 "@maac maar hoezo zien wij dat dan niet?"
Wie is wij? Niet iedereen ziet Aziaten als mensen met een gele huid, spleetogen en grote tanden.
Bovendien is het niet echt relevant. De juiste persoon voor de rol, dat is waar het op neerkomt.

Hyenas

Avatar

By far mijn favoriete anime ooit. Met Waititi aan het roer heb ik er ook al het vertrouwen in.

ZaphodBeeblebrox

Avatar

De characters in anime zijn misschien Japans, maar ze gebruiken wel een duidelijk westerse esthetiek. Iets wat veel Japanners ook gewoon mooi vinden. Zat genoeg mensen die daar ingrepen laten doen om grotere westerse ogen te hebben bijvoorbeeld. Hoeveel characters zijn er niet blond of bruin van haarkleur, of hebben grote blauwe of groene ogen, iets wat in Japan nauwelijks of niet op natuurlijke wijze voorkomt. En characters die onmiskenbaar Aziatisch worden voorgesteld, zijn ook karikaturaal getekend (ogen zijn kleiner, gezicht is ronder, mond breder, haar is zwart, etc...).

Alleen in Dragonball kun je dat al zien. Goku lijkt gewoon blank, ondanks dat hij in een gi rondloopt (dat hij een alien is staat hier even buiten). Zijn grootvader toont daarentegen duidelijk Aziatischer gezichtstrekken. Zelfde geldt voor Kame-Sennin, Tenshinhan en Yamcha die smallere ogen hebben. Yamcha had ook voortdurend haarstijlen die meer Japans aandoen. Op een gegeven moment verandert het design van Yamcha en heeft hij grotere ogen zoals Goku en oogt ineens een stuk blanker. Altijd een slechte designkeuze geweest van Akira Toriyama.

Ander voorbeeld is Sailormoon. Hoofdpersonage is blond met blauwe ogen maar is wel van Japanse origine. Geldt overigens voor al die personages daar. Ja, dan maak je het zelf wel moeilijk.

Saint Seiya deed daarin nog slechter zijn werk omdat daar een multiculturele cast zit maar ook daar lijken de Japanners op blanken. Alleen Shiryu als Chinees lijkt Aziatischer in design en Hyoga als Rus is onmiskenbaar blank maar alleen omdat hij blond haar met blauwe ogen heeft. En ja, sommige personages zijn donker maar die komen dan ook meteen van andere continenten. Maar zolang het op het Euraziatische vasteland is dat een personage geboren is moet je meer op het woord geloven wat hun ras en afkomst is want visueel komt het totaal niet over.

Kortom het blijft dubbel. Anime characters zijn meestal qua nationaliteit Japans, zeker de hoofdpersonages. Maar hun designs zijn dikwijls geïnspireerd op een westers uiterlijk, iets wat ze gewoon mooi en exotisch vinden. Dus dan heb je de keuze: een blanke acteur kiezen die er uitziet als het character of een Japanse acteur die in niks lijkt op z'n personage maar wel zijn afkomst mee heeft? Je verliest altijd. En de blanken zeuren er nog het hardst over als altijd.

Artificialis

Avatar

Laten we het anders even hebben over het blackwashen van de kleine zeemeermin. Of wordt ze voortaan de zwarte zeemeermin genoemd?

Maac

Avatar

^Laten we dat niet doen. Als we een hekel hebben aan dat eeuwige geklaag en gezeur over whitewashing en white privilege en ander zielig gedoe, waarom dan precies dat gedrag kopiëren dat je afkeurt?
Gewoon met een grote boog om die nieuwe versie heenlopen en als je zin hebt om De Kleine Zeemeermin te kijken stop je het originele schijfje in je DVD-speler.

NieuwsFilm