Celebrity

Stephen King: 'Trump is enger dan mijn boeken'

Een personage uit een van zijn oudere boeken lijkt wel heel erg op de Amerikaanse president.

door Jeffrey Kouters om 13:02 in Celebrity
Stephen King schreef de engste boeken als It en The Shining, maar volgens hem is het Amerikaanse bestuur onder leiding van van president Trump nog enger. King bracht veertig jaar geleden een verhaal uit waarin hij de komst van een Trump-achtig figuur voorzag.

In 1979 verscheen Kings boek The Dead Zone. Eén van de hoofdpersonages in dat verhaal is Greg Stillson, een meedogenloze zakenman die zich opwerpt tot politicus. In het boek twijfelt de media aan de campagne van Stillson. Hij heeft echter een vaste groep aanhangers die niet vies zijn van een beetje geweld om zijn tegenstanders in toom te houden.

"Ik was overtuigd van de mogelijkheid dat er een tegendraadse politicus op zou staan die precies weet hoe hij het Amerikaanse volk naar de mond moet praten", vertelt King in een nieuw interview over zijn voorspellende gave.

In maart beweerde Trump dat er een 'vervelende situatie' zou kunnen ontstaan als zijn aanhang onder politieagenten en militairen groter wordt. Critici zagen die uitspraak als een aanzet tot geweld. Tijdens een bijeenkomst in september zei Trump ook dat zijn tegenstanders blij moeten zijn dat de Republikeinen vreedzaam zijn.

"Toen ik dit boek schreef was ik oprecht bezorgd dat er iemand als Gregg Stillson gekozen zou worden als president van Amerika en eigenhandig een derde wereldoorlog zou starten", beweert de schrijver. King hoopte dan ook nooit iemand als Stillson op het politieke toneel te zien, maar de realiteit is inmiddels anders volgens de auteur. "We hebben een Gregg Stillson als president van de Verenigde Staten", merkt hij op.

King heeft vaker kritiek geuit op Trump en zijn beleid. De schrijver vindt de voormalig zakenman 'ongeschikt' voor het presidentschap en ziet hem het liefst zo snel mogelijk uit het Witte Huis verdwijnen.

17 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Frietgezicht

Avatar

Mooi gesproken door een drugs- en alcholverslaafde die zijn fantasieën van kinder orgies op papier gezet heeft in IT.
Beter om je te concentreren op een boek die de moeite waard is om te lezen want dat is eeuwen geleden.

Trump is 3x niks maar de politieke voorkeur op een filmsite is wel erg opvallend. Trump bashen is blijkbaar makkelijk omdat de meerderheid daar wel in meegaat.

SeanDeNiro

Avatar

Trump is nog altijd 100x beter dan Hillary Clinton, Er is geen alternatief. Obama is ook geen heilige, die vult nu zijn zakken met toespraken voor $ 50.000 pro Stunde. Gaat dat geld naar de arme zielige mensen of in zijn eigen miljonairs zakken?

pete928s

Avatar

gesproken als een ware laffe hollywood wezel die zichzelf ook nog eens opzichtig op de borst kloppen op prijsuitreikingen alszijnde dapper maar dat alleen maar durven omdat de meerderheid dezelfde lemming mentaliteit heeft .

Bangmakerij en opgeblazen leugens , dat is het enige wat er uit hun mond komt .

Mischien moet filmtotaal ook maar eens bewijzen dat ze politiek neutraal in hun berichtgeving zijn door eens een zeer negatief stukje over Hillary hier neer te zetten , dat zou pas dapper zijn en ook nog eens een stuk eerlijker .

Scheerzeep

Avatar

@pete928s

Er zijn niet zoveel celebrities die zich negatief uitlaten over haar.

Goku32

Avatar

Vet overdreven

John Wayne

Avatar

Domme opmerkingen... en dan bedoel ik niet die van King. Ik vind het sneu dat Trumpfans nog steeds moeten refereren naar Hillary, die geen president is. King heeft van begin af aan stelling genomen tegen Trump, in woord en geschrift. Als Amerikaans staatsburger heeft hij recht van spreken. En The Dead Zone past inderdaad bij deze president.
Oh...en Friet, de recentere boeken zijn weer de moeite waard.

chefry1983

Avatar

Ik bemoei me niet met de Amerikaanse politiek. Ik vind het een mooi land om naar toe te gaan op vakantie. Ik ga dit jaar voor de 3e keer in 4 jaar maar de politiek interesseert me niet. Zelfs de Nederlandse politiek vind ik niet interessant.

Spider-fan

Avatar

The Dead Zone vind ik nog steeds één van zijn beste boeken en de verfilming van Cronenberg één van de allerbeste verfilmingen. De rol van Stillson is in het boek veel groter dan in de film trouwens - dus ondanks de film van Cronenberg, zou er ruimte zijn voor een remake waarin die rol groter zou zijn.

King houdt nooit op over Trump. Het grootste deel van zijn tweets gaat daarover.

RoberPaulsen

Avatar

@friet misschien kun jij je beter concentreren op een reactie die hout snijdt want dat is ook al een tijdje geleden.
Dus een verslaafde zou niets zinnigs meer kunnen zeggen?

Spider-fan

Avatar

King is al héel lang geen verslaafde meer, al gebruikt hij het soms nog wel als onderwerp voor zijn recentere boeken, zoals Revival of Dr. Sleep. Het blijft nog wel een onderwerp van hem, maar zelf gebruikt hij al heel lang niet meer. Hij stopte met gebruiken in 1987.
Vreemd genoeg vind ik zijn boeken wat minder geworden na die tijd. Niet allemáal, maar vrij veel wel. Al is het bij het laatste boek dat hij schreef als verslaafde, Tommyknockers, wel heel duidelijk merkbaar, dat is vrij zwak en rommelig.
Maar tot en met Misery (het boek net voor Tommyknockers) vind ik zijn boeken allemaal erg sterk, terwijl daarna ze meer middelmatig worden met af en toe nog een hoogtepunt.

Wat vooral tegenvalt aan zijn latere boeken is vaak de climax. Een boek als Revival heeft een sterke opbouw en personages en het moment richting de climax wordt de spanning heel goed opgevoerd - maar die climax zelf is vervolgens vrij teleurstellend.
Een ander recent, kort boek, dat hij schreef met een andere schrijver, Richard Chizmar. Gwendy's Button Box, is qua idee een herhaling van het verhaal Button, Button van Richard Matheson (verfilmd voor Twilight Zone en als The Box met Cameron Diaz). Echter er wordt helemaal niets bijzonders met dit basis-idee gedaan. Het boek heeft nauwelijks een behoorlijke plot of climax.

STYD

Avatar

Snap niet helemaal wat Hilary en Obama er nu mee te maken hebben. Als je ziet en leest wat Trump de afgelopen jaren heeft geroepen en heeft gedaan dan zou je het niet geloven.

Dus iemand die verslaafd is geweest aan drugs en alcohol mag geen mening hebben?

Had niet verwacht dat menSen het voor Trump zouden opnemen, maar aan de andere kant als ik zie bij wie de reacties horen dan ben ik niet echt verbaasd

Devenace

Avatar

Eerlijk is eerlijk, als Trump zulke uitspraken heeft gedaan is dat redelijk zorgelijk.
Vooral omdat we spreken over eigen volk in dit, geen buitenlandse macht.
Zelfs bizar zulke uitspraken LOL

Parisan

Avatar

Trump is ongeschikt, geen mening maar een feit. Bewijs: Trump's Twitter feed en elke keer dat hij zijn bek open trekt. Daar kan geen "fake news" tegen op.

KeesjeNL

Avatar

@ SeanDeNiro Onnozel en zó typisch voor een Trump-groupieom Clinton er wéér bij te slepen. Maarja, je zal je er wel speciaal door voelen ofzo..

Jaws

Avatar

hij heeft gelijk. Trump is het slechtste wat America (wereld) heeft getroffen. de man is arrogant een racist en een vrouwenhater. Lijkt een beetje op een man die 80 jaar geleden een 2e wereldoorlog begon.

Moviewheels

Avatar

Jammer om te zien dat het niveau van veel reacties vergelijkbaar zijn met de opvattingen, meningen en uitspraken van Trump.......

nieuwslaatste nieuws

meest populair