Celebrity

Stephen King: 'Trump is enger dan mijn boeken'

Een personage uit een van zijn oudere boeken lijkt wel heel erg op de Amerikaanse president.

door FilmTotaal om 13:02 in Celebrity
Stephen King schreef de engste boeken als It en The Shining, maar volgens hem is het Amerikaanse bestuur onder leiding van van president Trump nog enger. King bracht veertig jaar geleden een verhaal uit waarin hij de komst van een Trump-achtig figuur voorzag.

In 1979 verscheen Kings boek The Dead Zone. Eén van de hoofdpersonages in dat verhaal is Greg Stillson, een meedogenloze zakenman die zich opwerpt tot politicus. In het boek twijfelt de media aan de campagne van Stillson. Hij heeft echter een vaste groep aanhangers die niet vies zijn van een beetje geweld om zijn tegenstanders in toom te houden.

"Ik was overtuigd van de mogelijkheid dat er een tegendraadse politicus op zou staan die precies weet hoe hij het Amerikaanse volk naar de mond moet praten", vertelt King in een nieuw interview over zijn voorspellende gave.

In maart beweerde Trump dat er een 'vervelende situatie' zou kunnen ontstaan als zijn aanhang onder politieagenten en militairen groter wordt. Critici zagen die uitspraak als een aanzet tot geweld. Tijdens een bijeenkomst in september zei Trump ook dat zijn tegenstanders blij moeten zijn dat de Republikeinen vreedzaam zijn.

"Toen ik dit boek schreef was ik oprecht bezorgd dat er iemand als Gregg Stillson gekozen zou worden als president van Amerika en eigenhandig een derde wereldoorlog zou starten", beweert de schrijver. King hoopte dan ook nooit iemand als Stillson op het politieke toneel te zien, maar de realiteit is inmiddels anders volgens de auteur. "We hebben een Gregg Stillson als president van de Verenigde Staten", merkt hij op.

King heeft vaker kritiek geuit op Trump en zijn beleid. De schrijver vindt de voormalig zakenman 'ongeschikt' voor het presidentschap en ziet hem het liefst zo snel mogelijk uit het Witte Huis verdwijnen.

NieuwsFilm