Algemeen

Tekenaars originele 'Lion King' (1994) zijn totaal niet blij met de remake

"Het is vrij triest dat de aandeelhouder nu bepaalt welke films er worden gemaakt. Disney wil alleen nog maar geld verdienen."

door Jan-Peter Rook om 22:30 in Algemeen
Hoewel The Lion King binnen twee weken tijd wereldwijd al meer dan een miljard dollar heeft opgeleverd, is niet iedereen even blij met de remake. Zo zijn de tekenaars van de originele Lion King uit 1994 totaal niet te spreken over de nieuwe versie.

Meerdere tekenaars van de tekenfilm uit de jaren negentig werden gevraagd wat ze van de remake vinden en in veel gevallen was de reactie allesbehalve positief. Naast kritiek op de remake zelf winden ze zich ook op over het feit dat ze totaal niet worden erkend voor hun werk, wat vooral frustrerend is aangezien er heel veel shots uit het origineel letterlijk zijn overgenomen in de nieuwe film.

Totaal niet blij
Van de dertien tekenaars die werden benaderd door IndieWire, bleef het merendeel anoniem uit angst voor het verliezen van hun baan. Eén ervan zei: "Ik breng mezelf alleen maar in de problemen als ik iets zeg over de andere versie." Een andere zei: "De mensen achter de originele versies van deze films zijn totaal niet blij met de 3D-remakes. Misschien zou de situatie anders zijn als we er iets voor terug zouden zien."

Tekenaar David Stephan, die verantwoordelijk was voor het design van de hyena's en de legendarische Circle of Life-beginsequentie in de originele film, zei het volgende:

"Het doet best een beetje pijn. Het is vrij triest dat de aandeelhouder nu bepaalt welke films er worden gemaakt. Disney wil alleen nog maar geld verdienen, wat voor de artiesten best teleurstellend is. Zeker omdat Disney een studio is die ooit bekendstond om haar originaliteit en kunst. Als je de kleine Simba ziet rondlopen, dat is gewoon te echt. En dan begint hij te praten en dat deed me denken aan die oude natuurfilms waarin stemmen waren ingesproken en je de lippen zag bewegen. Ik vond het er gewoon goedkoop uitzien. Ze hebben elke vorm van expressie er gewoon volledig uitgehaald. Dat heeft de film absoluut geen goed gedaan."

Gezien het succes van The Lion King en veel van de andere live-action remakes die Disney de laatste jaren heeft uitgebracht, ziet het er toch echt naar uit dat er nog velen zullen volgen. Ben je na het lezen van dit artikel nog steeds benieuwd? The Lion King draait nu in de Nederlandse bioscopen.

29 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Oboema

Avatar

'Waarom was er een remake nodig?' Omzet: 1 miljard and counting.

Rutherford

Avatar

De remake van The Lion King ligt blijkbaar heel gevoelig. En Disney wil alleen maar geld verdienen? Makes sense, het is tenslotte een bedrijf. Doch, de originele film uit 94 wordt niet overtroffen door deze remake. Die blijft met stip op 1.

Sharky13

Avatar

'de emotie en expressie uit het origineel volledig ontbreekt'

Dit gedeelte ben ik het wel mee eens, ik heb de film afgelopen woensdag gezien en het ziet er allemaal echt heel erg mooi uit. Het enige minpuntje vond ik dat er inderdaad geen emotie in de film en karakters zat. Dat zat wel in het origineel, maar miste ik in deze film.

Maac

Avatar

De kritieken begrijp ik, maar dat hun originele werk geen erkenning krijgt is onzin. De eerste versie is destijds geweldig ontvangen en blijft voor velen één van de beste Disney-films ooit gemaakt. Daarbij heeft deze remake volgens mij de originele alleen maar in een positiever daglicht gesteld, bijna dertig jaar nadat deze uitkwam.

Master Of Films

Avatar

Van de dertien tekenaars die werden benaderd door IndieWire, bleef het merendeel anoniem uit angst voor het verliezen van hun baan. Eén ervan zei: "Ik breng mezelf alleen maar in de problemen als ik iets zeg over de andere versie."
Zonde dat ze hun kritieke mening niet kunnen uiten zonder angst.

Rutherford

Avatar

^ In een ideale wereld hoeft dit niet, maar daar leven we niet in.

Innocent

Avatar

Hahaha volwassen mensen!!! Heb de film gezien in de bios met mijn vrouw en 2 van mij kids 5 en 6 jaar, deze wilde eigenlijk na afloop direct nog een keer de film zien!! Disney maakt films voor kinderen, en volwassen mogen mee genieten met de blijdschap van hun kind. In de ogen van mijn kinderen zat de film bomvol emoties, vader gaat dood, het land bederft, niemand is meer gelukkig, daarintegen dan bij timon en poemba, daar was het genieten met lol en zang. Het maakt de Kids niet uit of je de mond ziet hangen of de ogen niet ziet stralen. Nogmaals het is een film bedoelt voor kinderen, als jezelf niet kan genieten van de film?, geniet dan van je kinderen die naast je zitten in de bios.

Frietgezicht

Avatar

Ach ik begrijp het wel. Ooit kreeg je alle lof enz en nu raak je langzaam in vergetelheid.

Maar er zijn zat mensen die zich de klere werken en er geen respect voor krijgen. Er zijn mensen in de bloedhete zon en regen bezig geweest met een straat leggen en een huis bouwen die vervolgens na tig jaren gesloopt en vervangen worden en al die tijd liepen we eroverheen en naar binnen zonder te weten wie er aan gewerkt had.

Gezeik om niks.

Moviemagic

Avatar

Rutherford "Doch, de originele film uit 94 wordt niet overtroffen door deze remake. Die blijft met stip op 1. "


Niet financieel en daar draait het bij Disney om.

Maac

Avatar

@Innocent
Disney maakt hun films niet voor kinderen, dat is erg naïef. En wanneer je films beoordeelt op de doelgroep en niet op de film zelf, ontneem je de makers van de film een hoop credits. Mijn kinderen zijn een rampzalige graadmeter voor kwaliteit van films; die kunnen nog genieten van mensen die op YouTube aan het kleien zijn of verrassingseitjes uitpakken. Dat zij dat geweldig vinden betekent niet dat het filmisch op hetzelfde kwalitatieve niveau zit.

Het blijft subjectief, maar films behoren beoordeeld en bekritiseerd te kunnen worden op basis van filmische aspecten, niet op basis van hoe vermakelijk de doelgroep het vindt.

Rutherford

Avatar

^ daar ben ik niet helemaal mee akkoord. Film is een vorm van entertainment, dus mag je de factor “vermaak” niet teniet doen.

Maac

Avatar

^Natuurlijk wel. Dat kan uiteraard niet op individueel niveau, aangezien je een slechte film ook vermakelijk kan vinden, maar een vermakelijke slechte film blijft een slechte film. En met slecht bedoel ik dan niet onvermakelijk, met slecht bedoel ik slecht op basis van filmische aspecten die je wél kan meten.

Master Of Films

Avatar

Rutherford "Film is een vorm van entertainment"
Film is een product van creatieve menselijke uitingen, dus kunst. Soms vermakelijk, soms leerzaam, soms onnodig.

Maac "Het blijft subjectief, maar films behoren beoordeeld en bekritiseerd te kunnen worden op basis van filmische aspecten, niet op basis van hoe vermakelijk de doelgroep het vindt."
En dat geld dus ook voor andere kunstvormen, zoals toneel, dans, muziek, literatuur e.d.

Rutherford

Avatar

Het is moeilijk om een film te catalogeren. Kleuren, smaken, je weet wel. Die opbrengst van The Lion King komt er niet zo maar. Hoe gemakzuchtig het ook was, ze hebben zo te zien veel mensen een leuke vertoning bezorgd. Mijn vrouw vond em ook geweldig maar ze kende de 1994 nauwelijks (jep, ze bestaan).

reporterdavid91

Avatar

Vond het wel een een mooie film. Door de nieuwe film komt er ook aandacht voor het orgineel. Als je nu naar een - steeds verassend en altijd voordelige - winkel gaat vind je voornamelijk merchaindise van de oude film in plaats van de nieuwe. Ik geloof ook wel dat deze "nieuwere" film een vorm van kunst is. Ik vind het prachtig.

Maac

Avatar

@Rutherford
Zoals gezegd staat het iedereen vrij om te genieten van welke film dan ook. Het punt was alleen dat het individuele entertainmentgehalte niets zegt over hoe goed een film is.

Artificialis

Avatar

Zorgelijk dat het empathisch vermogen van een gedeelte van het publiek alleen werkt wanneer er menselijke gezichtsexpressies worden vertoond. Deze mensen moeten maar geen hond nemen, want daar zul je ook op andere signalen moeten letten.

Verder begrijp ik de frustratie van deze tekenaars wel. Disney is immers al jaren van 2D-animaties afgestapt. 3D-animaties en live-action remakes zijn Disney's klassieke repertoire aan het vervangen. Jammer, want er was veel op het verhaal van The Princess and the Frog aan te merken, maar qua animatie zag het er natuurlijk prachtig uit.

Rick de Wit

Avatar

...het is knap 'gemaakt', maar los van dat technische hoogstandje was ik eigenlijk verder maar matig geboeid door de film helaas...

Civilian Supreme

Avatar

Deze tekenaars werden benaderd, het is niet dat ze zelf de publiciteit op hebben gezocht. Dan kunnen ze 2 dingen doen, zeggen: geen commentaar of gewoon zeggen wat ze er echt van vinden, kun je ze niet kwalijk nemen.

Ik twijfel nog om deze te gaan kijken, het te realistische staat mij tegen, was dat ook niet in Mowgli?

Goku32

Avatar

Disney is puur money making uitmelken al die shit. Alle oude films in een nieuwe jasje, of 1 liedje exstra,

JIGSAW8

Avatar

hoezo Disney stond bekend om zn originaliteit? zowat elke film was gebasseerd op een sprookje en nu zijn ze nog onorigineler want nu Komen daarvan weer remakes. dit gaat nog eeuwig duren deze remake wars

Maac

Avatar

Artificialis "Zorgelijk dat het empathisch vermogen van een gedeelte van het publiek alleen werkt wanneer er menselijke gezichtsexpressies worden vertoond. Deze mensen moeten maar geen hond nemen, want daar zul je ook op andere signalen moeten letten."
De kritiek gaat niet over dat men geen empathie kan opbrengen voor onmenselijke gezichtsexpressies, de kritiek is dat men op dit vlak geen verbetering ziet op de originele versie, maar juist een stap achteruit. De kritiek is dus heel terecht, want van een remake verwacht je toch op zijn minst hetzelfde niveau mag ik aannemen.

En als de vergelijking met echte dieren gerechtvaardigd zou zijn zou er geen reden zijn om geen echte dieren te gebruiken toch?

Locotelli

Avatar

Disney presenteerde the lion king als hun eerste orginele geanimeerde film. Ondertusse is het (goed) gejat van een japanse tekenaar.
Dus tuurlijk mag er dan ook een remake komen. Want ook dat is orgineel zijn.
Het levert weer geld op + het publiek word weer vermaakt. Win win.. oh behalve die japanner natuurlijk. Die leeft toch niet meer.

Desalniettemin genoten van de film.

Rohieth

Avatar

@Innocent:

Een animatiefilm moet juist aantrekkelijk zijn voor kinderen en volwassenen. Waarom denk je dat de Pixar-films zo succesvol zijn?

Dat betekent dat het een film is dat meer van je vraagt, dan alleen naar de film te kijken alsof je een film kijkt uit de Fast & Furious-franchise.

Een film die je niet alles klakkeloos vertelt, maar je als kind respecteert en je laat nadenken, wat er bedoelt wordt met een bepaalde scene.

Een film die je later als volwassene terugkijkt en dingen oppakt die je als kind niet begreep.

En zo kan ik nog even doorgaan.

centr1no

Avatar

Locotelli "Disney presenteerde the lion king als hun eerste orginele geanimeerde film. Ondertusse is het (goed) gejat van een japanse tekenaar.
Dus tuurlijk mag er dan ook een remake komen. Want ook dat is orgineel zijn.
Het levert weer geld op + het publiek word weer vermaakt. Win win.. oh behalve die japanner natuurlijk. Die leeft toch niet meer. "
Er zijn een aantal overeenlomsten met het Japanse 'Kimba' die overduidelijk niet als toevallige overeenkomsten zijn weg te zetten.
het grappige is dat de directeur van het productiebedrijf van Kimba bij het zien van The Lion King hier alleen maar positief over was en dat Tezuka (de animator van Kimba) het waarschijnlijk een eer had gevonden dat Disney zijn werk als inspiratie had gebruikt omdat hij zelf een groot Disneyfan was.
Het contrast met de Amerikaanse animators, met uitspraken als "Misschien zou de situatie anders zijn als we er iets voor terug zouden zien" is aanzienlijk.
Dat zielige gezeur van iedereen die erkenning en 15 minuten faam wil voor het 'werk' wat ze gedaan hebben, waar ze eigenlijk alleen maar $$$ bedoelen, is een weerspiegeling van de verrotte maatschappij waar we in leven.
Ben verdomme gewoon trots op je werk en het feit dat je daarmee miljoenen mensen hebt kunnen laten genieten, lachen en huilen en kinderen iets mee geeft waar ze de rest van hun leven aan blijven denken i.p.v. van rancuneus een berg negativiteit te gaan lopen spugen.

CaptainCab

Avatar

Zielig gezeur? Als je een film maakt, en iemand maakt die shot voor shot na, dan wil je op zijn minst erkenning door een credit te krijgen in de aftiteling. Niet zo raar, toch? Uiteindelijk hebben deze mensen die shots bedacht.

centr1no

Avatar

^
Heb jij enig idee hoe een animatiefilm als The Lion King (1994) gemaakt wordt?
Tekenaars (animators) bedenken niks. Bekijk even voor de gein de crew lijst van het animation department van die film.
Een scene is op voorhand al vastgelegd. Er is bepaald welke karakters op welke plek moeten staan, hoe ze moeten bewegen, hoe ze er uit moeten zien, hoe de voor- en achtergrond er uit zien, hoe de 'camera' beweegt, alles.
Het 'enige' dat de tekenaars doen is zorgen dat wat zij tekenen in dat plaatje past.
Dat klinkt denigrerend en dat is niet zo bedoeld. Het werk dat zij doen eist veel kennis, talent en ervaring.
Maar hun werk was voor de film van 1994 (daar hebben ze hun 'erkenning' ook voor gekregen) en is op geen enkele manier relevant voor hoe de nieuwe film er uit ziet.

DucoZ

Avatar

Het maakt me allemaal niet uit zolang de kwaliteit maar goed is. Bij Disney is kwaliteit niet vanzelfsprekend, dus jat ik alles van Disney van internet. Ik adviseer iedereen dat ook te doen.

ZaphodBeeblebrox

Avatar

Wat men van de remake ook mag vinden (heb hem zelf nog niet gezien). dat ze geen erkenning krijgen voor hun werk is nonsens. Hun werk kwam aan deze film niet te pas dus horen ze er ook geen erkenning voor te krijgen, buiten misschien de scenaristen van wie ik begrijp dat het script zo goed als identiek is. De animators hebben erkenning gekregen voor hun werk met het origineel, dat is waar ze aan gewerkt hebben. Daar werden ze prima voor betaald en 25 jaar na datum krijgen ze er nog steeds lof voor. Ik volg zelf Aaron Blaise voor zijn digital painting en tutorials (die jonge Nala heeft geanimeerd), en hij heeft geen problemen met de remake, ook al zegt hij zowat hetzelfde als David Stephan over het gebrek aan expressie. Deze film is door een heel andere groep gemaakt en wat het visuele betreft verdient het nieuwe team het krediet. De animators van het origineel hebben hun deel gehad.

NieuwsFilm

meest populair