'Easy Rider'-acteur Peter Fonda (79) overleden

'Easy Rider'-acteur Peter Fonda (79) overleden

De bekende Hollywood-acteur werd twee keer voor een Oscar genomineerd.

Er zijn meerdere families die generaties lang deel uitmaken van Hollywood, maar de Fonda-clan is er ongetwijfeld een van de bekendste van. Peter Fonda, een van de meest getalenteerde van de Fonda's, is nu op 79-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker. Zijn nabestaanden zijn o.a. dochter Bridget Fonda, zijn zoon Justin Fonda en zus Jane Fonda.

De familie van Peter Fonda zei het volgende in een verklaring:

"Dit is een van de meest treurige momenten in onze levens. We hebben nog niet de juiste woorden gevonden om de pijn in onze harten te verwoorden. We hopen dat onze privacy wordt gerespecteerd tijdens dit rouwproces. En hoewel we rouwen om het verlies van deze prachtige man, willen we ook zijn creatieve geest en levenslust vieren."

Net als Jane, was Peter Fonda een opvolger van hun vader, de legendarische Henry Fonda. Peter maakte zijn acteerdebuut in de film Tammy and the Doctor uit 1963. Hij brak echter echt door met zijn rol als biker Wyatt in Easy Rider-. Fonda schreef tevens het script van de film samen met Dennis Hopper, die de film regisseerde. Dat script werd ook voor een Oscar genomineerd. Easy Rider geldt nog steeds als een belangrijke mijlpaal in de filmgeschiedenis.

Een veelzijdige carrière
In de decennia na Easy Rider, zagen we Fonda opduiken in films als Hired Hand, Wanda Nevada (films die hij beide ook regisseerde), The Cannonball Run, 3:10 to Yuma en zelfs Marvel-productie Ghost Rider. In 1997 werd hij een tweede keer genomineerd voor de hoofdrol van Ulysses 'Ulee' Gold in Ulee's Gold. Hij won voor deze rol ook een Golden Globe.

NieuwsFilm

meest populair