'Dark Phoenix' nu officieel de slechtst presterende 'X-Men'-film ooit

'Dark Phoenix' nu officieel de slechtst presterende 'X-Men'-film ooit

Marvel neemt het stokje nu over.

Dark Phoenix had de grote climax moeten zijn van negentien jaar X-Men, maar de film kon critici en fans niet bekoren. De finalefilm is nu definitief uit de Amerikaanse bioscopen verdwenen en de box office-eindstand blijkt bijzonder treurig.

Het is Fox niet gelukt om waardig afscheid te nemen van zijn X-Men-franchise. Natuurlijk had de reeks, die begon met X-Men in 2000, zo zijn hoogte- en dieptepunten, maar zo'n matig presterende film als Dark Phoenix had zij nog nooit voortgebracht.

De superheldenfilm opende met bijna 33 miljoen. De totale opbrengst in Amerika is 65.845.974 dollar, wereldwijd staat de teller op zo'n 252,5 miljoen. Eerder was The Wolverine (2013) de slechtst presterende X-Men-film, maar die wist zelfs het dubbele op te halen in Amerika.

Het productiebudget van Dark Phoenix wordt geschat op zo'n tweehonderd miljoen dollar. Daar worden de marketingkosten niet bij gerekend (al heeft Disney daar vermoedelijk maar weinig aan besteed). Gemiddeld vloeit de helft van de opbrengst terug naar de studio. De film heeft zijn budget dus niet terug kunnen verdienen.

Voor de release was al duidelijk dat fans maar weinig interesse hadden in het afsluitende deel. Critici meenden dat debuterend regisseur Simon Kinberg maar een matig product heeft afgeleverd.

De rechten van de mutanten zijn inmiddels in handen van Disney. Het is nog niet bekend welke plannen Marvel met deze personages heeft, maar dat horen we vast snel.

NieuwsFilm

meest populair