Algemeen

'Dark Phoenix' nu officieel de slechtst presterende 'X-Men'-film ooit

Marvel neemt het stokje nu over.

door Jeffrey Kouters om 22:30 in Algemeen
Dark Phoenix had de grote climax moeten zijn van negentien jaar X-Men, maar de film kon critici en fans niet bekoren. De finalefilm is nu definitief uit de Amerikaanse bioscopen verdwenen en de box office-eindstand blijkt bijzonder treurig.

Het is Fox niet gelukt om waardig afscheid te nemen van zijn X-Men-franchise. Natuurlijk had de reeks, die begon met X-Men in 2000, zo zijn hoogte- en dieptepunten, maar zo'n matig presterende film als Dark Phoenix had zij nog nooit voortgebracht.

De superheldenfilm opende met bijna 33 miljoen. De totale opbrengst in Amerika is 65.845.974 dollar, wereldwijd staat de teller op zo'n 252,5 miljoen. Eerder was The Wolverine (2013) de slechtst presterende X-Men-film, maar die wist zelfs het dubbele op te halen in Amerika.

Het productiebudget van Dark Phoenix wordt geschat op zo'n tweehonderd miljoen dollar. Daar worden de marketingkosten niet bij gerekend (al heeft Disney daar vermoedelijk maar weinig aan besteed). Gemiddeld vloeit de helft van de opbrengst terug naar de studio. De film heeft zijn budget dus niet terug kunnen verdienen.

Voor de release was al duidelijk dat fans maar weinig interesse hadden in het afsluitende deel. Critici meenden dat debuterend regisseur Simon Kinberg maar een matig product heeft afgeleverd.

De rechten van de mutanten zijn inmiddels in handen van Disney. Het is nog niet bekend welke plannen Marvel met deze personages heeft, maar dat horen we vast snel.

5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Filmenboekenfan

Avatar

Dark phoenix was ook gewoon ongelooflijk slecht veelste veel drama te weinig actie en gewoon slecht

Urubin

Avatar

Mooi zo. Dat krijg je ervan als je fans die een goed verhaal willen all die politiek correcte "woke" bs door de strot wil douwen.

Rickb

Avatar

Er ging ook wel veel aandacht naar andere grote titels. Ging geen dag voorbij of het ging over Endgame of Star wars (opening park) lion king of Aladdin. Reclame, nieuws en xmen hoorde je weinig over.

Marklar

Avatar

ik vond hem nog best te pruimen eigenlijk, paar leuke actiescenes, vooral die in de trein was gewoon prima.

MB zilver

Avatar

ik vondt het een prima film en heb er van genoten. ik snap heus dat mensen het wen slechte film vinden, maar we moeten wel goed begrijpen dat de recencies op IMDB, RT & FT eigenlijk de mening is van degene die het heeft gezien en dat andere mensen zich daar zomaar bij aansluiten vindt ik maar zwak

NieuwsFilm