Spider-Man verdwijnt uit het MCU: ramp voor Marvel?

Spider-Man verdwijnt uit het MCU: ramp voor Marvel?

Het personage lijkt nu alweer te verdwijnen uit het Marvel Cinematic Universe.

Deadline meldde gisteren ineens dat Spider-Man niet langer gedeeld wordt door Marvel Studios en Sony Pictures. Dat kan zomaar eens grote implicaties hebben voor de toekomst van het personage, want tot nu toe zat hij enkel in het Marvel Cinematic Universe, omdat de twee studio's een overeenkomst hadden getekend.

Volgens Deadline konden Disney en Sony geen akkoord bereiken rond het geld. Disney wilde meer geld krijgen in de toekomst en de winst 50/50 delen. Sony wilde dat niet en zou zelfs geen tegenbod gedaan hebben. De studio was er volgens ingewijden namelijk zeker van ook zonder Marvel en dan vooral producent Kevin Feige een prima Spider-Man film af te leveren. Maar wat zijn de consequenties hiervan?

Spider-Man uit het MCU
Centraal in het dispuut staat overigens de first-dollar gross. Onder de huidige deal kreeg Disney slechts 5 procent van de box office omzet van de film. De rest ging volledig naar Sony. Daar stond dan wel weer tegenover dat Marvel alle merchandiserechten op Spider-Man heeft, waar natuurlijk ook bakken geld mee verdiend worden. Voor Disney en Marvel was dat echter niet genoeg en dus vroegen ze om toegang tot meer Spider-Man personages en de helft van de omzet. Dat wilde Sony onder geen beding, met als gevolg dat de deal niet langer bestaat.

Een belangrijk gevolg van het klappen van de deal is dat Spider-Man niet langer onderdeel uitmaakt van het Marvel Cinematic Universe. Ja, dat betekent dat Tom Holland niet meer naast zijn collega's te zien is en dat het werk van Marvel om van Spider-Man de volgende Iron Man te maken teniet is gedaan. Voor fans betekent het ook dat de wereld die net rijker is geworden met de X-Men en Fantastic Four, meteen een belangrijk en zeer geliefd element verliest. Even waren alle Marvel-helden thuis, maar nu is er weer een scheiding aangebracht.

Geitenpaadje
Het lijkt er ook op dat dit de reden zal zijn waarom Marvel tijdens de San Diego Comic-Con geen nieuwe Spider-Man film aankondigde. Wel komen er nieuwe films, Holland en regisseur Jon Watts hebben getekend voor nog twee films. Vermoedelijk zal er een connectie komen tussen Venom en Spider-Man, en nog heel wat van de 900 andere Spider-Man gerelateerde personages waar Sony rechten op heeft.

Nu er dus geen afspraak is, kunnen we er voorlopig niet op rekenen dat Spider-Man terugkeert in het MCU. Voor Marvel betekent dit, dat er een manier gevonden moet worden om op een nette manier afscheid te nemen van het personage, zonder dat de continuïteit van het MCU verbroken wordt. Er is nog wel een geitenpaadje: volgens Variety is er één bron die stelt dat er nog altijd kans is op een afspraak.

NieuwsFilm

meest populair