Algemeen

Spider-Man verdwijnt uit het MCU: ramp voor Marvel?

Het personage lijkt nu alweer te verdwijnen uit het Marvel Cinematic Universe.

door Jim Pedd om 21:52 in Algemeen
Deadline meldde gisteren ineens dat Spider-Man niet langer gedeeld wordt door Marvel Studios en Sony Pictures. Dat kan zomaar eens grote implicaties hebben voor de toekomst van het personage, want tot nu toe zat hij enkel in het Marvel Cinematic Universe, omdat de twee studio's een overeenkomst hadden getekend.

Volgens Deadline konden Disney en Sony geen akkoord bereiken rond het geld. Disney wilde meer geld krijgen in de toekomst en de winst 50/50 delen. Sony wilde dat niet en zou zelfs geen tegenbod gedaan hebben. De studio was er volgens ingewijden namelijk zeker van ook zonder Marvel en dan vooral producent Kevin Feige een prima Spider-Man film af te leveren. Maar wat zijn de consequenties hiervan?

Spider-Man uit het MCU
Centraal in het dispuut staat overigens de first-dollar gross. Onder de huidige deal kreeg Disney slechts 5 procent van de box office omzet van de film. De rest ging volledig naar Sony. Daar stond dan wel weer tegenover dat Marvel alle merchandiserechten op Spider-Man heeft, waar natuurlijk ook bakken geld mee verdiend worden. Voor Disney en Marvel was dat echter niet genoeg en dus vroegen ze om toegang tot meer Spider-Man personages en de helft van de omzet. Dat wilde Sony onder geen beding, met als gevolg dat de deal niet langer bestaat.

Een belangrijk gevolg van het klappen van de deal is dat Spider-Man niet langer onderdeel uitmaakt van het Marvel Cinematic Universe. Ja, dat betekent dat Tom Holland niet meer naast zijn collega's te zien is en dat het werk van Marvel om van Spider-Man de volgende Iron Man te maken teniet is gedaan. Voor fans betekent het ook dat de wereld die net rijker is geworden met de X-Men en Fantastic Four, meteen een belangrijk en zeer geliefd element verliest. Even waren alle Marvel-helden thuis, maar nu is er weer een scheiding aangebracht.

Geitenpaadje
Het lijkt er ook op dat dit de reden zal zijn waarom Marvel tijdens de San Diego Comic-Con geen nieuwe Spider-Man film aankondigde. Wel komen er nieuwe films, Holland en regisseur Jon Watts hebben getekend voor nog twee films. Vermoedelijk zal er een connectie komen tussen Venom en Spider-Man, en nog heel wat van de 900 andere Spider-Man gerelateerde personages waar Sony rechten op heeft.

Nu er dus geen afspraak is, kunnen we er voorlopig niet op rekenen dat Spider-Man terugkeert in het MCU. Voor Marvel betekent dit, dat er een manier gevonden moet worden om op een nette manier afscheid te nemen van het personage, zonder dat de continuïteit van het MCU verbroken wordt. Er is nog wel een geitenpaadje: volgens Variety is er één bron die stelt dat er nog altijd kans is op een afspraak.

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Geranimous

Avatar

Ik moet het toch even voor Sony opnemen. Als je zoiets waardevols als Spider-Man in je catalogus hebt, dan buig je niet zomaar voor Disney. Zeker niet als je in het verleden wel gewoon goede Spider-Man films gemaakt hebt. Het maakt niet uit hoe lang geleden dat was.

En een filmbedrijf die zegt dat ze liever een ander de films laten maken kan gewoon echt niet. Ik zou de 50/50 deal ook niet accepteren als ik Sony was. Toch denk ik dat ze er wel uitkomen. En wanneer ze er niet uit komen, ben ik heel erg benieuwd wat Sony ervan bakt.
If at first you don't succeed, try try again.

Luizelgespuizel

Avatar

Venom haalde zonder hulp van Disney ook meer dan 800 miljoen. Zou dom zijn als Sony akkoord gaat met een 50/50 deal. Leuk voor MCU fans maar zakelijk superdom als ze er mee in zouden gaan.

Rich Art

Avatar

Nou ja, de deal kan ook zijn dat de solo-films van Spidey volledig door Sony worden gemaakt en Spinnenmans wel degelijk een bijrol mag hebben in films van Marvel zelf. Beetje zoals de rechten rondom de Hulk.

PRIME

Avatar

Oneens met iedereen hier boven.

Sony faalt, weer, om de fans op de eerste plaats te zetten. Ja, er moet geld verdiend worden, maar als je dat kan doen zonder er iets voor te doen, wat zeur je dan? Je hebt de rechten tot een van de beste personages ooit gemaakt, en je laatste goeie film hierover dateert uit 2004. Dat is 15 jaar aan pogingen om er iets van te maken die falen.

Nu, eindelijk, na jaren zit Spider-Man in een verhaal waar fans jaren geleden niet eens over durfde te dromen, en hoppa, daar gaat de droom.

Idem dito met DC en de richting waar ze op gingen.

Zo, zo, zo zonde. Ik begin een beetje klaar te raken met die grote studio's die dit soort dingen verneuken puur uit geldzucht.

En dat Venom zo veel opbracht had ook te maken met het feit dat het Tom Hardy was, het de eerste film was met Venom in de titelrol maar die film was echt RUK.

Geranimous

Avatar

@ Prime
Dus jij vind dat geen 50/50 deal willen geldzucht is? Sony is nog steeds een bedrijf en het is niet gek dat ze na 2 goede Spider-Man films denken dat ze een betere onderandelingspositie hebben. Doet Disney water bij de wijn? Great. Zo niet? Proberen we het gewoon zelf weer en kunnen we laten zien dat we als filmdivisie wel degelijk nog steeds goede films kunnen maken.

Als bedrijf en als filmdivisie moet je daar toch een uitdaging in zien? Als ze daadwerkelijk een goede film maken zonder Disney dan zijn alle fans toch gewoon happy?

ajleppink

Avatar

Als de deal er niet komt hoef ik Spider-Man niet meer te zien en andere producties ook niet van Sony. Scheelt weer wat tijd. Ze hebben te vaak gefaald in mijn ogen.

Master Of Films

Avatar

Geranimous "Ik moet het toch even voor Sony opnemen. Als je zoiets waardevols als Spider-Man in je catalogus hebt, dan buig je niet zomaar voor Disney."
Zakelijk gezien is dat begrijpelijk.

Geranimous "Als ze daadwerkelijk een goede film maken zonder Disney dan zijn alle fans toch gewoon happy?"
In welke alternatieve tijdlijn of universum is dat toepasbaar?

Je bent vergeten dat Sony mensen zoals Amy Pascal & Tom Rothman flink in de Spidey pap zitten. Zonder Feige wordt het weer een creatieve doodsteek. Echter het draait bij Sony (en ook wel bij Disney) niet om de creativiteit, maar om de Benjamins. Resultaat: Venom. En met die onzin gaat Sony ook gewoon door. Logisch dat PRIME als een beest tekeer gaat.

lamoteg

Avatar

Komaan Disney heeft Spider-Man weer groot gemaakt en nu hij populair is willen ze weer alles voor zichzelf!! Wat een klote streek!!

jeffreydevil

Avatar

geen Spider-Man films meer voor mij dan!
eens goede spider man film die sony heeft gemaakt is Spider-Man 2 !
eens reden dat ik de spiderman films kijk is omdat ze in de MCU zitten !

jeffreydevil

Avatar

hopen haalt sony spiderman maar 400m binnen:P

Renegade

Avatar

Spider-Man is geen iron man.

Frietgezicht

Avatar

Prime, want Marvel zet wel de fans nu op 1ste plaats? Haha. Wat een argument.
Marvel heeft karakters die het moeten hebben van het mcu(strange , antman enz) maar Spidey is er niet 1 van.
Van 5%(weinig) naar 50% is geen normale deal. 25% ofzo is prima.

kokosnoot

Avatar

Triest. Laten we hopen dat de zelfde motivatie *geld&inkomsten* die hier voor de stop zorgden ook weer van uit het geld belang voor de oplossing zorgen. Nu is het 5% of 50% misschien vinden ze nog samenwerking bij 25% of iets rond dat percentage.

Lets hope so!

Orko

Avatar

Aaargh, dan zien we aunt May niet meer.

Sunspot

Avatar

Disney gaat wel draaien, zullen dan genoegen nemen met 10 a 15 procent.

Sowieso wel blij dat Spiderman even weg gaat, soweiso inderdaad dat proberen te maken, Spiderman als een soort Iron Man, irriteerde me daar zo aan.

Maar goed, als ik Sony was, zou ik het ook doen, Spiderman zwaar populair, laatste 2 films goed ontvangen en Venom heeft het ook top gedaan.

Eerst nog 2 films bij Marvel, dan is hij erna al stuk ouder, dan is hij klaar voor Venom en anderen, ik kijk er eigenlijk wel naar uit Smiley face

Civilian Supreme

Avatar

De Spiderman films kunnen prima zonder de rest van het mcu, mogelijkheden genoeg met hun eigen catalogus.
Het is een beetje dubbel, aan de ene kant is het wel jammer dat je dan de rest er niet meer bij zal zien maar aan de andere kant vond ik Spiderman toch al teveel leunen op Iron man.
Het mooiste is dat hij gewoon zijn eigen boontjes moet doppen, zonder supersonische bril of nanopakken.

NieuwsFilm