Algemeen

Casablanca heeft beste script

door FilmTotaal op 08.04.2006 om 12:12 in Algemeen
Het script van de klassieker Casablanca is door de Amerikaanse bond voor scriptschrijvers uitgeroepen tot het beste script ooit. Howard Koch en de broers Julius en Philip Epstein schreven het meesterwerk, dat werd uitverkozen uit een lijst van 101 'beste scripts'.

De hoofdrollen in de film uit 1942 werden vertolkt door Humphrey Bogart (als Rick Blaine) en Ingrid Bergman (Ilsa Lund). Op de tweede plaats in de lijst van beste scenario's eindigde het eerste deel van The Godfather van Mario Puzo en op de derde plek Robert Towne's Chinatown.

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

FerryvD

Avatar

Is de hele lijst van scripts ook ergens te zien?

AngelEyes

Avatar

Beste script? Kan ik me voorstellen, maar met een beetje kwade wil kun je het hele script onderuit halen door te wijzen op de visa die 'blanco' verstrekt worden. Voor het 'beste script aller tijden' een te belangrijke zwakte. Mijn keus zou waarschijnlijk op Citizen Kane vallen, dat met zijn hele structuur geweldig knap geschreven is.

Dimmie

Avatar

En dan te bedenken dat het script verre van af was en er aan geschreven werd terwijl de opnamen in volle gang waren. Wat Ingrid Bergman nou niet bepaald het idee gaf dat het een goede film zou worden.

AngelEyes

Avatar

Dimmie "En dan te bedenken dat het script verre van af was en er aan geschreven werd terwijl de opnamen in volle gang waren. Wat Ingrid Bergman nou niet bepaald het idee gaf dat het een goede film zou worden."

Het zijn dan misschien ook meer dergelijke smeuïge feitjes die geleid hebben tot deze uitverkiezing.

Thiver

Avatar

Hmmm, jammer dat Memento niet in de top drie staat. Dat vind ik echt een staaltje knappe schrijfkunst.

Mark

Avatar

Thiver "Hmmm, jammer dat Memento niet in de top drie staat. Dat vind ik echt een staaltje knappe schrijfkunst."
Memento staat zo te zien op nr. 100. Muahahaha, bijna de top3 gehaald. Vind het btw wel vreemd dat er geeneen Nederlanse film in staat. *cough*.

De hele top100 + 1

Thiver

Avatar

Wat doet Raiders of the Lost Ark op 42? Goede film, hoor. Maar om nou te zeggen dat het een van de vijftig best geschreven filmscripts ooit heeft...

spacey

Avatar

Butch Cassidy and the sundance kid, en Cool Hand Luke :W :W

Jusjuh

Avatar

Memento? Het concept is inderdaad erg sterk, het scenario zelf is niet zo denderend. De manier van vertellen is natuurlijk geweldig, net als het slot.

Zet de film in de normale volgorde, en zo briljant is het ineens niet meer.

Thiver

Avatar

Ja, dat is het hele punt natuurlijk: de film werkt omdat de volgorde van vertellen echt bijdraagt aan het verhaal. In een normale volgorde (waarin ik de film ook echt een keer heb gezien) is er weinig te beleven. Meestal zitten er alleen maar flashbacks in een film om alles een beetje interessanter te maken, maar het komt slechts zelden voor dat een niet-chronologische manier van vertellen het hele verhaal draagt.

Remy2

Avatar

Here's looking at you kid :P

Bloyamind

Avatar

Ehm rocky, geschreven door silvester, ehm....wtfomgbbq?

laat maar, flutlijst
al ben ik het met een heleboel wel eens, maar er zitten er tussen....

Qaizer

Avatar

Flutlijst, inderdaad. Ik heb sterk het gevoel dat aan die "100 beste scripts" nog een pre-conditie gesteld is. Namelijk dat ze én Amerikaans zijn én dat de films bij het grote publiek bekend zijn. Toevallig dat volgens hun bekende en Amerikaanse films ook automatisch de beste scripts op leveren.

NieuwsFilm

meest populair