Onderzoek: recordaantal grote rollen voor vrouwen en zwarte acteurs/actrices in 2018

Mede dankzij Crazy Rich Asians en Black Panther werden er in 2018 records gebroken.

Corneel Vanfleteren 5 september 2019 13:38 in Algemeen
Meer diversiteit en inclusiviteit: het zijn stokpaardjes geworden van Hollywood-producenten. Er moeten meer rollen komen voor groepen die vroeger onderbelicht bleven. Resultaten van een jaarlijkse studie tonen aan dat er ook effectief iets verandert.

Er zijn zelfs records gesneuveld in het filmjaar 2018, zo schrijft de USC Annenberg School for Communication and Journalism in hun jaarlijks rapport. Filmmakers besteden meer aandacht aan het casten van vrouwen en niet-blanke acteurs, dat bewijzen de cijfers. De USC nam de 100 meest lucratieve films van 2018 onder de loep. 39 van die films hadden een vrouwelijk hoofdpersonage, wat meer is dan de 33 films van 2017. Het is een significante stap vooruit in vergelijking met het begin van het onderzoek in 2007, toen in slechts 20 van de 100 films een vrouw de hoofdrol had.

Meer niet-blanke acteurs
Ook het aandeel niet-blanke acteurs ging omhoog. In 2018 werd dat gekenmerkt door films als Crazy Rich Asians en Black Panther, maar er waren er meer. 27 films hadden een hoofdrolspeler die uit een ondervertegenwoordigde etnische of rassengroep komt, dat waren er 21 in het voorgaande jaar. 11 films hadden een vrouwelijke hoofdrolspeler die uit één van die groepen komt, dat waren er in 2017 slechts 4. De percentages Aziatische en zwarte personages met een sprekende rol zijn op hun hoogst sinds 12 jaar.

Stacy L. Smith, voorzitter van het USC Annenberg Inclusion Initiative, is dan ook blij met deze cijfers. "Het goede nieuws is dat bedrijven meer moeite doen om inclusief te zijn. We zien beweging. Natuurlijk willen we altijd dat het sneller gaat, maar alle activisme en steun lijkt resultaat te geven. We zien dat studio's inzien dat al die valse mythes over wie een hoofdrol kan krijgen of een film kan dragen exact dat is - een valse mythe.", is haar reactie op het onderzoek.

Nog werk aan de winkel
Maar tegelijkertijd wil de USC benadrukken dat er volgens hen nog wel wat werk aan de winkel is. De LGBTQ-gemeenschap wordt nog te hard genegeerd, klinkt het. Slechts 1,3% van de personages in de top 100 films waren LGBTQ. Van 2014 tot 2017 was er maar 1 transgender-personage. En slechts 2% van de personages in 2018 had een handicap, wat het laagste aantal is in vier jaar tijd.

Ook vrouwen blijven te weinig aan zet. Slechts 33,1% van de rollen met tekst waren voor vrouwen. Die aantallen worden nog minder als je kijkt naar niet-blanke vrouwen. 33 van de 100 films bevatten geen zwarte vrouwen, 54 geen Aziatische vrouwen en 70 geen Latina-vrouwen. "Wanneer Hollywood vrouwen cast, denkt het nog steeds meestal aan het casten van blanke vrouwen", verzucht Smith dan ook. Inclusiviteit voor echt iedereen is er nog niet, zo blijkt.

NieuwsFilm