Algemeen

Meer grote namen voor Marvels 'Eternals' en LGBT-held enorm belangrijk!

Nieuw groots sci-fi avontuur in Marvel-filmuniversum.

door Bram de Groot om 15:35 in Algemeen
De cast van de Marvel-film Eternals mag indrukwekkend genoemd worden. Niet alleen zijn er veel grote namen aangetrokken; de cast is heel divers samengesteld. In interviews met GQ en Cinemablend liet acteur Richard Madden - die het personage Ikaris speelt - weten wat ons op dat vlak te wachten staat.

Ondanks dat al namen als Angelina Jolie, Kit Harington, Kumail Nanjiani, Brian Tyree Henry, Salma Hayek en Dong-seok Ma zijn onthuld, blijkt dat de cast nog niet compleet is. "Ik word altijd bevangen als ik al die namen zie, en er zijn nog meer acteurs die nog aangekondigd moeten worden in een line-up die krankzinnig is," zei Madden tegenover GQ.

LBGT-held
"Ik vind dat enorm belangrijk. Ik ben een blanke mannelijke acteur en niet in de meerderheid bij deze cast. Ik ben de minderheid, wat belangrijk is in termen van diversiteit tijdens het maken van films. Ik denk dat Marvel daarin echt voorop loopt," aldus Madden in het interview met Cinemablend over de diversiteit in de film en dan vooral over zijn homoseksuele held Ikaris - de eerste in het MCU sinds de start in 2008.

Marvel Studios en Chloe Zhao's Eternals staat gepland voor 6 november 2020.

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ang3l

Avatar

LGBT, ff wat letters omdraaien ;)

Persoonlijk vind ik het zelf heel leuk dat er een prominente held LGBT is, maar ik word onderhand wel moe van t uitmelken van dit nieuws. Oke, fijn, het is zo. Het werd ook tijd. Ik ben er blij mee. En nu stoppen met zaniken en aanstippen, want mensen gaan zich er aan irriteren en dan tegen verzetten ("Moet dit elke keer?!"), en DAT is dan weer juist niet de bedoeling.

Maac

Avatar

Ik denk wel even na als ik een volgende keer op het punt sta een BLT te bestellen.

Maar goed, ik ben erg benieuwd geworden. Hopelijk worden geslacht en geaardheid prominente factoren in deze opkomende trend in het superheldengenre.

Zijn we zo genezen.

Artificialis

Avatar

Waarom zijn alle Eternals niet LGBTQIAPS? Black Panther was toch juist een succes vanwege de zwarte cast? Wie weet stormen alle homo's, lesbo's, biseksuelen, transgenders, queers, interseksuelen, aseksuelen, panseksuelen en straight allies (ja mensen, dit is een echte afkorting) wel massaal op deze film af.. We moeten wel progressief blijven hè.

Maac

Avatar

Ik mis ‘gender fluid’ nog. Daar moet ik altijd ontzettend om lachen.

Devenace

Avatar

Grappig dat in films als the Terminator de dreiging komt vanuit de robots en die zich vermommen als mensen om ons zo uit te roeien, en dat is dan slecht.
Maar transgenders die zich dan niet kunnen voortplanten en ons bestaan ook bedreigen als het ware, worden gezien als de helden.

#far fetched. ;)

SeanDeNiro

Avatar

Het belangrijkste is om knetterhard te deugen. En geld verdienen. Een goede originele film maken is er niet meer bij tegenwoordig.

kokosnoot

Avatar

Toch zijn er een paar criteria voor mijzelf aan deze zaken.

1. Ik vind het prettig als helden/heldinnen herkenbaar blijven van uit de comics. voorbeeld is bv Thor de dondergod, komt bv uit de Noorse mythologie (is dus geen eigendom van Disney of Marvel). Is nooit een titel geweest maar een persoon.

2. Plot moet natuurlijk aanvoelen net als de personages, is dat het geval dan maakt het mij voor nieuw helden en heldinnen niet uit wat ze voor culturele achtergrond ze hebben, huidskleur of sexuele voorkeur, of geslacht, of gehandicapt etc.

Dus het plot (maar voor bestaande al omschreven helden&heldinnen en schurken) moet niet qua invulling wijken voor politieke correctheid maar mag wel aangevuld worden mits dat er niet te sterk qua nadruk op ligt.

Bv Kraven de jager is altijd een Rus geweest, stel nu is het plots een Afrikaan qua uiterlijk, dan vindt ik dat gewoon een belediging naar Stan Lee en comic fans toe.

Ik begrijp dat mensen die zelden superhelden comics gelezen hebben, vooral de jeugd kent al die oude villains nauwelijks, hier totaal niet mee zit. Dan kan superman ook plots een meisje van tien zijn, spiderman kan plots een oude tante zijn en black widdow een dikke man van midderlbare leeftijd van aziatische herkomt. Alles kan dan immers en superheld&persoon zijn ontkoppelt voor zo ver dat in het verhaal past voor de film.

Maar ik ben daar geen fan van. Verzin dan gewoon nieuwe superhelden!!!!!! En nieuwe super schurken!!!

ridjieddo

Avatar

@kokosnoot: ik ben blij dat je zo gepassioneerd bent over comics! Ik ben het echter niet met je eens wat betreft de punten die je aanhaalt. Zelfs bestaande personages kunnen wat mij betreft -mits op een subtiele manier- met een andere kleur, geaardheid, handicap etc geïntroduceerd worden. Een geheel nieuw en onbekend personage introduceren is zeer moeilijk en bestaand materiaal gebruiken is natuurlijk economisch gezien ‘veiliger’. Kijk naar Domino bv van Deadpool 2. Die is in de comics blank/wit, in de film zwart. Niks mis mee toch? The Eternals zijn sowieso vrij onbekend bij het grote publiek dus als ze daar kleine veranderingen in brengen zonder dat het invloed heeft op het plot en de algemene sfeer van de film, waarom niet..? De zwarte Nick Fury is zo goed bevallen dat hij zelfs in de comics ‘mainstream’ wordt gemaakt.

shellghost

Avatar

@kokosnoot
Voor een groot deel met je eens. Niet alles hoeft/moet zo nodig aangepast worden.
Niks mis om dingen gewoon te laten zoals ze zijn.

Maac

Avatar

ridjieddo "The Eternals zijn sowieso vrij onbekend bij het grote publiek dus als ze daar kleine veranderingen in brengen zonder dat het invloed heeft op het plot en de algemene sfeer van de film, waarom niet..?"
Waarom wel?

Civilian Supreme

Avatar

Wat is een lgbt held? Is er ook een lgbt schurk?

Mav Damian

Avatar

Eerst zien of het wel werkt.
Om eerlijk te zijn maakt het voor mij geen ene reet uit. Zolang de film van kwaliteit als genietbaar is.

shellghost "Niks mis om dingen gewoon te laten zoals ze zijn"
Ook totaal niet mis om bepaalde onderwerpen aan te passen. Zolang het maar werkt.

ridjieddo

Avatar

Maac "Waarom wel?"

Om dezelfde reden dat we de laatste jaren meer vrouwen in prominente rollen in (actie)films zien. Meer vrouwen, meer gekleurden, meer andersgeaarden, meer doven, blinden etc is goed. Daarmee bedoel ik trouwens niet: minder blanke heteroseksuele mannen is goed. Maar anderen zouden ook de kans moeten krijgen, mocht het plot het natuurlijk toelaten en het geen afbreuk doet aan de kwaliteit van de film. Anders blijven we maar blanke heteroseksuele mannen zien, want de bestaande populaire hoofdpersonages in de comics zijn nog overwegend blank, man en hetero, hoewel dat ook in de comics aan het veranderen is.

Maac

Avatar

Ik heb geen probleem met diversiteit, maar waarom is diversiteit een doel op zich?

Omdat we anders naar teveel blanke mannen moeten kijken? Waarom is dat een probleem?

Omdat minderheden meer kansen moeten krijgen? Waarom zou dat moeten?

centr1no

Avatar

Maac "Ik heb geen probleem met diversiteit, maar waarom is diversiteit een doel op zich?
Omdat we anders naar teveel blanke mannen moeten kijken? Waarom is dat een probleem?
Omdat minderheden meer kansen moeten krijgen? Waarom zou dat moeten?"
Historisch gezien zijn het (soms zelfs tot nu toe) in Europa en Amerika voor een overgroot deel altijd blanke mannen geweest die werkten en vrouwen en mensen met een andere afkomst hadden een 'bijrol' in de samenleving en dus logischerwijs ook in de culturele uitspattingen van die door blanke mannen gedreven samenleving. Seks werd al helemaal niet over gesproken, laat staan over homoseksualiteit.
Aangezien de samenleving aan het veranderen is moet de filmindustrie, waar ten slotte een vergrootglas op ligt omdat die het uithangbord van de samenleving is, ook mee en op dit moment doen ze helaas net alsof zij degenen zijn die de samenleving een voorbeeld stellen terwijl ze eigenlijk achter lopen. Een voorbeeld waar overigens een groot deel van de samenleving totaal geen boodschap aan heeft of zelfs afkerig tegenover staat.
Door maatschappelijke indoctrinatie, associatie en misschien wel genetisch bepaalde instincten zien we bepaalde mensen nog steeds in bepaalde rollen.
In fictieve verhalen zoals het superhelden genre kun je doen en laten wat je wilt, maar moet je je afvragen of het publiek het wel wil zien of kan accepteren.
Een blanke, hetero man wordt ruim bediend met films die voor hem acceptabel zijn en met hoofdpersonen waarmee die zich kan identificeren. En ik kan me heel goed voorstellen dat vrouwen, gekleurden, LGBT-ers, enz. hier een gemis hebben.
En dan hebben we nog de politieke correctheid die dusdanig absurde vormen heeft aangenomen dat als iets niet alle vinkjes af tikt dat automatisch bewust exclusief en dus slecht is.
We zitten nu in een fase waarin de filmindustrie opzettelijk een statement maakt. Ze maken misbruik van films die gegarandeerd aandacht van de media en de massa krijgen (zoals Marvel en Star Wars films).
In sommige gevallen ligt het er zo dik bovenop dat het afbreuk doet aan de integriteit van de film en een grote groep filmkijkers dat als overdreven (en onwenselijk) ervaart. En dat is een risico voor de financiën.
Ik denk dat dat de crux is. Het doel van de filmindustrie is drieledig. Aan de ene kant willen ze tegemoet komen aan de schreeuwende linkse beweging in het land en aan de andere kant willen ze misschien ook wel de opvattingen van het grote publiek wat verruimen. Als derde geeft het ze een strohalm om weer eens wat 'origineels' te verzinnen.
Als ze hierin te ver gaan en daarmee grote groepen kijkers tegen zich in het harnas willen jagen moeten ze dat natuurlijk helemaal zelf weten.
Omdat de grootste boosdoener hierin de grootste leverancier is, is het helaas ook zo dat de hoeveelheid echt controversiële films daarmee waarschijnlijk ook af neemt.

Mothercopper

Avatar

Ik ben er mordicus op tegen om niet trouw te blijven aan de comics. Oooh wat zeg ik nu? Krijg ik allerlei activisten op mijn dak om mijn mond te snoeren? Bring it on. Wat maakt het überhaupt uit om trouw aan de comics te blijven. Waarom moet een held nu ineens zonodig een transgender, homo of bi zijn? What the hell

NieuwsFilm

meest populair