Algemeen

Gary Dauberman over script 'It Chapter Two': 'Ik heb m'n best gedaan'

Dauberman kon simpelweg niet alle elementen uit het dikke boek van Stephen King gebruiken.

door Jeffrey Kouters om 13:53 in Algemeen

Let op: Dit artikel bevat spoilers!

Het is een lastige klus om It, de vuistdikke griezelroman van Stephen King, te vertalen naar een goede bioscoopervaring. Scenarioschrijver Gary Dauberman, eerder verantwoordelijk voor The Nun en Annabelle Comes Home, vertelt in een uitgebreid interview met The Hollywood Reporter meer over zijn schrijfproces voor It Chapter Two. "Ik heb geprobeerd zo trouw mogelijk te blijven aan het boek, maar ook keuzes moeten maken", vertelt hij.


Het geheim van Richie
In de film leren we over het 'geheim' van Richie (Bill Hader, Finn Wolfhard). Hij heeft namelijk gevoelens voor zijn goede vriend Eddie (James Ransone, Jack Dylan Grazer). Dit liefdesverhaal zat niet duidelijk in het boek, maar zorgt in de film voor de nodige emotionele lading. "In het boek zat die ondertoon ook. In de film hebben we dit [zijn geaardheid] prominenter gemaakt, omdat dit als een natuurlijk onderdeel van zijn personage voelde en hem definieert", legt Dauberman uit.

Geen tijd voor partners
It Chapter Two heeft al een behoorlijke speelduur, maar Dauberman heeft de nodige concessies moeten doen om deze nog enigszins behapbaar te houden. Zo hebben personages als Audra (Jess Weixler), de vrouw van Bill, (James McAvoy) en Tom (Will Weinbrink), de man van Beverly (Jessica Chastain), een minder belangrijke rol gekregen. Dauberman kon niet anders, meent hij. "Ik heb helaas bepaalde elementen moeten loslaten", verklaart hij. "Ik had niet het idee dat het publiek hen per sé zou missen en wilde de focus houden op de hoofdpersonages".


Ander einde
Het einde van de film wijkt af van dat uit het boek. "Het was duidelijk dat we het ritueel [Ritual of Chüd] wilde gebruiken, maar ik denk niet dat de versie in het boek zou hebben gewerkt op beeld", begint Dauberman. In het oorspronkelijk verhaal bezoeken de Losers onder meer een ander universum en krijgen ze de hulp van de Maturin, een godachtige schildpad. "Stephen Kings einde is schitterend, maar we hadden te weinig tijd om de werking ervan uit te leggen. Daarom hebben we het teruggebracht tot de belangrijkste ingrediënten".

Benieuwd naar onze recensie? Je kunt deze hier lezen!


It Chapter Two draait nu in de bioscoop!

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

CaptainCab

Avatar

Helaas is Dauberman's best bij lange niet goed.

conspiracy

Avatar

Het script fladdert aan alle kanten. Alle diepe lagen uit het boek zijn afgeschaafd om maar een zo'n oppervlakkig mogelijke film te krijgen. Voor de doorsnee filmliefhebbers allemaal prima, maar wie het boek kent moet de gemiste kansen toch opvallen.

Rick de Wit

Avatar

....tja... hij kan toch moeilijk zeggen dat hij NIET z'n best heeft gedaan lijkt mij...

jwk

Avatar

Wat viel deze film tegen........

Goku32

Avatar

Je mag trots op je zelf zijn, je kan het boek niet evenaren. Maar je kan wel een goeie horror film neerzetten en dat is 100 procent gelukt. Een 8 out of 10 movie

GreenHornet

Avatar

Ik blijf erbij ze hadden 3 delen moeten maken

orlock

Avatar

Mooiste uit de film was de John Carpenter referentie....hiermee verklap ik verder niks...

Mav Damian

Avatar

Tja als je een scenarioschrijver die al slecht/matig werk heeft opgeleverd.

De eerste was nog goed wegens de werk van Cary Fukunaga en Chase Palmer.
Men had gewoon Fukunaga de It films laten maken.

NieuwsFilm

meest populair