Gary Dauberman over script 'It Chapter Two': 'Ik heb m'n best gedaan'

Gary Dauberman over script 'It Chapter Two': 'Ik heb m'n best gedaan'

Dauberman kon simpelweg niet alle elementen uit het dikke boek van Stephen King gebruiken.


Let op: Dit artikel bevat spoilers!

Het is een lastige klus om It, de vuistdikke griezelroman van Stephen King, te vertalen naar een goede bioscoopervaring. Scenarioschrijver Gary Dauberman, eerder verantwoordelijk voor The Nun en Annabelle Comes Home, vertelt in een uitgebreid interview met The Hollywood Reporter meer over zijn schrijfproces voor It Chapter Two. "Ik heb geprobeerd zo trouw mogelijk te blijven aan het boek, maar ook keuzes moeten maken", vertelt hij.

Bekijk de afbeelding
Het geheim van Richie
In de film leren we over het 'geheim' van Richie (Bill Hader, Finn Wolfhard). Hij heeft namelijk gevoelens voor zijn goede vriend Eddie (James Ransone, Jack Dylan Grazer). Dit liefdesverhaal zat niet duidelijk in het boek, maar zorgt in de film voor de nodige emotionele lading. "In het boek zat die ondertoon ook. In de film hebben we dit [zijn geaardheid] prominenter gemaakt, omdat dit als een natuurlijk onderdeel van zijn personage voelde en hem definieert", legt Dauberman uit.

Geen tijd voor partners
It Chapter Two heeft al een behoorlijke speelduur, maar Dauberman heeft de nodige concessies moeten doen om deze nog enigszins behapbaar te houden. Zo hebben personages als Audra (Jess Weixler), de vrouw van Bill, (James McAvoy) en Tom (Will Weinbrink), de man van Beverly (Jessica Chastain), een minder belangrijke rol gekregen. Dauberman kon niet anders, meent hij. "Ik heb helaas bepaalde elementen moeten loslaten", verklaart hij. "Ik had niet het idee dat het publiek hen per sé zou missen en wilde de focus houden op de hoofdpersonages".

Bekijk de afbeelding
Ander einde
Het einde van de film wijkt af van dat uit het boek. "Het was duidelijk dat we het ritueel [Ritual of Chüd] wilde gebruiken, maar ik denk niet dat de versie in het boek zou hebben gewerkt op beeld", begint Dauberman. In het oorspronkelijk verhaal bezoeken de Losers onder meer een ander universum en krijgen ze de hulp van de Maturin, een godachtige schildpad. "Stephen Kings einde is schitterend, maar we hadden te weinig tijd om de werking ervan uit te leggen. Daarom hebben we het teruggebracht tot de belangrijkste ingrediënten".

Benieuwd naar onze recensie? Je kunt deze hier lezen!


It Chapter Two draait nu in de bioscoop!

NieuwsFilm

meest populair