Blu-ray

Blu-ray review 'Dumbo' - Waarom geen topper als 'The Lion King' en 'Aladdin'?

De eerste van de vier grote Disney sprookjesfilms in 2019.

door Bram de Groot om 15:18 in Blu-ray
Regie: Tim Burton | Cast: Colin Farrell (Holt Farrier), Danny DeVito (Max Medici), Michael Keaton (V.A. Vandevere), Eva Green (Colette Marchant), Alan Arkin (J. Griffin Remington), Nico Parker (Milly Farrier), Finley Hobbins (Joe Farrier), e.a. | Speelduur: 111 minuten | Bioscooprelease: 27.03.2019 | FilmTotaal Recensie: 3 sterren

2019 is een zeer succesvol filmjaar voor Walt Disney. Alle (aangekochte) merken weten grote successen af te leveren en ook de eigen live action-studio Walt Disney Pictures heeft twee miljardenfilms.

Toch startte het jaar misschien ook wat teleurstellend, want na Marvels Captain Marvel wist Disney's eigen Dumbo niet echt te overtuigen. Het live action-sprookje van de hand van Tim Burton werd wisselend ontvangen en ook het publiek liep niet massaal warm. De reden? Geen bekende jaren 90-titel? Onlangs verscheen de Blu-ray uitgave.

In het $170 miljoen kostende Dumbo, goed voor ruim $353 miljoen wereldwijd, huurt circuseigenaar Max Medici de voormalige ster Holt Farrier en zijn kinderen Milly en Joe in om voor een nieuwgeboren olifantje te zorgen. De grote oren maken van het olifantje een lastig punt in een circus dat toch al worstelt om rond te komen. Maar als blijkt dat Dumbo kan vliegen, maakt het circus een grote comeback. De grote entertainmentonderneming Dreamland heeft vervolgens grote plannen met de speciale olifant.


Discs: | 1 x Blu-ray | Release: Augustus 2019 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD MA 7.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 8717418533373 | Met dank aan: Walt Disney Home Video

De schijf van deze Blu-ray uitgave van Dumbo zit vastgeklikt in een blauwe Blu-ray keepcase. De voorkant toont de filmposter met Dumbo in het midden. De achterkant hint naar een reeks leuke extra's. De leeftijd: 12 jaar.

Disney stelt doorgaans niet teleur met de Blu-ray uitgaven en ook nu zit het weer snor. De kleuren zien er weer fantastisch uit, ook al is duidelijk dat er flink wat kleuren zijn nabewerkt voor de tijdgeest en andere creatieve keuzes. Het beeld is bijna beeldvullend en dat is voor de thuisbioscoop altijd fijn. De visuele effecten en aankleding zijn erg netjes, maar doen soms wel iets (te) kitscherig aan. Uiteraard komt dit door de hand van de crea Tim Burton. Hier moet je wel van houden. Desondanks visueel sterk!

De geluidstrack is DTS-HD MA 7.1 en deze mag gerucht even harder aan gezet worden. Er zijn leuke effecten en er is veel muziek, met Danny Elfman (Big Fish, Justice League) als hoofdleverancier.

Bonusmateriaal

Er staan onder meer drie kortere featurettes op de schijf. Te starten met Circus Spectaculars waarin vooral het circus en de artiesten centraal staan. Ondanks dat de film wisselend werd ontvangen, ziet het geheel er uiteraard visueel zeer verzorgd uit. In het zes minuten durende The Elephant Room wordt er gekeken naar het ontwerp van Dumbo en de wijze waarop opvallend genoeg ook mo-cap werd ingezet.

De derde video Built to Amaze gaat over het visuele aspect: sets, kleding en vele andere dingen die de film er zo doen laten uitzien. Daarnaast zijn er ook een aantal korte verwijderde scènes te zien, een Gag Reel en een video waarin de Easter Eggs met hints naar andere films worden onthuld. Erg leuk natuurlijk!

Heb jij Dumbo gezien, en wat vond je ervan? En ben je van plan om deze film nog een keer te kijken?7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

David Mills

Avatar

Prima film, visueel fantastisch. Mijn dochter geniet er bijna elke dag van.

Maac

Avatar

De visuals zullen prachtig zijn, zoals bij de andere remakes van Disney.

Wat Disney apologeten helaas niet willen toegeven is dat je meer nodig hebt dan lekkere visuals en dat de kwaliteit van het bronmateriaal er wel degelijk toe doet om iets tot een succes te maken.
Het origineel van Dumbo heeft een minder groot publiek dan dat van The Lion King en dus is de remake van The Lion King succesvoller, zo simpel is het. Het zijn kopieën, dus als er destijds verschillen waren, zijn die er nou ook.

Coola

Avatar

Tja ik vind het origineel ook totaal niks. Maar deze remake is echt nog minder. Als ze nu niet zoveel hadden veranderd ten opzichte van het origineel dan had het misschien door de live action nog leuk kunnen zijn.

Maac

Avatar

Coola "Tja ik vind het origineel ook totaal niks. Maar deze remake is echt nog minder. Als ze nu niet zoveel hadden veranderd ten opzichte van het origineel dan had het misschien door de live action nog leuk kunnen zijn."
Je zegt dat je het origineel totaal niks vindt, maar dat de remake leuk had kunnen zijn als ze dichter bij het origineel waren gebleven.

Je hangt zo van onzin aan elkaar dat je je eerste zin vergeet terwijl je je tweede aan het typen bent.

Coola

Avatar

^ Live action kan voor mij het verschil maken. Ik acht de kans klein maar als Dumbo een één op één kopie zou krijgen in live action dan zou ik hem misschien wel vermakelijk vinden, door de live action dus.

Als ze lion King niet voor bijna 100% exact het zelfde hadden gemaakt dan had ik er echt niet zo positief over gedaan

Master Of Films

Avatar

Itt tot B&B & The Lion King hebben ze met Dumbo wel iets geprobeerd om bijna geen een op een kopie te maken. De eerste act was ongeveer nog hetzelfde, maar dat was slechts een inleiding. Ik waarder Dumbo en een klein beetje Aladdin meer dan de luie remakes BB & The Lion King. Het is zeker niet de beste Burton, maar ik ben wel blij dat Burton iets anders doet. Jon Favreau cashte gewoon in. Die man had te druk met The Mandalorian & Spider-Man: Far From Home.

Coola "Als ze nu niet zoveel hadden veranderd ten opzichte van het origineel dan had het misschien door de live action nog leuk kunnen zijn."
Hoe raar het ook klinkt, dat zou in deze huidige tijden niet meer kunnen. Met name het Jim Crow aspect.

Coola "Live action kan voor mij het verschil maken. Ik acht de kans klein maar als Dumbo een één op één kopie zou krijgen in live action dan zou ik hem misschien wel vermakelijk vinden, door de live action dus."
Nu komt de aap uit de mouw. Je waardert de orginele Disney klassiekers (zoals Dumbo & The Lion King) niet eens.

Coola

Avatar

^ Het origineel van The Lion King waardeer ik wel degelijk. Is dan ook de enige Disney film waarvan ik de videoband twee keer heb moeten kopen omdat ik mn eerste kopie in een half jaar tijd helemaal versleten had.

NieuwsFilm

meest populair