Algemeen

CEO Netflix vreest aankomende 'streamingoorlog'

Welk platform gaat deze strijd winnen?

door Jeffrey Kouters om 11:46 in Algemeen
Netflix was lange tijd haast een monopolist op de streamingmarkt, maar dat gaat binnenkort veranderen. In november lanceren Disney en Apple namelijk hun eigen platformen waar ze de koppositie van Netflix natuurlijk mee beogen af te pakken. Reed Hastings, de CEO van Netflix, maakt zich zorgen om dit nieuwe tijdperk, maar ziet geen redenen om zijn verdienmodel te wijzigen.

"We hebben het de afgelopen jaren al opgenomen tegen vele mensen, maar vanaf november begint echt een compleet nieuw tijdperk als Apple en Disney hun diensten lanceren", vertelt Hastings, die ook opmerkt dat Amazon en NCBUniversal hard werken aan hun aangekondigde platformen. "De concurrentiestrijd gaat zwaar worden. Consumenten hebben een hoop om uit te kiezen".

Volgens Hassings gaat Netflix zijn strategie niet wijzigen en blijft de dienst content aanbieden om te bingewatchen, het fenomeen waarmee Netflix uitgroeide tot een megasucces. Dat betekent dat het bedrijf bijvoorbeeld geen sportwedstrijden zal gaan aanbieden (zoals Amazon) en ook niet zal experimenteren met andere releasemodellen.

Dat laatste geldt ook voor de originele films van Netflix, die het bedrijf steeds meer maakt. "Deze zullen misschien in de bioscoop te zien zijn [wat soms een voorwaarde is om genomineerd te kunnen worden voor filmawards], maar altijd maar voor een erg korte periode", aldus Hassings.

17 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

lamoteg

Avatar

Wat ze beter wel doen, is al hun films beschikbaar maken. We krijgen altijd maar een peulschil van wat er op de Netflix server staat

Goku32

Avatar

Nedflix moet door gaan met serie,s, en de films moeten minder gewoon, de meeste films die Hierzo op komen staan meestal bij de Mensnen in de kast al. Ze moeten meer eigen content maken nedflix eigen films en zo

centr1no

Avatar

Ze gooien in ieder geval hier in Nederland hun eigen ramen in door wel een hoge prijs te rekenen maar nog steeds in de verste verte niet de content te bieden die ze in Amerika hebben.
Aangezien alle Disney, Marvel en ook Fox content bijna zeker van Netflix af is/gaat en ze het steeds meer van eigen producties en alternatieve, niet Amerikaanse bronnen moeten hebben, zou je verwachten dat je daar een flinke toename in ziet in de aanloop naar de start van die andere streamingdiensten. Maar ook dat blijft uit.
Alle producenten krijgen immers nog meer keus en mogelijkheden aan wie ze hun ideeën en content kunnen verkopen. Naast alle overbodige t.v. zenders die hun zendtijd al niet meer met fatsoenlijke programma's kunnen vullen omdat ze het gewoon niet op kunnen brengen zijn er straks ook nog eens een hoop streamingdiensten die de prijs van content opdrijven.
Met misschien voor mij één of twee interessante toevoegingen per week gaat bij mij Netflix in de nabije toekomst sneuvelen als ze niet vlug iets aan de content of de prijs doen. En dat wil niet zeggen dat dat geld dan naar een andere dienst gaat want voor die geldt hetzelfde.

Movieman2018

Avatar

Meer series Netflix en probeer HBO kwaliteit naar boven te brengen. Gegarandeerd succes..

Films mogen ook, maar niet excessief veel.. Das gewoon garbage. Kwaliteit boven kwantiteit. Ze hebben genoeg winst.. Jaarlijks 12 miljard winst..

GreenHornet

Avatar

Van mij mag Netflix alle not Original content eraf gooien. En zich 100% gaan richten op Original content net als Disney en Apple.

Stephan123

Avatar

Er is een winst van 134 miljoen.. je haalt omzet en winst door elkaar heen.

https://www.ad.nl/economie/winst-loopt-terug-bij-netflix~afa71a4f/

Betreft het eeuwige gezeik van dat er in USA meer staat dan hier, dat klopt en dat heeft allemaal met rechten te maken en kosten. Er staan genoeg goede series/films series op Netflix die goed zijn zoals La Casa di Papel . Je hebt tal van websites waar je kan zien wat er nieuw toegevoegd wordt. Als je denkt dat je voor 8.99 alle content van USA kan zien dan weet je dat dat niet kan. USA is een veel grotere markt dan NL .

Decepticon

Avatar

Er is meer dan genoeg Amerikaanse film content om aan te bieden wat niet onder de grote namen als Disney valt, maar Netflix moet ons iig wel alles aanbieden wat ze in Amerika ook aanbieden.
Dat ze toch bij de bingewatch methode blijven, want ik had vernomen dat ze misschien ook naar wekelijkse releases van hun series gingen, want dat lijkt me misschien toch beter, want dan blijft iedereen het over die serie hebben en hou je buzz omtrent die serie gaande.

GreenHornet

Avatar

Netflix pak je voor de Originals. Niet voor de zooi die je erbij krijgt.

diablo1973

Avatar

Ik vind het helemaal prima die versplintering, meer concurrentie dus mooi dat ze aan de bak moeten. Kwaliteit eigen content zal drastisch omhoog moeten wil Netflix op langere termijn iets van een kans maken tegen financiële reuzen als HBO/Warner, Apple en Disney. Minder opvul zooi er tussen. Daarnaast zal ook de nu dramatische zoek interface waar ze ondanks de vele klachten het gewoon vertikken om iets aan te doen moeten verbeteren. Interessante tijden!

Maac

Avatar

Er komt een tijd dat ook jullie je realiseren dat je je niet hoeft te beperken tot betaalde, versplinterde content.
Voor een paar tientjes koop je een raspberry pi en programmeer je je eigen mediacenter (met Kodi o.i.d.), waarin je toegang hebt tot alle content die je maar wilt, gecategoriseerd op welke manier je maar wilt. Interface volledig gepersonaliseerd.

“Vet stoer” las ik hier eerder. Misschien.
Ik vind het in ieder geval beter dan een paar tientjes per maand betalen voor troep die ik al gezien heb en studio’s die met dat geld alleen maar meer troep maken.
Wake up, people.

Civilian Supreme

Avatar

Alleen maar goed voor de consument. Let maar op, straks zal Netflix gaan zakken met de maandtarieven.
Gewoon lekker veel concurrentie houd de boel scherp.

Raki-Pure

Avatar

Ik blijf Netflix trouw maar ontvang Disney + met open armen.
Vwb andere streamingsdiensten poeeh dat wordt dringen. Ik denk dat de meeste huishouden het bij maximaal twee streamingsdiensten houden (?). Ik verwacht in ieder geval een periode van survival of the fittest …. ik zet mijn geld in op Netflix en Disney +

kaedir

Avatar

Disney+ heeft niks interessants op dit moment en The Mandalorian komt wekelijks uit dus daar ga ik geen abo voor nemen.

deregtx

Avatar

Ze moeten meer partnerships aangaan met grote studio's voor meer content. En misschien fuseren met locale aanbieders zoals Videoland.

kokosnoot

Avatar

@Maac Hoezo geeft kodi toegang tot alle content die je wilt? Dat kan nooit legaal zijn of? Is dat een piratennetwerk?

Maac

Avatar

^Excuses, had je comment gemist kokosnoot.

Kodi is software waar je 'add-ons' op kan installeren. Afhankelijk van de add-on krijg je toegang om content te streamen zoals films, series, sportwedstrijden, porno, noem maar op.
Dus voor bijvoorbeeld films en series download je video add-ons zoals Exodus of Phoenix, voor live sportwedstrijden download je NetStream Sports Hub en voor Japanse anime bijvoorbeeld AnimeGo of CrunchyRoll.

Streamen is legaal omdat de content niet gedownload wordt, maar is illegaal zodra het van een illegale bron afkomstig is (dus niet van bijvoorbeeld Netflix, Videoland, etc.).

Als je je daar overheen kan zetten is het aan jou om te bepalen of dit in lijn ligt met wat jij persoonlijk ethisch vindt. Ik zie geen bezwaar tegen downloaden en streamen, dus ik heb er geen moeite mee.
Als je bijvoorbeeld "best kodi skins" invult bij YouTube krijg je een aardig idee van hoe je persoonlijke mediacenter eruit zou kunnen zien. Ik kan je vertellen dat het dan vrij duidelijk zal worden dat dat de toekomst moet zijn.

NieuwsFilm

meest populair