Toekomst 'Terminator'-franchise ineens onzeker

Toekomst 'Terminator'-franchise ineens onzeker

Er is iets aan de hand met de rechten op oude franchises.

Volgende maand kunnen we eindelijk Terminator: Dark Fate gaan zien in de bioscopen. Het is de zesde film in de franchise en nu lijkt het erop dat het zomaar eens de laatste zou kunnen zijn. Dat komt door een wet die in de jaren zeventig in de Verenigde Staten werd ingevoerd.

The Hollywood Reporter meldt dat de schrijver van Terminator (1984), Gale Ann Hurd, van plan is om een deal rond auteursrechten van 35 jaar geleden te annuleren. Dat betekent dat Skydance Media, dat de rechten momenteel in handen heeft, tegen november 2020 zou kunnen verliezen.

Rechten terugkrijgen
Volgens THR kan Hurd dit plan uitvoeren omdat het Amerikaans Congres in de jaren zeventig een wet amendeerde waardoor auteurs de rechten op hun materiaal na een paar decennia terug kunnen krijgen. Die wet wordt momenteel bovenal gebruikt door muzikanten, maar volgens THR is het aantal aanvragen het afgelopen jaar enorm toegenomen. Daaronder bevinden zich ook veel aanvragen van scenaristen. "Het is precies dat, wat het vermogen van studio's om vervolgen of reboots van films uit de jaren tachtig te maken wel eens te gronde zou kunnen richten."

Het vakblad denkt dat het zomaar eens zou kunnen dat filmstudio's minder makkelijk groen licht gaan geven voor dit soort projecten, aangezien er altijd een soort wettelijke donkere wolk boven gaat hangen. Rond Terminator zal Hurd de rechten moeten delen met regisseur James Cameron, wat voor studio Skydance betekent dat, als er na Dark Fate nog zo'n film moet komen, er ook een deal met Hurd gemaakt moet worden.

NieuwsFilm

meest populair