Algemeen

Edward Norton: "De bioscoop en niet Netflix is de filmervaring aan het slopen"

Iedereen zou massaal zijn geld aan de bioscoop moeten terugvragen...

door Steven van der Vegt om 22:30 in Algemeen
Acteur en regisseur Edward Norton staat erom bekend veel waarde te hechten aan het artistieke aspect van films maken. In tegenstelling tot enkele collega's met een vergelijkbare mindset, is hij voorstander van de veranderingen in de filmindustrie die streamingdiensten tegenwoordig teweeg brengen.

Filmmakers zoals Christopher Nolan en Steven Spielberg lieten zich al vaker negatief uit over streamingdiensten en het feit dat films niet zoals bedoeld thuis worden gekeken. Norton denkt hier heel anders over. "Meer dan de helft van de bioscopen laten de films met een veel te lage helderheid en slecht geluid zien. Niemand doet hier iets aan. Iedereen zou massaal zijn geld moeten terugvragen", laat hij in duidelijke taal optekenen.

Meer kansen
Dat ziet hij echter niet als het enige positieve aspect van streamingdiensten. "Het is nooit eenvoudiger geweest om een breed scala aan films uit te brengen. Streamingdiensten investeren vaak veel meer in diverse projecten. Een film als Roma zou door een traditionele filmstudio nooit dezelfde release hebben ontvangen", zo onderstreept Norton de positieve aspecten van streamingdiensten.

Desondanks wordt zijn nieuwste film Motherless Brooklyn, welke hij regisseerde, uitgebracht in bioscopen. "Via een streamingdienst had ik dit project binnen vijf minuten verkocht gekregen, met meer beschikbaar budget. Ik wilde echter een traditionele release, zoals de films die van invloed waren op dit project", besluit Norton.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

PRIME

Avatar

Kan ik beamen. Ik ben in verschillende Amerikaanse en Europese steden naar de film geweest, en de meeste bioscopen (zelfs AMC bijv) hebben echt ruk filialen.

GreenHornet

Avatar

Dankzij streaming diensten hebben ook meer acteurs en film makers werk.

Dat word vaak vergeten.

Master Of Films

Avatar

Meer dan de helft van de bioscopen laten de films met een veel te lage helderheid en slecht geluid zien.
Daarbij zie ik een trend dat vooral premium large format (PLF) naar voren wordt geschoven, omdat de andere zalen "minder" zijn geworden. Maar dan moet je wel de volle premium prijs betalen. Je betaalt niet alleen de bioscoopuitbater, maar b.v. ook Dolby of IMAX bedrijven.

Frietgezicht

Avatar

Het is gewoon iets nieuws. Er was ooit een tijd dat ook op series werd neergekeken. De sterren vroeger deden niet mee in series.
Tegenwoordig is dat helemaal anders.

Netflix heeft eigenlijk al best veel grote namen in Netflix producties gehad dus het valt mee. Het is een klein oud groepje dat klaagt.

Guyon2002

Avatar

De bioscoop is voor de eerste kijkervaring toch leuker dan een streamingservice. Ik denk niet dat ik hetzelfde had gereageerd op de Avengers Assemble scene uit Endgame als ik het op een klein scherm had gezien, veel minder spectaculair imo

Moviemagic

Avatar

Bioscopen hebben meer voordelen die mensen vaak niet zien:
Bijvoorbeeld: Je kan uitgaan met een meisje naar de bioscoop. Je kan je dan ook vermaken met haar (zeker als het een saaie film is) zonder dat ze mag praten. Je hoeft niet te luisteren naar hoe haar dag was.

GreenHornet

Avatar

Omdat Sommige sterren geen werk Hadden gingen ze in TV series spelen.

donniebrasco

Avatar

Nee tot in de poriën van acteurs/trices kunnen kijken prettig! Volgens mij gaat 't er om of 't verhaal interessant is, dan pas beeld en geluid imo.

Civilian Supreme

Avatar

Ben allang blij dat ik de nieuwste films kan kijken in de bios zonder dat de 3d door je strot wordt gedrukt.
Weet niet of dat voornamelijk aan Vue ligt maar de laatste 5 films die ik gekeken heb waren allemaal zonder.
Mis er niks aan.

Sunspot

Avatar

Vind dat helemaal niet zo erg. Wat belangrijk is, is de omgeving, sfeer, de werknemers.

Maar bioscopen kunnen beter inzetten op meer keuze, vind te vaak dat er niet veel te kiezen is, niet genoeg.

Maar goed, het hoeft van mij ech tniet het beste beeld etc. te hebben, meer locatie etc.

Als de film goed genoeg is, dan ga je ech tniet lopen denken van 'Oh, beeld is niet goed genoeg, niet dit en dat...'

David Mills

Avatar

Ik ga veel minder naar de bioscoop dan vroeger vanwege 3d en 4dx. Het is tegenwoordig moeilijk om een 2 d film te gaan kijken, meestal draaien 2d films in de ochtend uren. Pathe Maastricht zet volledig in op 4dx en ik betaal geen € 15,- voor een irritante bewegende stoel.

Civilian Supreme

Avatar

^ elke dinsdag bij Vue in Amersfoort 6,- nieuwste films zaal 1, en wat ik hierboven aangaf, vaak zonder 3d.
Geen idee of dit op meer plekken is.

Popcultuurfreak

Avatar

Norton heeft een goed punt. Sommige series zijn beter dan veel films in de bioscoop. Ze zijn nu alleen nostalgische franchises aan het uitmelken. Waar is het risico? Waar is de durf?

007

Avatar

3d ben ik al lang flauw van maar die motherless brooklyn lijkt mij ook wel goed.

NieuwsFilm