Edward Norton: "De bioscoop en niet Netflix is de filmervaring aan het slopen"

Iedereen zou massaal zijn geld aan de bioscoop moeten terugvragen...

Steven van der Vegt 17 oktober 2019 20:30 in Algemeen
Acteur en regisseur Edward Norton staat erom bekend veel waarde te hechten aan het artistieke aspect van films maken. In tegenstelling tot enkele collega's met een vergelijkbare mindset, is hij voorstander van de veranderingen in de filmindustrie die streamingdiensten tegenwoordig teweeg brengen.

Filmmakers zoals Christopher Nolan en Steven Spielberg lieten zich al vaker negatief uit over streamingdiensten en het feit dat films niet zoals bedoeld thuis worden gekeken. Norton denkt hier heel anders over. "Meer dan de helft van de bioscopen laten de films met een veel te lage helderheid en slecht geluid zien. Niemand doet hier iets aan. Iedereen zou massaal zijn geld moeten terugvragen", laat hij in duidelijke taal optekenen.

Meer kansen
Dat ziet hij echter niet als het enige positieve aspect van streamingdiensten. "Het is nooit eenvoudiger geweest om een breed scala aan films uit te brengen. Streamingdiensten investeren vaak veel meer in diverse projecten. Een film als Roma zou door een traditionele filmstudio nooit dezelfde release hebben ontvangen", zo onderstreept Norton de positieve aspecten van streamingdiensten.

Desondanks wordt zijn nieuwste film Motherless Brooklyn, welke hij regisseerde, uitgebracht in bioscopen. "Via een streamingdienst had ik dit project binnen vijf minuten verkocht gekregen, met meer beschikbaar budget. Ik wilde echter een traditionele release, zoals de films die van invloed waren op dit project", besluit Norton.

NieuwsFilm