Na twintig jaar is Edward Nortons passieproject dan eindelijk gerealiseerd.
play

6,4 details

  • 144 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Mystery
  • Verenigde Staten
144 Min Verenigde Staten

Motherless Brooklyn volgt Lionel Essrog (Norton), een eenzame privédetective met het syndroom van Tourette, die de moord op zijn mentor en enige vriend Frank Minna (Bruce Willis) wil oplossen. Op basis van slechts enkele aanwijzingen ontrafelt de obsessieve Lionel goed bewaarde geheimen die van grote invloed zijn op de toekomst van de stad. Het mysterie leidt hem van jazzclubs in Harlem, waar de gin rijkelijk vloeit, naar de ruige sloppenwijken van Brooklyn en uiteindelijk naar de luxueuze vertrekken van de machthebbers van New York. Lionel gaat de strijd aan met boeven, corruptie en de gevaarlijkste man van de stad, uit respect voor zijn vriend en om de vrouw te redden die weleens zijn eigen redding zou kunnen zijn.

Regie
Edward Norton
Cast
Bruce Willis, Edward Norton, Willem Dafoe, Alec Baldwin, Leslie Mann, Bobby Cannavale, Michael K. Williams, Fisher Stevens, Gugu Mbatha-Raw, Ethan Suplee, Dallas Roberts, Cherry Jones, Josh Pais, Robert Wisdom, Peter Lewis, Doris McCarthy, Stephen Adly Guirgis, Radu Spinghel, Deborah Unger.
Release
30.08.2019
Release NL
05.12.2019
Release DVD
01.06.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Edward Norton | Cast: Edward Norton (Lionel Essrog), Gugu Mbatha-Raw (Laura Rose), Alec Baldwin (Moses Randolph), Willem Dafoe (Paul), Bobby Cannavale (Tony Vermonte), e.a.| Speelduur: 144 minuten | Jaar: 2019

Een film van de grond krijgen kan jaren duren. Dat resulteert er soms in dat wanneer een acteur zich laat vastleggen voor een bepaalde rol hij mogelijk alweer te oud is om deze te spelen wanneer de film eindelijk gemaakt wordt. Wat dat betreft had Clint Eastwood het slim bekeken toen hij begin jaren tachtig het script van Unforgiven kocht: hij liet het project een kleine tien jaar liggen tot hij de juiste leeftijd had voor de rol. Bij Motherless Brooklyn verliep het anders. Edward Norton was twintig jaar geleden al aan boord voor de hoofdrol, het script en de regie, maar vanwege de enorme tijd die nodig was om de film te realiseren, zou het een wijze keuze zijn geweest uiteindelijk toch maar af te zien van de hoofdrol. Maar dat is het moeilijke: die hoofdrol is waarschijnlijk precies wat hem in het project aantrok.

Het personage Lionel Essrog is namelijk een rol waar menig Hollywoodacteur van gaat watertanden: een man met een missie, maar ook een handicap. Het syndroom van Gilles de la Tourette welteverstaan. Dat maakt hem een zeer ongebruikelijke figuur om als detective te gaan spitten in een wijdvertakt complot in het New York City van eind jaren vijftig. Want hoewel zijn aandoening hem ook enkele voordelen biedt (hij is bijzonder goed in het onthouden van specifieke details), maken zijn motorische en vocale tics het contact met anderen niet bepaald makkelijk. Dit levert een mooie scène op waarin een vrouw (geframed als een typische femme fatale) Lionel vraagt om een vuurtje, waarop hij driemaal een lucifer afstrijkt maar deze direct uitblaast omdat er volgens hem iets mis mee is.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

Motherless Brooklyn Nieuwsberichten

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Motherless Brooklyn

acties