Blu-ray review 'Motherless Brooklyn' - Edward Norton als merkwaardige detective

Nog niet gezien? Dan gewoon even kijken!

Bram de Groot 17 juni 2020 18:25 in Blu-ray
Regie: Edward Norton | Cast: Edward Norton (Lionel Essrog), Gugu Mbatha-Raw (Laura Rose), Alec Baldwin (Moses Randolph), Willem Dafoe (Paul), Bobby Cannavale (Tony Vermonte), e.a. | Speelduur: 144 minuten | Bioscooprelease: 05.12.2019 | FilmTotaal recensie: 3 sterren

Jarenlang gold Edward Norton (Fight Club, The Illusionist) als een groot talent. Hij dook op in vele grote blockbusters, maar na 10 jaar grote successen te hebben gevierd, werd het steeds stiller rond hem. Hij was de laatste jaren vooral te zien in films van Wes Anderson. Verleden jaar kwam hij met Motherless Brooklyn, die hij zelf regisseerde aan de hand van een eigen scenario én hij speelde zelf de hoofdrol als Lionel Essrog die lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette.

In de States startte het $26 miljoen kostende drama gebaseerd op het boek van Jonathan Lethem in het eerste weekend met een zwakke $3,5 miljoen en eindigde wereldwijd op een even zwakke $26,0 miljoen. Hiermee bleek Motherless Brooklyn een van de flops van verleden jaar.

Bij de critici deed de film, ook met namen als Willem Dafoe, Bruce Willis, Gugu Mbatha-Raw, Alec Baldwin en Leslie Mann, het redelijk, met 63% op Rotten Tomatoes. De gemiddelde beoordeling staat op 6.26/10. Het publiek op RT was opvallend veel positiever: 80% (4.05/5).


Privédetective op jacht

De eenzame privédetective Lionel Essrog, met het syndroom van Tourette, wil die de moord op zijn mentor en enige vriend Frank Minna oplossen. Op basis van slechts enkele aanwijzingen ontrafelt de obsessieve Lionel goed bewaarde geheimen die van grote invloed zijn op de toekomst van de stad.

Het mysterie leidt hem van jazzclubs in Harlem, waar de gin rijkelijk vloeit, naar de ruige sloppenwijken van Brooklyn en uiteindelijk naar de luxueuze vertrekken van de machthebbers van New York.

Blu-ray: Motherless Brooklyn

Discs: 1 x Blu-ray | Release: mei 2020 | Beeld: 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands | EAN: 5051888246726 | Met dank aan: Warner Bros Home Entertainment

De schijf van deze uitgave van Motherless Brooklyn zit vastgeklikt in een standaard blauwe Blu-ray keepcase. Op de voorkant vijf van de grote namen in de film, met op de achtergrond de Brooklyn Bridge. De achterkant voorspelt enkele extra's. De leeftijd: 16 jaar.

Beeld & geluid

Het beeld van dit drama ziet er pakkend uit, mede doordat de film zich afspeelt in het New York van de jaren 50. Het geheel ziet er stijlvol uit met mooie decors en aankleding. De kleur lijkt iets te zijn aangepast en het beeld had filmischer gemogen aangezien het te scherp overkomt voor de sfeer die het probeert uit te ademen, maar dit is een keuze van vermoedelijk Norton zelf.

De bijpassende vaak jazzy en sfeervolle muziek komt van Daniel Pemberton, bekend van het recente Birds of Prey en Steve Jobs. Pemberton werd genomineerd voor een Golden Globe voor Beste originele score. De track is standaard DTS-HD 5.1 en deze doet het verder prima.

Bonusmateriaal

De voornaamste extra op de schijf heet Making-Of: Edward Norton's Methodical Process en daarin wordt ingegaan op hoe lang Norton werkte aan de film. Het geheel duurt een kleine 10 minuten, maar het is een pima stukje achtergrond over de realisatie.

Ook zijn er nog vier verwijderde scènes en je kunt een track met audiocommentaar met alleen Edward Norton afspelen.

Wat vind jij van Motherless Brooklyn?

Was jij onder de indruk van Motherless Brooklyn? En wat vond je van de opvallende rol van Edward Norton? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

NieuwsFilm