Algemeen

'Godfather'-regisseur haalt keihard uit naar Marvel-films

Martin Scorsese staat niet in zijn eentje.

door Bram de Groot om 22:30 in Algemeen
De afgelopen weken kwam Martin Scorsese niet alleen in het nieuws met de films Joker en The Irishman. Hij uitte tot twee keer toe flink commentaar op de films van Marvel Studios en niet iedereen was hier gecharmeerd van. Nu heeft hij een bekende medestander.

Niemand minder dan Francis Ford Coppola, regisseur van onder meer de Godfather-trilogie, heeft Scorseses woorden onderstreept. Tijdens een interview noemde Coppola de films van Marvel "verachtelijk".


"Als Martin Scorsese zegt dat de Marvel-films geen cinema zijn, heeft hij gelijk omdat we iets van cinema mogen verwachten. We verwachten iets te krijgen. Iets wat van verlichting, kennis, inspiratie. Ik snap niet wat iemand kan halen uit de dezelfde film steeds opnieuw te kijken. Martin was vriendelijk toen hij zei dat het geen cinema is. Hij zei niet dat ze verachtelijk zijn. En dat is wat ik nu over de films zeg."


Heeft hij gelijk?
De grote vraag is uiteraard of de heren gelijk hebben. Niemand zal ontkennen dat de inhoud van de films van Martin Scorsese en Francis Ford Coppola behoorlijk anders is en vaak meer drama bevatten dan superheldenfilms. Maar zijn Marvel-films daardoor geen films, geen cinema? Mogelijk is het meer een generatiedingetje.

49 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Coach Boone

Avatar

Geen cinema, wel cinema. Wat maakt het uit. Het is voor een groot deel van de mensheid vermakelijk. Daar gaat het om, toch?

Dukat

Avatar

Jaloezie omdat hijzelf al -tig jaar geen hit heeft weten te scoren

PRIME

Avatar

Hij heeft een paar mooie films gemaakt maar Coppolla is toch al zo'n 20 jaar niet meer relevant.

donniebrasco

Avatar

De echte helden! Hebben meer dan recht van spreken ....

Thiver

Avatar

Hoe zat dat ook alweer met hoge bomen...?

Dinohunter

Avatar

Dit is vergelijkbaar met rock vs pop muziek liefhebbers. Ander publiek dus niemand heeft gelijk. Hun enige fout is dat ze hun mening verkondigen als feit.

horizon

Avatar

Beetje zielig aan het worden. Je mag niets aan Marvel en verwanten vinden maar dit is gewoon muf.

neo123

Avatar

Tja , zelf leeft tie ook al jaren op de naam van voornamelijk 2 films. Persoonlijk vind ik bijvoorbeeld binnen Endgame alles wel op een extreem hoog niveau als we het hebben over effecten , muziek, acteurs, sets etc.

23VDV23

Avatar

@PRIME: los van het feit dat ik het niet helemaal eens ben met wat hij zegt is iemand die het kaliber films heeft gemaakt zoals Coppolla dat heeft gedaan altijd relevant. The Conversation, The Godfather films, Apocalypse Now en ook het vaak over het hoofd geziene Dracula. Meesterwerken met een hoofdletter 'M'.

Guyon2002

Avatar

Het kan me echt geen reet schelen wat die twee van Marvel vinden, de Marvel-films zijn leuk om te kijken en bij films zoals Wolf of Wall Street slaap je na een uur al omdat het gewoon 3 uur lang precies hetzelfde is...

PRIME

Avatar

^
Films uit een andere tijd. Was 'ie nu nog steeds zo sterk, dan had zijn statement misschien wat meer body gehad.
Nu vind ik, ook van scorcese, het gewoon sneue berichten.

Mav Damian

Avatar

Het is oké als je geen fan bent van de filmreeks van Marvel Studios, maar het is wel degelijk cinema. Net zoals bijvoorbeeld oude actiefilms met Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone of oude horrorfilms van de jaren 80. Ze hebben geen artistieke waarde, maar een entertainment gehalte, waar hier en daar eens een kwalitatieve waarde heeft zoals Iron Man, Guardians of the Galaxy of Captain America The Winter Soldier. Ook zie wel dat ze altijd wel iets anders willen proberen qua setting, toon (soms) en tijd. De films van Marvel Studios zijn niet perfect en maken geen meesterwerken, maar maakt zeker deel uit van cinema en houdt het ook voor een deeltje in leven. Ook gewoon nu stoppen met deze onzin. Deze conversatie is nu al twee weken bezig denk ik.

RoberPaulsen

Avatar

@Prime ook al heeft hij al een tijd geen film gemaakt dan kan hij nog wel een punt hebben.
Ik ben het namelijk met hem eens dat vrijwel alle superheldenfilms op elkaar lijken. Als je er één hebt gezien heb je ze allemaal gezien. En straks trekt Marvel een blik onbekende superhelden open die vrijwel niemand kent en krijg alles nog een keer. Nee, echt origineel is het niet.
DC heeft een paar slechte films gemaakt, maar die durven nu wel echt iets anders te doen en maken een geweldige film als Joker. Zo'n goeie film heeft Marvel nog niet gemaakt in de hele sloot aan superhelden films.

Havoc

Avatar

Het draait in de bioscoop. Miljoenen mensen vinden het geweldig en zijn er emotioneel mee verbonden. Het is een film. Het is het marvel CINEMAtic universe. Deze mensen kunnen een beetje concurrentie niet aan. Want hey, hoe goed hun films ook zijn, ze brengen niet de marvel centjes in het laatje. Ik vind het heel zielig dat ze zo reageren. Alles behalve professioneel.

Pietjebam

Avatar

Mensen jullie stappen echt niks van wat ze zeggen, ze bedoelen niet dat de films niet in de bioscoop komen maar dat ze op emotioneel en filosofisch niveau er gewoon niks uit kunnen halen en dat qua tijdsbestek en beleving het meer overeen komt met pretparken. En een filmstudio kan alles wel cinema noemen, dus de naam maakt helemaal niks uit. Als ik mijn wc 'the cinematic shithole' noem is het ook niet ineens cinema

En deze mensen hebben veel meer ervaring dan die shit regisseurs bij Marvel

Coola

Avatar

Lol, deze zogenaamde filmmakers snappen hun eigen vak blijkbaar niet marvel films zijn net zoveel cinema als the godfather en taxi driver etc.

Rafael11

Avatar

En hun buddy's Spielberg en Lucas zijn er mee begonnen om 'pretparken' te maken...

Filmfreak1973

Avatar

Iedereen heeft recht op een eigen mening maar om nou te verkondigen dat iets geen cinema is gaat wel erg ver. Je vindt het of leuk of niet punt.

HaagseTVJunkie

Avatar

Marvel-films is geen cinema zoals stripboeken geen boeken zijn?

Frietgezicht

Avatar

Aldus de maker van ‘Jack’

Godfather films zijn top, Dracula prima(vooral het eerste uur) maar als ik een weekend de rest van zijn films moet kijken is het toch een pittige zit. Liever weekendje mcu dan.

McGraig

Avatar

Je moet het zien als stripboeken versus literatuur. Als je het zo bekijkt hebben ze een punt. Comicfilms zijn licht vermaak.

Frietgezicht

Avatar

^ Klopt maar er wordt denigrerend gekeken naar licht vermaak. Ook naar programma’s op tv.
De elite durft openlijk toe te geven dat ze kijken naar Pauw, Nieuwsuur, Zembla enz maar als je voor puur vermaak Temptation Island kijkt zakt je iq blijkbaar.

Qua films valt het ook wel mee, vermakelijke (bios) ervaringen. Wat ik niet begrijp is dat mensen hele seizoenen van Agents of Shield, Flash, Arrow enz kunnen kijken. Dat is pas echt herhaling en veel uren hetzelfde. Dan vind ik een film als Infinity War toch wel een hoogstandje op filmgebied.

Symn

Avatar

Ik begrijp hun standpunt. Maar film is gewoon een kunstvorm die geen kunst meer is maar entertainment, ordinair geld verdienen. V=Films maken is duur, dus de risico's moeten laag zijn en de veiligheid hoog.

Het is een uitgemolken verkrachtte kunstvorm.

PRIME

Avatar

@RoberPaulsen
De kern van stripverhalen ligt natuurlijk.....bij de strips. Ja, het is vaak een good vs. bad verhaal. Echter is deze verhaallijn niet alleen gereserveerd voor superheldenfilms, maar kan je zo elke actiefilm met een beetje franchise onder die noemer scharen. Die Hard, James Bond, Mission Impossible, Indiana Jones, etc. etc.
Het gaat om de invulling van dit standaard scenario, en dat is waar Marvel toch wel echt iets heeft neergezet.

Los daarvan is ook Joker niet origineel, maar juist weer een ''kopie'' van bijv. Taxi Driver en King of Comedy. Overigens kan ik een handje MCU films noemen die ik veel beter vind dan de ellendige klaagzang van Todd Phillips, die veelal sterk is door Phoenix' vertolking, maar welke veel te lang duurt in de opbouw.

Ieder z'n ding. Laat die oude knarren dat ook begrijpen.

Molemanski

Avatar

Snap ook niet echt wat ze er mee willen bereiken. Ze mogen best hun mening hebben maar zeggen dat je ze verachterlijk vind is heel wat anders dan zeggen dat ze verachterlijk zijn.

donniebrasco

Avatar

@Pietjebam idd. zo moeilijk is 't allemaal niet! 2 grootheden die recht van spreken hebben!

Raki-Pure

Avatar

Wat een zeikstraal man. Geweldige regisseur die een van mijn favoriete films aller tijden heeft geregisseerd maar slaat hier volledig door. Ik wil vermaakt worden ! of dat nou Cinema is of Marvel boeit me geen reet. Kunst en artistiek kan op veerlerlei manieren worden uitgelegd en beleefd.

Pronk47

Avatar

Och dat moet iedereen toch voor zich zelf weten,mijn Vader vindt het ook kut films die houd meer van Pavarotti muziek en dat vindt ik weer niks,tja iedereen zijn mening toch.

Gigan72

Avatar

Zelf vindt ik de MCU overschat.
De meeste MCU films vindt ik matig tot slecht.
Maar het is wel cinema alleen een heel ander soort dan wat Coppolla en Scorsese maken.

Ik kan genieten van een Scorsese film maar ook van een blockbuster waar het gaat om spektakel.

Popcultuurfreak

Avatar

Zijn wel veel van deze artikelen tegenwoordig zeg.

Artificialis

Avatar

Nieuwe generaties hebben nou eenmaal andere interesses dan oudere generaties. Dat is met films niet anders. Over tientallen jaren zijn het ongetwijfeld de comic book filmmakers die commentaar op de nieuwe ontwikkelingen hebben.

Rohieth

Avatar

Ze hebben volkomen gelijk!!!

Zo'n MCEU is geweldig. Maar ze moeten ook weten wanneer ze moeten stoppen. Laatste paar jaar gaat het meer om de omzet dan om de inhoud van films.
Wordt echt veel van de goede.

Spider-fan

Avatar

De tijden en films veranderen gewoon steeds, het lijkt alsof ze daar beiden moeite mee hebben. Als je naar de betere comic-films kijkt zoals The Dark Knight, vind ik dat echt wel cinema. En waarom moet Marvel het ontgelden - ik denk dat ze die niet eens kijken. Er zit juist veel variatie in de manier waarop de verschillende helden naar het witte doek gebracht zijn - iedere film heeft een eigen sfeer, lijkt zelfs een beetje verschillend van genre. Het is zeker niet een vaste herhaling van steeds hetzelfde. Ik vind de Marvel films nog tot de betere films horen, heel wat van die flauwe Amerikaanse komedies vind ik heel wat slechter.
Maar ze zijn waarschijnlijk bang dat de Marvel films de plaats hebben ingenomen van meer serieuze films die zij als cinema zien. Maar volgens mij kan het gewoon naast elkaar bestaan - je kunt film op zoveel uiteenlopende manieren gebruiken.

Sunspot

Avatar

Vind het wel iets te simpel eigenlijk, wat Scorcese o.a. zegt.

Maar is zeker wel zo dat het puur popcorn is, Marvel/Disney.

Dik verschil met Fox hun Xmen, FC, DoFP, gewoon veel beter, dieper.

Maar nog dieper zijn de films die o.a. Scorces heeft gemaakt, is gewoon intenser allemaal, je denk er vaak nog over in je bed, blijft echt hangen.

Bij MCU is het meer actie, wat grappen, mooie effecten, maar vooral de gevechten, dat is waar iedereen naar uitkijkt, leuk, maar dat is het ook, het is zeker niet diep.

Gewoon verschillende soorten films, maar hoop wel dat dit niet de toekomst zal zijn, alleen maar hetzelfde soort 'simpele' films.

Sunspot

Avatar

@Frietgezicht

Weekendje MCU liever, wordt je toch gek van haha.

is leuk voor 1 a 2 films, maar dan gewoon klaar, later weer.

Wat ik wel mis, is dat je eigenlijk na de film er gelijk klaar mee bent, je denkt er niet meer over na, wat ik bij diepere films wel heb, kan horror zijn, superhelden, drama, real based, docu's ook vooral.

Dat ook, ben dik fan van docu's, blijft gewoon hangen, wanneer je in bed gaat liggen ook, of gewoon als het eindigt de film, emotie, denken erover Smiley face

En nogmaals, bij het MCU gaat het meer om wie het tegen wie gaat opnemen, wat zeker leuk is, maar dat is het. Oh ja, standaard flauwe grappen, die ik ook kan waarderen, zitten zeker goeie in het MCU, maar wel van die veilige grappen.

Ben meer van de droge, doordenkende grappen haha

Sunspot

Avatar

@Frietgezicht

Dat is ook weer zo, als je bijv. Love Island kijkt, ben je een tokkie of zo, opeens, terwijl je net zo goed meer intellectuele films of wat dan ook kijkt.

Volg dat soort programma's niet, maar vind het ook wel leuk om te zien, lekkere meiden, macho gedoe, supernep haha, waarom ook niet, kijk daarna wel andere dingen.

Zijn ook snobs, denken dat ze beter zijn omda tze het niet kijken, weet niet wat zieliger is eigenlijk, dat je dat werkelijk denkt en dus niet durft te kijken, erover te hebben met anderen, want bang dat ze je als 'siimpel' zien of zo.

Gewoon van alles kijken, er is zoveel aanbod, alleen maar mooi! Alleen hoop ik da thet in de bios divers blijft qua films, denk ook dat die regisseurs dat uiteindelijk bedoelen Smiley face.

Sunspot

Avatar

@Artificialis

Dat is wat anders, het was er vroeger gewoon niet, kon niet goed. Pas sinds 2000 was het geloofwaardig, Xmen, Spiderman.

Is gewoon escapisme, zou in alle tijden wel slagen. Lekker even niet nadenken, helden die ons zouden kunnen redden van alle shit, dat is het Smiley face.

Goku32

Avatar

Totaal andere films, Marvel films zijn gewoon vermaak voor jong en oud, de films dat deze oudjes maken is voor een ouder publiek. Dat is het verschill

Blablazer

Avatar

Marvel maakt inderdaad geen cinema maar gewoon simpel vermaak ook niks mis mee maar voor een diepere betekenis ga je niet naar een superhelden film. Ik vond de Dark Knight trilogie ook fantastisch maar hij heeft een punt. Ik zou me er alleen niet druk om maken.

gwhconcepts

Avatar

Ik vermaak mij prima met de films uit de MCU, en heb deze ook reeds meerdere malen bekeken.... the Godfather daarentegen, moet ik bekennen nog nooit gezien te hebben... en ook niet echt de drang te hebben om deze te bekijken. Misschien zijn ze fantastisch... maar ik heb hier persoonlijk geen zin in.

Hiss

Avatar

Die man is 80. Schotel een willekeurige 80 jarige eens een MCU film voor. Kans is groot dat ze er niks aan vinden. Zegt het iets over deze films; nee. Het zegt iets over ouderdom. Als wij 80 zijn gaan we met zijn allen ook flink mopperen over films/tv/muziek. Mark my words.

Chris23

Avatar

Mijn pa is 80.
Ouwe films vind hij ouderwets.
Infinity Wars vond ie fantastisch.
Bij End game viellie in slaap Smiley face (net als zijn zoon)

(Redlettermedia roept al jaren dat er binnenkort alleen nog maar "disneypretparkfilms" in de grote bioscomplexen gaan draaien en dat "goede" films een ander podium/platform gaan krijgen (netflix/ kleine bioscoopjes.) Het begint daar inderdaad op te lijken en Coppola en Scorcese krijgen het ook door (en balen daar blijkbaar van) move along folks, nothing to see here).

Master Of Films

Avatar

Chris23 "Redlettermedia roept al jaren dat in er binnenkort alleen nog maar "disneypretparkfilms" in de grote bioscomplexen gaan draaien en dat "goede" films een ander podium/platform gaan krijgen (netflix/ kleine bioscoopjes."
Even een geheugenverfrisser. Was dat tijdens de Comic-Con 2019 (+ Midsommar) bespreking van RLM?

Chris23

Avatar

kweetnie meer bij welke video ze dat voor het eerst opperden.
Maar voor mn gevoel al langer geleden.

Blockbuster

Avatar

Natuurlijk zijn de Marvel films geen echte cinema. Ze bestaan voor 90% uit CGI en worden voor een green screen opgenomen. Martin en Francis zijn nog van de oude garde en werk(t)en niet met special effects en nemen alles nog op locatie op. Marvel films zijn lopende band werk zonder liefde gemaakt, puur alleen met het oog op winst. De oude garde maakt(e) nog films die over 100 jaar nog van waarde zijn. Marvel films is meer voor een nieuwe generatie die alles flitsend wil hebben en het gevoel heeft alsof ze in een game zijn belandt. Die krijgen daar weer een kick van. Dus elke generatie zijn eigen genre. De Marvel films zijn ook net een achtbaanrit: je bent ze net zo snel weer vergeten, maar bieden toch mooi 2 of 3 uurtjes vermaak.

Guido96

Avatar

Marvel is popcorn vermaak, niet meer dan dat.

Traveler_

Avatar

Erg goedkoop en makkelijk scoren. Boeit het of het cinema is of niet? Het is prima vermaak

NieuwsFilm

meest populair