Algemeen

James Cameron gelooft niet dat HFR (high frame rate) de toekomst is

Een opmerkelijke uitspraak van de regisseur die bekend staat om zijn technologische ambities.

door Steven van der Vegt om 19:18 in Algemeen
Tijdens de perstour van Terminator: Dark Fate deed regisseur James Cameron een opvallende uitspraak. Hij gaf namelijk aan geen toekomst te zien in het filmen en vertonen van films in hogere frame rates. En dat terwijl hij bekend staat als iemand die normaliter zelf gelijksoortige technologische ambities nastreeft.

De beste man was met Avatar zelfs verantwoordelijk voor de enorme wederopleving van 3D. Eerder liet hij nog optekenen HFR (high frame rate) als een belangrijke tool te zien voor de vervolgen op deze film, in combinatie met verbeterde 3D techniek. Nu plaatst hij zijn eigen opmerkingen in een ander licht. Hij is namelijk van mening dat continu met meer dan de gebruikelijke 24 beelden per seconde filmen alsook projecteren simpelweg niet werkt voor het medium.

Een toverstokje
"Mijn filosofie omtrent high frame rate, is dat het slechts een oplossing voor bepaalde problemen is die zich bij 3D voordoen" licht Cameron toe. "Bij bepaalde camerabewegingen krijg je vervormde beelden, die storend gaan opvallen in 3D. Dit kan je oplossen door hogere frame rates te gebruiken. Voor mij is het een oplossing voor een probleem, een toverstokje voor het juiste moment. Ik zie het niet als iets dat voor een volledige film werkt, laat staan dat ik denk dat dit 'the next big thing' is. De volgende Avatar-films zullen dan ook niet in HFR te zien zijn", zo besluit de filmmaker zijn visie.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Chris23

Avatar

Bij games is 144+ FPS vet maar kheb een Hobbit in HFR gezien; verschrikkelijk. Kwou me geld terug eigelijk.

Solid

Avatar

Ja idd, voor games cool. Voor films niet...

GreenHornet

Avatar

Ik geloof niet dat hij de toekomst heeft

flep

Avatar

Het lijkt wel of ik de enige ben die hfr positief vind. Naar mijn idee komt het beeld dan veel mooier en natuurlijker over.

Chris23

Avatar

@flep ik wou dat ik dat een keer door jouw ogen zou kunnen zien dan.
D`r zijn er idd meer die het mooi vinden blijkbaar, maar in mijn ogen ziet t er cheap uit en zien cgi achtergronden er nep uit.
Wel appart dat er dus blijkbaar verschil zit hoe mensen het ervaren.
Ik denk namelijk niet dat het een kwestie van smaak is; als je zou zien wat ik zie, kan ik me moeilijk voorstellen dat je dat mooi zou vinden. (hoewel, met (de meeste) top 40 muziek kan ik me ook niet voorstellen dat mensen dat kenne verdragen, dus wie weet Smiley face )

flep

Avatar

Ja ik denk echt dat het per persoon verschilt. Zo zijn er ook mensen die last krijgen van 3d. Gelukkig heb ik dat ook niet Smiley face

Xenolicker

Avatar

Ik weet niet of HFR de beeldweergave verbetert. Ik heb ook nog nooit een HFR-Film gezien. Ik ben (nog) niet naar Ang Lee's 'Gemini Man' gaan kijken omdat ik denk dat het gewoon geen erg bijzondere film is ( waarschijnlijk wel zijn beste...), HFR of niet. Het doel is natuurlijk om een levensechte beeldweergave te tonen. Ik zou in ieder geval wel wat meer scherpte willen zien in de films die ik in de bioscoop bekijk, ze moeten daar denk ik toch tot een soort compromis komen zodat iedereen in de zaal toch nog een redelijk beeld heeft terwijl je thuis lekker op de juiste afstand en hoogte kan gaan zitten en je Blu-ray 3D's er veel beter uitzien; en ik heb niet eens een Ultra Hd/4K/Whatever-TV!

NieuwsFilm

meest populair