Blu-ray

Blu-ray review 'Andrei Tarkovsky Collection' - unieke uitgave voor de liefhebbers!

Met Solaris, Stalker, Andrey Rublev, Ivans Jeugd en de Spiegel.

door Bram de Groot om 16:38 in Blu-ray
Regie: Andrei Tarkovsky | Films: Solaris, Stalker, Andrey Rublev, Ivans Jeugd en de Spiegel | Cast: Ivan Lapikov, Donatas Banionis, Margarita Terekhova, Alisa Freyndlikh, Anatoliy Solonitsyn, Aleksandr Kaydanovskiy, Natalya Bondarchuk, Nikolay Burlyaev, e.a. | Speelduur: 741 minuten | Jaren: 1962 - 1979

In het Eye filmmuseum in Amsterdam is op dit moment 'Andrei Tarkovsky - The Exhibition' te zien. Om de tentoonstelling te onderstrepen bracht Eye in samenwerking met Lumière een speciale Blu-ray uitgave uit, met daarin vijf bekende titels van Andrei Tarkovsky (1932 - 1986). Voor wie de Russische filmmaker niet kent; nog altijd wordt Tarkovsky in de filmwereld beschouwd als één van de grootste filmkunstenaars.

De uitgave bevat vijf van deze zeven films die Tarkovsky regisseerde in zijn leven. Alleen zijn twee laatste films Nostalghia (1983) en The Sacrifice (1986) ontbreken. Wel kun je de films in Ivan's Childhood (1962), Andrei Rublev (1966), Solaris (1972), The Mirror (1975) en Stalker (1979) in gerestaureerde versies bekijken.

Hieronder de trailer voor de digitale restauratie van Solaris en Stalker van Andrej Tarkovski.
Blu-ray uitgave: Andrei Tarkovsky Collection

Discs: 5 x Blu-ray | Release: oktober 2019 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.37 : 1 / 2.37 : 1) | Geluid: Russisch Dolby Digital 2.0 | Ondertitels: Nederlands, Frans | EAN: 5407003481648 | Met dank aan: Lumière

De schijven van deze Blu-ray uitgave van Andrei Tarkovsky Collection zitten vastgeklikt in een iets dikkere Blu-ray keepcase. De voorkant toont een overzicht van de vijf films, evenals de achterkant. De leeftijd: 16 jaar.

Beeld & geluid

Bij de restauratie van de films is er duidelijk rekening mee gehouden dat we te maken hebben met gedateerde films. De redelijke stevige, verder prima filmruis is behouden en daar waar kleur een doorslaggevende rol speelt, is daar niet te modern mee omgesprongen. De meeste vuiltjes en andere onvolkomenheden zijn wel weggepoetst, waardoor er een beeld achterblijft dat vaak wel erg nieuw aandoet maar respect heeft voor de tijd waarin deze zijn gemaakt.

De geluidstrack is niet omgezet naar een surroundspoor. Wel is de track ruisloos en zonder andere storende zaken. De vele dialoog is goed verstaanbaar, al zal de gemiddelde kijker dolgelukkig zijn met de Nederlandse ondertiteling. Al met een uitstekende uitgave voor de fans van het werk van Tarkovsky.

Bonusmateriaal

Los van de trailers voor de afzonderlijke films, heeft Lumière geen extra's op de uitgave gezet. Mooi was geweest als er iets over de beeldrestauratie van de films getoond werd. Desondanks is dit al een prachtige uitgave voor de liefhebbers. Hieronder een video over 'Andrei Tarkovsky - The Exhibition'. Meer informatie vind je op de website van Eye.


Heb jij films van Andrei Tarkovsky gezien, en wat vond je ervan? En ben je van plan om de box te kopen of de Andrei Tarkovsky - The Exhibition te bezoeken in Eye? Of ben je al geweest?

5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Steve-O

Avatar

Spijtig dat zijn laatste twee films er niet bij zitten. Ik vond Steamroller and the Violin trouwens ook erg mooi.

John Wayne

Avatar

Afhankelijk de prijs ben ik zeer geïnteresseerd. Dit valt onder filmkunst van de hoogste orde.

Sunspot

Avatar

Zo, die remake van Solaris met Clooney was echt stuk minder.

Enige film van regisseur die ik heb gezien, volgens mij

Master Of Films

Avatar

Vreemd dat deze collectie niet volledig is.

NieuwsFilm

meest populair