Algemeen

Al die (nieuwe) streaming-diensten creëren een 'bubble' die vroeg of laat gaat barsten

Film- en seriemaker Armando Iannucci weet het zeker.

door Bram de Groot om 20:15 in Algemeen
Met de grote diensten als Netflix, Videoland en Amazon was het streaminglandschap redelijk overzichtelijk. Met de komst van Apple TV+ en Disney+ in november komen er twee grote spelers bij en in 2020 verschijnen ook nog HBO Max van Warner Bros. en Peacock van Universal.

De vraag is of de kijker bereid is om zich op een groot deel van die diensten te abonneren. Wil je alles meekrijgen dan ben je al snel zo'n 50 euro of meer kwijt per maand. Dit is nog los van eventuele muziek- en gamediensten. Volgens Armando Iannucci (The Death of Stalin, In the Loop) ontstaat er een Streaming-bubble, en die zal uiteindelijk barsten.

Teveel diensten, teveel aanbod
Tegenover Deadline zei Iannucci: "Op een gegeven moment zal de bubbel barsten. Zodra mensen worden gevraagd om te betalen voor Apple, Disney, Netflix en wat dan ook, dan gaat dat tegen de diensten werken." Iannucci geeft overigens toe dat ook hij bingt, recent nog de serie The Expanse.

Het gevaar zit ook in het enorme aanbod dat zomaar teveel speelgoed wordt van corporates. "Ik denk wel eens, op een gegeven moment zal iemand hoog in de toren bij deze streamingdiensten iets zeggen van, 'wacht eens even, maken we teveel dingen en zullen we met wat stoppen?'" Iannucci denkt dat er dus teveel shows zullen sneuvelen en dat de lat heel hoog komt te liggen voor series om te kunnen overleven.

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Steve-O

Avatar

Mensen gaan op deze manier weer meer downloaden.
¯\_(ツ)_/¯

GreenHornet

Avatar

2020 het jaar dat downloaden weer gemeen goed gaat worden.

Master Of Films

Avatar

In den beginne toen ik hier op FT kwam had ik al discussies met diverse mensen mbt streamingsdiensten.

Ik pleit (nog steeds) voor een Spotify versie. Maar nee, ik kreeg de welbekende concurrentie = innovatie (zowel techniek als content) argument naar mijn hoofd geslingerd. Maar nu hebben deze concurrentie! En al die hebberige mediabedrijven krijgen de smaak te pakken. Ze ruiken allemaal bloedgeld. Hierbij is de consument toch niet gebaat bij versnippering van content. Van een kale kip kan je niet plukken!

Persoonlijk heb ik hetzelf bij neergelegd met de volgende stelling. Ik hoef niet (meer) alles te zien. Hooguit 2 a 3 streamingdiensten voor mijzelf. Netflix blijf ik trouw, en van andere wordt het een maandje. B.v. Disney+ voor 1 maand alleen voor The Mandalorian en dan is het opzouten met je Disney+.

Dus idd teveel diensten, teveel aanbod. Hierdoor wordt het downloaden voor vele weer aantrekkelijker. Laat die streaming bubbel maar lekker barsten.

GinoD240

Avatar

Gewoon per gebruik van dienst laten betalen.Ze moeten gewoon met de abonnementen spelen.

Master Of Films

Avatar

BTW: het is jammer dat Hulu niet is toegevoegd bij D+. Hetzij via een aparte app of geintegreerd. In de USA hebben ze een combi abbo van D+, Hulu en ESPN+.

Disney's upcoming streaming service Disney+ will be available as a $12.99 monthly bundle with ESPN+ and ad-supported Hulu.
Maaja rechten hé en dat is ook zoiets achterhaald.

Clarkkent

Avatar

@MoF

Precies wat jij zegt!

Sparrow_LW

Avatar

idd MOF, je kunt toch onmogelijk alles kijken..... tenminste met een baan van 40uur, een gezin om voor te zorgen en andere hobby's, ben ik blij wanneer ik 2 afleveringen van welke serie dan ook kan kijken op een dag, maar meestal red ik dat niet eens..... Netflix zal waarschijnlijk blijven, Disney+ voor de kids en heel misschien Amazon voor een paar specifieke series en anders zoek ik daarvoor de nieuwsservers wel weer op....

Ang3l

Avatar

Joh. Captain Obvious.

Kamajiisama

Avatar

Ik hou het bij Netflix , af en toe
2D Bioscoopje en d????wnl....!

Jeroen Pasman

Avatar

Er komt inderdaad teveel content. Een dag heeft 24 uur waarin je inderdaad ook moet werken, en je dus zéér selectief zult moeten zijn m.b.t. je kijktijd. OnDemand-diensten adverteren veel met hoeveel content ze hebben ... Maar :
Ikzelf merk dat er steeds meer bagger komt. Series die met heel erg veel tam tam worden aangekondigd blijken gewoon soms puur slecht te zijn. (The I-Land)
Ook merk ik dat veel series niet spannend of interessantgenoeg zijn om steeds een week te wachten op een nieuwe episode. Men gaat ze dan liever bingewatchen.
Ik pleit voor een dienst waarbij je inderdaad betaalt voor het gebruik i.p.v. een vaste maandelijkse abonnementsbijdrage. Je kunt dan ALLES maar dan ook ALLES kijken en luisteren wat je wilt, en betaalt bijvoorbeeld 10 cent per uur. (Ik noem maar even een voorbeeldje hoor) Op die manier betaal je alléén voor wat je daadwerkelijk interesseert

Overlord

Avatar

@MoF, ik snap je punt , maar het grote verschil met Spotify is dat er voor het gemiddelde muziek album geen 100 miljoen kosten zijn voor de productie. Met films kan dit op geen enkele wijze een verdien model worden.
Maar dat er zo veel streamingdiensten komen maakt het voor de markt zeker niet beter.
Illegaal downloaden verdient niemand iets aan.
Zou zelf graag een pasklare oplossing bieden maar die heb ik ook niet.

Master Of Films

Avatar

@Overlord. Het zit veel complexer in elkaar.
Want al die aparte streaming diensten verdienen ook erg weinig.

Bij Netflix loopt de winst terug omdat de videostreamingdienst naar eigen zeggen de laatste tijd veel geld heeft geïnvesteerd in films en series om het aanbod te verbreden.

Daarbij zijn er ook licensedeals waarvan anderen kunnen verdienen.
Zoals Disney.
Disney expects to take a $150 million hit as it cuts ties with Netflix — and that’s OK. The company expects to lose $150 million from ceasing licensing deals with Netflix this year.

Duur geintje voor Disney+. Maar het gaat om lange termijn denken. Je klanten blijven behouden als meth addicts. Want op lange termijn is abbo kassa voor elke bedrijf die een consument kan kaal plukken.
Vergeet niet er zijn veel meer abbo's in de omloop in iedere segment. Software (Adobe), kranten, internet (vast/mobiel), Spotify, energie, O.V. e.d.
Een soort Spotify achtige portaal is voor ons consumenten wel beter, en wellicht ook op langere termijn beter voor de mediabedrijven. Want er gaan geheid wat afvallen in de streaming race als ze zo doorgaan.

Artificialis

Avatar

Blu-rays zijn tegenwoordig voor beperkte prijzen in de winkels beschikbaar. Dvd's zijn praktisch gratis geworden. Lekker doorgaan met offline verzamelen mensen. Eenmaal in bezit pakt niemand dat meer af.

centr1no

Avatar

Master Of Films "Want er gaan geheid wat afvallen in de streaming race als ze zo doorgaan."
Het eerste dat pijn gaat lijden is de reguliere tv-zenders.
Er zijn er nu al die geen bestaansrecht hebben en enkel met goedkope buitenlandse herhalingsmeuk maar reclameinkomsten binnen harken. Maar met de hoeveelheid Nederlandse zenders zie je ook al dat het de kwaliteit niet verhoogd en alleen maar het aantal kijkers verspreid.
Hoe meer alle betere, leukere programma's online te kijken zijn en de buitenlandse tv-series straks allemaal eerder en reclameloos online verschijnen hoe minder mensen nog op een wekelijkse uitzending op de reclamedoos gaan wachten.
Daarna volgt er wel een streamingdienst of twee. Omdat die niet de content kunnen blijven maken die blijvende abonnees trekt. Als je kijkt wat Netflex zelf produceert is dat op een enkele goede serie na grotendeels pulp die alleen gekeken wordt omdat mensen toch al een abonnement hebben. Maar die pulp kost wel bakken met geld.
Gezien wat de andere grote streamingdiensten hebben en kunnen zou Netflix wel eens één van de eersten kunnen zijn die het zeer moeilijk gaat krijgen.

Parisan

Avatar

Ik houd het bij Netflix en Disney+, daar heb ik meer dan genoeg aan.

Sunspot

Avatar

weet niet, zal wel blijven voorlopig.

Maar geen ramp, zolang ze gewoon alles te koop aanbieden, dat je een film kan 'kopen', gewoon los materiaal, overal Smiley face

NieuwsFilm

meest populair