Algemeen

Disney+ blijkt controversiële filmscènes toch niet te censureren

Wel is desbetreffende content voorzien van een kijkwaarschuwing.

door FilmTotaal om 13:53 in Algemeen
Disney heeft besloten om de controversiële scènes uit zijn vroegere films toch niet weg te knippen voor hun release op Disney+. De films zijn wel voorzien van een kijkwaarschuwing.


De vroegere films van Disney bevatten stereotiepe, racistische karikaturen van Afro-Amerikanen. Denk bijvoorbeeld aan de kraaien in Dumbo (1941) en apen in The Jungle Book (1967). Door de veranderde tijdsgeest kunnen deze niet meer door de beugel. Zeker in Amerika liggen dergelijke kwesties erg gevoelig. Maar hoe moet je als studio vandaag de dag omgaan met dergelijke controversiële filmmomenten?

Leren van het verleden
Eerdere nieuwsberichten beweerden dat Disney van plan was om deze controversiële elementen te verwijderen uit zijn klassiekers voor hun release op Disney+. Het bedrijf blijkt nu toch een andere keuze te hebben gemaakt. De films met controversiële scènes zijn namelijk niet aangepast, maar wel voorzien van een kijkwaarschuwing waarin wordt gewezen op de 'verouderde culturele uitbeeldingen'.

Eerder voegde Warner Bros. al een vergelijkbare waarschuwing toe voorafgaand aan afleveringen van Tom and Jerry. Voorstanders van deze aanpak wijzen erop dat fouten uit de geschiedenis op deze manier bespreekbaar blijven.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Monojaxx

Avatar

Ja helaas, witte kraaien en blanke apen bestaan er nou eenmaal niet op een paar albino's na.
Vreemd dat dit als racistisch wordt gezien? Ik neem nog een schaaltje blanke vla... met een jodenkoek.

Rich Art

Avatar

@Monojaxx: Dat een kraai zwart is, daar kan Disney niks aan doen. Hem laten gedragen als iemand met een donkere huidskleur wel. ;)

Ik vind het goed nieuws in ieder geval!

Coola

Avatar

Niks mis met die films en de scènes. Censureren en waarschuwingen zijn totaal overbodig.

keepertje

Avatar

Echt we schieten te ver door in deze onzin.

Ang3l

Avatar

Ik heb serieus vroeger nog niet 1x de link gelegd tussen de kraaien en donkere mensen. Nooit en te nimmer. Misschien ook omdat ik als kind 0 referentiekader had.

Frietgezicht

Avatar

Kan mij die scene niet herinneren maar ze werken toch niet op een plantage ofzo? Zijn die stemmen ingesproken door blanke mensen dan?

Ik heb trouwens geen donkere vrouw of man horen klagen over de Black Achievement Awards vorige week waar blanken dus niet welkom zijn. Typisch dat je ze dan niet hoort..

Master Of Films

Avatar

Ang3l "Misschien ook omdat ik als kind 0 referentiekader had."
Ge benne geen Amerikaan Smiley face
1 van de kraaien heeft Jim Crow (ingesproken door de blanke Cliff Edwards). En laat zo zijn dat de naam Jim Crow geassocieerd wordt met Jim Crow Laws en hiermee direct gekoppeld aan white supremacy.

Arnold_FF7

Avatar

Dit is kompleet onnodig ,maar ja we moeten zorgen dat die ene persoon niet gekwetst wordt.

NieuwsFilm

meest populair