Algemeen

Rian Johnson haalt nog eens hard uit naar 'The Last Jedi'-haters

De regisseur snapt de haat van een deel van de fanschare nog steeds niet.

door Steven van der Vegt om 06:39 in Algemeen
Een deel van de fans omarmden de gewaagde film, een ander deel is nog steeds boos over de gekozen richtingen. Terwijl The Rise of Skywalker volgende maand in de bioscopen zal verschijnen, is men nog steeds niet uitgepraat over diens voorganger The Last Jedi. Ook de bekritiseerde regisseur Rian Johnson laat nu weer eens van zich horen.

Net zo openhartig als fans hun kritiek op de film en regisseur op het internet spuwden, bijt Johnson sindsdien ook terug. Het laatste woord is dan ook nog steeds niet gezegd, en nu doet laatstgenoemde zelf weer eens een duit in het zakje. Er waren namelijk ook meerdere 'fans' die kritiek uitspraken op het feit dat Johnson in zijn film koos voor meer diversiteit in het uiterlijk van zijn personages.

"Fuck 'em"
"Als mensen negatief reageren op meer diversiteit, dan fuck hen", laat hij in niet mis te verstane taal weten. "Misschien is dat voor sommige mensen niet de reden dat de film hen niet beviel, maar voor sommigen was dit wel het geval. Hoe dan ook verbaasde het mij allemaal niet. Ik was in de twintig toen de prequel-films uitkwamen. Nu doet men alsof dit allemaal rozengeur en maneschijn was, echter was dit toen ook niet zo. Het hele idee dat iedereen nu weer op elkaar loopt te schreeuwen wekt bij mij nog de meeste verbazing", besluit de bekritiseerde regisseur.

38 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Sietzet

Avatar

Het is gewoon jammer dat eigenlijk elk mystery waar jj Abrams mee begon in the force awakens, Rian Johnson alles te niet heeft gedaan. Hij doodde iedereen die interessant was en een mystery om zich heen had hangen. Dat is vooral het geen wat ik echt niet snap. De keuzes die hij maakte...
Maar heb me voor de rest prima vermaakt bij de film

shellghost

Avatar

Rian jongen, je hebt een van de slechtste Star Wars film afgeleverd. Deal with it.

McGraig

Avatar

Dat er wat aparte keuzes zijn gemaakt maakt het geen zwakke film maar dat het oersaai en langdradig is wel. Ik heb hem twee keer gezien omdat ik de eerste keer in slaap viel in de bioscoop. De tweede keer wist ik waarom.

YankeeWaRRiaH

Avatar

De grote lijnen waren uitgezet. Het was aan de directors om het vorm te geven... Dit was zeker Johnson zijn fout niet!

Paulusie

Avatar

Rian heeft zaken verkeerd ingeschad, hij koos voor een verhaallijn waar zelfs de hoofdfiguur hem voor waarschuwde, en het was alsnog een hoop herhalen. Dat er veel vrouwen aanwezig waren is niet het probleem, alleen dat zij bekende star wars figuren overschaduwde, daar zijn de fans teleurgesteld en boos om, dat snapt hij niet, weinig zelfkennis. Hij mag van mij nogbsteeds achter zijn eigen keuzes staan, prima, maar geef toe dat je begrijpt wat mensen zeggen maar dat je je eigen pad koos, dan kan je dit verwachten. Sorry Rian.

PRIME

Avatar

Goeie fi!


Edit: ik kan mn post weer eens niet zien terwijl ik typnwant er hangt weer een mega advertentie overheen.,.

Paulusie

Avatar

Sorry Rian, maar je begrijpt het nog steeds niet. De reden die je aan geeft is het probleem niet, misschien voor een enkeling, maar zeker niet voor het gros. Er waren meerdere zaken die voor veel fans anders haden uit moeten pakken.
Hij koos een weg waar zelfs Mark Hamell hem voor waarschuwde. Toch zette hij zijn eigen plannen door, dan kun je verwachten dat er fans teleur gesteld zijn en je zaken kwalijk nemen.
George had met de 1,2 en 3 wel de sfeer te pakken maar wist niet te overtuigen in de manier van het verhaal te vertellen wat verder prime in elkaar stak. Dat is iets heel anders.

Wilmar

Avatar

Toen "The Empire Strikes Back" in de bioscoop kwam, waren de fans er ook niet over te spreken wat voor keuzes Irving Kershner had gemaakt voor het vervolg. Veertig jaar later is het volgens vele fans de beste Star Wars ooit. Wie weet hoe over veertig jaar over 'The Last Jedi' gedacht wordt...

Chris23

Avatar

^ Ahum :


(is dus een verhaaltje dat Rian heeft verzonnen)

GreenHornet

Avatar

Rian Johnson is een rat van DC die Star Wars om zeep heeft geholpen.

Master Of Films

Avatar

Als zielepoot Ruin Johnson wordt gezien als een professional in Hollywood, dan moet hij zich ook als een professional gaan gedragen.

Met een uitspraak zoals

If someone's responding to diversity negatively, fuck 'em.
klinkt Ruin Johnson precies hetzelfde als een arrogante internet trol. Je moet als professional daar boven op staan en niet gaan verlagen tot dat niveau waar Ruin (duidelijk) een hekel aan heeft. Antwoorden moeten veel meer diplomatisch en neutraal zijn.

Nu gooit kleuter Ruin Johnson, net zoals kleuter Tim Miller, ism de media weer kolen op het vuur. Boehoe huilie, huilie....niemand begrijpt mijn film....boehoe huilie, huilie.......iedereen haat mijn geweldige artiestieke film.........fuck 'em SW fans...fuck 'em them all.

Het siert Disney-Lucasfilm als ze Ruin Johnson een jaar lang media training gaan geven, willen ze nog verder met hem in zee gaan mbt nieuwe Star Wars films.

Wilmar "Wie weet hoe over veertig jaar over 'The Last Jedi' gedacht wordt..."
Na 39 jaar kunnen we alvast concluderen dat Irving Kershner meer professioneler was dan Ruin Johnson.

Frietgezicht

Avatar

Alsof The Empire pas na 40 jaar waardering kreeg, wat een onzin.

Ach deze regisseur is natuurlijk erg objectief. Zelf heeft die totaal geen kritiek, perfecte film natuurlijk afgeleverd.

Darthmar

Avatar

Ik moet wel lachen om Johnson zijn reacties. De fans houden niet van diversiteit. De fans houden niet van verandering en een andere benadering. De fans houden niet ...vul maar in.
Blijkbaar ontgaat hem het belangrijkste fans en biosscoopbezoekers houden over het algemeen van goede films en dit was geen goede film. Het was een rommeltje en ik zou wel eens willen weten waarom hij er zo'n puinhoop van maakte.

ExtraDip3000

Avatar

De beste man heeft gelijk. Alleen mag het nu wel eens klaar zijn met moddergooien..... 2 jaar na dato.. kom aan mennekes.

Symn

Avatar

Geen enkel besef van wat hij nu eigenlijk verkeerd gedaan heeft... pijnlijk, pijnlijk.

Frietgezicht

Avatar

Bijna komisch hoe die man het maar gooit op verandering, vernieuwing enz.
Hij denkt echt dat die wat anders gedaan heeft, is er in gaan geloven.

Ik zag gewoon karakters die hij erin moest stoppen(zoals Finn) en maar een verhaaltje erbij verzon om hem bezig te houden. Ik zag weer een liefdesverhaaltje(gedurfd hoor) en veel geforceerde humor want dat moet erin.

Ik heb in ieder geval meer genoten van die 36 minuten The Mandalorian. Geen overbodige karakters, geen grap elke 2 minuten, simpel maar prima.

PRIME

Avatar

^
Toch heeft hij qua toon in de ''main'' storyline wel wat anders gedaan, door het moment met Ren en Snoke.
Dat is iets wat ikzelf in ieder geval niet verwacht had in een SW film.

Frietgezicht

Avatar

^ Ik zag het niet aankomen maar een 2 uur durende film draait niet om 1 wtf momentje.
En een verrassing of twist is ook niet per se gedurfd. Hij killed geen groot karakter waar iedereen fan van is maar iemand die we 8 minuten gezien hebben.

En waarom niet verwacht in een SW film? Ik heb het zelfs eerder gezien. Vader die The Emperor doodde terwijl Luke de lul leek.
Nu is het Kylo(die Vader graag wil zijn) die Snoke(die velen als de nieuwe Emperor zagen) doodde terwijl Rey(leerling/opvolger van Luke) de lul leek.
De banden tussen de karakters en de tijd in de film wanneer het gebeurd is anders maar voor de rest is het bijna een kopie.

Beetje zelfde als Darth Maul ook. Het doden van een karakter die we graag vaker hadden gezien. Is dat een applaus waard en woorden als vernieuwing en verandering?

Ik vind het eigenlijk gedurfder om als regisseur The Emperor terug te brengen. Een fan favoriet, als zijn terugkeer op een manier gaat wat velen niet hadden verwacht kan die bakken met kritiek verwachten. Een karakter die 8 minuten meedeed kun je van alles mee doen, boeiend.

Ronin75

Avatar

Ja ja tuurlijk. Diversiteit mijn reet. Je hebt alleen maar willen shockeren met je zogenaamde frisheid. Je bent gewoon een kneus en hebt de franchise en de basis van zijn populariteit totaal niet begrepen. De franchise is Luke Skywalker! Dat personage verdiende zoveel meer en beter voordat het einde zou komen voor hem. James Bond geef je ook geen bijrol en laat je vervolgens ook niet dood gaan omdat het diversiteit heeft om een andere agent centraal te krijgen. Man man man. F@#€k you Johnson!! Totaal verknald! Mijn hoop is nog niet weg met de volgende film maar ik moet van ver komen.

RyanC

Avatar

Rian Johnson moet gewoon accepteren dat zijn screenplay niet pakkend was. In plaats van voort te borduren op The Force awakens koos hij een vreemde (Skywalker dood?), ietwat saaie richting. J.J. Abrams had gewoon de volledige trilogie moeten doen. Dan was er continuïteit. Hopelijk komt het met the rise of Skywalker weer goed.

GinoD240

Avatar

Hij heeft de trilogie gewoon zodanig verpest, dat JJ er nog weinig mee kan , kijk maar naar de trailer

Rickb

Avatar

Vond het al raar dat ze hem kozen voor die film terwijl er geen 1 grote film achter zijn naam stond. De serie breaking bad was geen doorbraak want daar kun je alle kanten mee op. Zeker met 5 seizoenen. Looper was een b-film.

Gigan72

Avatar

@Vilmar
Irving Kershner zei in een interview dat hij veel vrijheid had maar dat elke keuze wel met goed keuring was van Lucas.Sunspot

Avatar

@Wilmar

Denk het niet, de film is gewoon niet veel aan, zlefs al was er niet die Mary Poppins, de Casino scene etc. Zelfs dan is het gewoon een saaie film, saaie karakters.

Civilian Supreme

Avatar

Een vriend van mij is hardcore fan, hij wil er liever niet over praten en het liefst de film uitwissen.
Ik ben geen echte fan maar vind het wel leuk om zo'n film in de bios te zien. Zelfs ik als leek kon deze niet waarderen. Tfa had alles leuk opgezet, hij heeft het waardeloos opgevolgd.
Heeft dus niks met fan of niet fan te maken.

neo123

Avatar

Ik vond de prequels anders een stuk erger. Technisch is de film uitstekend alleen Luke is erg slecht uitgewerkt. Plus dat hele uitstapje naar Canto Bight was totaal onnodig. Die hele rol van Benicio del Toro sloeg nergens op. Was dat alleen er al uit gelaten had het de film een stuk beter gemaakt. Maar om nou te zeggen slecht. Dan heb je je nog nooit een echt slechte film gezien denk ik dan.

Xenolicker

Avatar

Fuck 'em. In hun achterste. Met een lichtzwaard!

centr1no

Avatar

"Johnson was asked about people’s aversion to including newer and more diverse actors."
Iedere website en alle media focust alleen maar op die hele kleine minderheid van reacties die, in 140 karakters of minder, duidelijk probeerden te maken dat het er allemaal veel te dik op lag. Die saus van politieke correctheid, emancipatie, diversiteit.
Het is al erg genoeg dat er een aantal mensen zijn die er blijkbaar echt niet tegen kunnen dat vrouwen en etnische minderheden überhaupt in films spelen maar de pers, media, websites laten het, door het expliciet weglaten van nuance, lijken alsof een groot deel van de Star Wars fans tegen diversiteit in het algemeen is.
Dit terwijl het een algemeen bekend gegeven is dat fans van fantasy en sci-fi in het algemeen veel ruimdenkender zijn en het totaal niet boeit van welke planeet een karakter af komt zolang het maar past in het verhaal.

Een ander simpel feit dat alle media hier niets anders doet dan het vuur gaande houden is dat ze het volgende commentaar van Johnson niet plaatsen.
“Ninety-five percent of my interactions on Twitter are absolutely lovely and constructive and wonderful with Star Wars fans,” Johnson said. “I think the fandom has to take a stand against getting defined by a very small slice of it that does not represent the lion’s share.”
Het grote probleem zit in die laatste zin. De 'trollen', haters, schreeuwers worden door de rationele, normale fans ook niet serieus genoemen.
Het is de pers/media die dit iedere keer op blijft rakelen.

ShaoKahn

Avatar

Die droeftoeter kan zeggen wat hij wil, het verhaal dat ie 'geschreven' heeft is erbarmelijk slecht en heeft de franchise vernield. Sop je kritiek dus maar mr. Ruin J. Je verdiend het oneervol verwijt en daarmee klaar.

Voor de geinteresseerde, zoek maar eens "A critique of the last jedi" op van Mauler. Die plukt het hele verhaal (of hoe je het wil noemen) naar z'n grootje.

Parisan

Avatar

Ik denk dat sommige mensen in hun hoofd gewoon een bepaald idee hebben van hoe een SW moet zijn. In de reacties zitten er ook weer een paar die hun eigen idee beter vonden dan wat er in TLJ te zien was. Dat kan. Maar dat maakt TLJ nog geen slechte film. Puur als film bekeken is TLJ juist erg goed. Daarom waren de critici doorgaans positief en heeft RJ ook een screenplay award gewonnen. Maar ja, fans en hun verwachtingen. Ik dacht eerst dat JJ met TRoS de haters zou proberen te paaien met meer fan service, maar hij blijkt door RJ juist de moed te hebben gevat om meer zijn eigen ding te doen. Groot gelijk ook, zou ik zeggen. Als je het er niet mee eens bent kun je altijd nog je eigen fanfic schrijven. Dat kost je ongeveer evenveel tijd als steen en been klagen onder elk TLJ bericht.

Cassian999

Avatar

Goed verwoord Parisan. Ik heb me altijd verbaasd over mensen die zeggen fan te zijn van Star Wars en alleen maar kunnen afgeven op de nieuwe films omdat ze niet aan de persoonlijke verwachtingen voldoen. Bezoek dan gewoon geen nieuwe films en blijf de originele trilogie bekijken. Kun je ook niet teleurgesteld worden. Er zijn talloze fans die wel genieten van de nieuwe trilogie en blij zijn dat er weer nieuwe avonturen van Star Wars verschijnen. Een nieuwe generatie Star Wars fans staat op en kijken anders naar de films (en series) dan de oude en veeleisende generatie van het eerste uur. Ik ben zelf ook van die generatie maar vind het prachtig dat ik weer kan uitkijken naar een nieuwe Star Wars film. Maar goed ieder zijn ding.

centr1no

Avatar

Parisan "Dat kan. Maar dat maakt TLJ nog geen slechte film. Puur als film bekeken is TLJ juist erg goed."
De film heeft zeker goede dingen waar je ook niemand over hoort klagen. Maar het blijft een feit dat het niet zomaar een op zichzelf staande film is maar een tweede deel in een trilogie van een zeer bekende franchise.
Parisan "Maar ja, fans en hun verwachtingen. Ik dacht eerst dat JJ met TRoS de haters zou proberen te paaien met meer fan service, maar hij blijkt door RJ juist de moed te hebben gevat om meer zijn eigen ding te doen."
En daar zit een deel van het probleem. Zoals als honderd keer vaker is uitgelegd, maar mensen zoals jij lijken dit maar niet te kunnen snappen.
Omdat het een bekende franchise is hebben mensen daar automatisch bepaalde ideeën en verwachtingen bij. Op een moment dat niemand nog weet wat de makers van plan zijn en alles nog mogelijk is komt Abrams met bijna een kopie van ANH. Hij zet daarmee de toon, hij opent verhaallijnen, wekt verwachtingen.
Domweg zeggen dat mensen geen verwachtingen hadden moeten hebben slaat hier de plank compleet mis.
Dat Abrams nu zegt de moed te hebben gevat om dingen anders te doen is een halve waarheid. Hij was erg conservatief met TFA maar hij moet TROS ook laten aansluiten op TLJ. Het is ook gedeeltelijk bedoelt om Johnson wat positiever te krijgen.
Parisan "Als je het er niet mee eens bent kun je altijd nog je eigen fanfic schrijven. Dat kost je ongeveer evenveel tijd als steen en been klagen onder elk TLJ bericht."
Nee, fanfiction schrijven kost beduidend meer tijd. En het grappige is dat er een hoop hobbyschrijvers zijn die betere verhalen opleveren dan de 'professionals' in Hollywood die miljoenen betaald krijgen.
Cassioan999 "Bezoek dan gewoon geen nieuwe films en blijf de originele trilogie bekijken. Kun je ook niet teleurgesteld worden.Een nieuwe generatie Star Wars fans staat op en kijken anders naar de films (en series) dan de oude en veeleisende generatie van het eerste uur."
Ik hoop dat je zelf in de gaten hebt hoe dom die eerste zin is.
Voor wat die nieuwe generatie fans betreft; natuurlijk kijken die anders naar films. En ik kan het alleen maar toejuichen dat iets waar veel ouders mee opgegroeid zijn populair kan worden gemaakt bij hun kinderen.
Maar moet dat gebeuren door alles wat de 'oude' fans kennen aan de kant te schuiven (en als ze daarover klagen, te beledigen)? En waar is die nieuwe generatie fans? En als die er al is, heeft die generatie geen besef van karakterontwikkeling en verhaalopbouw? Vindt die het normaal dat er te pas en te onpas plotwendingen tevoorschijn getoverd worden om maar 'anders' te zijn?
Die meesten van die 'oude' fans zijn helemaal niet zo veeleisend. Die wilden gewoon Star Wars zien. TFA deed dat best goed. TLJ niet. Een veelgehoorde opmerkingen van fans was dat het 'niet als Star Wars voelde'. Erg subjectief, maar wel waar.

Ik snap dat er mensen (zoals jullie) zijn die de film prima vonden en dat willen vertellen in een zee van overwegend negatief commentaar. Maar je moet toch snappen dat iemand (misschien wel 40 jaar! lang) een bepaalde emotie en sentiment voor iets kan hebben, misschien zelfs veel geld heeft uitgegeven aan heruitgaves en merchandising en daarvoor wordt bedankt met niets en zelfs beledigd wordt door de filmmakers, ze daar in ieder geval lichtelijk teleurgesteld over kunnen zijn.
Ik ben zelf nooit zo'n grote Star Wars fan geweest, hoewel de eerste films zeker wel mijn interesse in sci-fi en fantasy mede hebben getriggerd, maar ik kan tenminste wel begrijpen hoe een 'echte' fan zich moet voelen en hoe TLJ zowel subjectief als objectief de plank heeft misgeslagen.

Malloy de Beer

Avatar

^
Alsof de orginele trilogie wel goeie karakterontwikkeling had of verhaal opbouw.
Verre van.
En 40 jaar 'dezelfde SW' is niets iets wat je interessant kunt houden, en dat zeg ik als 40 jaar lange fan.

centr1no

Avatar

Wat is dit nu weer voor kinderachtig gedoe? We hebben het niet over de OT maar over TLJ.
En afgezien daarvan waren de karakterontwikkeling, world-building en het overkoepelende verhaal in de OT wel degelijk stukken beter.
Dat sommige mensen de kartonnen karakters in TLJ 'diep' vinden is helaas veelzeggend genoeg over hoe makkelijk mensen zich voor de gek laten houden door pulp-schrijvers.
Het is ook niet 40 jaar dezelfde Star Wars. Er zijn boeken en comics en nieuwe films en animatieseries en games.
En zelfs al zou je na RotJ helemaal niks meer gezien hebben, wat dan nog?

Malloy de Beer

Avatar

^
"Het is ook niet 40 jaar dezelfde Star Wars. Er zijn boeken en comics en nieuwe films en animatieseries en games."
We hadden het toch over films??!!
Wat ben jij slim zeg dat jij je niet voor de gek laat houden zeg door die schrijvers... kanjer!

NieuwsFilm

meest populair