Beroemde regisseur behandelde assistente als 'slaaf' en riskeert gevangenisstraf

Beroemde regisseur behandelde assistente als 'slaaf' en riskeert gevangenisstraf

De Franse regisseur behandelde haar als een slaaf en zou haar onterecht hebben ontslagen.

De Franse filmmaker Luc Besson hangt een flinke gevangenisstraf en geldboete boven het hoofd vanwege het 'tirannieke gedrag' dat hij zou hebben vertoond tegen een voormalig assistente. Hij zou haar onterecht hebben ontslagen en hebben behandeld als een slaaf. Dat stelt de officier van justitie in Parijs.

Luc Besson, de man achter films als Valerian en Lucy, krijgt mogelijk een voorwaardelijke celstraf van tien maanden en een geldboete van 80.000 euro. Dat eist de openbaar aanklager in Parijs althans in een zaak die momenteel tegen de regisseur loopt. Besson zou een voormalig assistente van hem onterecht hebben ontslagen.

Géén vakantie
De problemen begonnen toen Besson weigerde de vrouw drie vakantiedagen toe te kennen. Toen ze later op haar werk flauwviel, oordeelde een arts dat ze verplicht met verlof moest. Besson geloofde haar niet en ontsloeg haar. En dat mag niet volgens de Franse wet, die stelt dat werknemers niet om gezondheidsredenen ontslagen mogen worden. De arbeidsinspectie begon vervolgens, na een uitgebreid onderzoek, een rechtszaak tegen Besson.

Stalkende slavendrijver
Dit is niet de eerste keer dat Besson en zijn voormalig assistente elkaar treffen in de rechtbank. Eerder won de vrouw al een andere zaak tegen Besson vanwege 'morele intimidatie'. Besson stuurde zijn werkneemster op allerlei ongepaste tijden sms'jes. Daarin viel hij haar ook lastig met zaken over zijn privéleven.

NieuwsFilm

meest populair