President Brazilië: "Leonardo DiCaprio steekt bosbranden Amazone aan"

President Brazilië: "Leonardo DiCaprio steekt bosbranden Amazone aan"

Het Wereld Natuur Fonds zou de branden hebben aangestoken voor een campagnevideo.

Zit Hollywoodster Leonardo DiCaprio achter de bosbranden in het Amazone-regenwoud? De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is overtuigd van wel. Maar heeft hij ook bewijs voor deze opvallende claims?

Jair Bolsonaro, de extreemrechtse president van Brazilië, heeft in een bericht op social media hard uitgehaald naar acteur Leonardo DiCaprio. Hij beschuldigt DiCaprio van de bosbranden in het Amazone-gebied.

Bolsonaro's uitspraak volgt na de geruchten op social media dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) brandweerlieden in het gebied zou hebben betaald om opnames te maken van de allesverwoestende vlammen om te kunnen gebruiken voor een donatiecampagne. Ook DiCaprio zou bijna een half miljoen hebben gedoneerd aan die actie (en dus schuldig zijn aan de branden, volgens de logica van de president).

Achtergrond
De bosbranden hangen samen met de toename van de ontbossing, die weer voortvloeit uit het regeringsbeleid. Bolsonaro wil het Amazonegebied economisch versterken en meer ruimte creëren voor mijn- en landbouw. Ook heeft hij flink bezuinigd op allerlei beschermingsinstanties.

Deze acties komen Bolsonaro op veel kritiek te staan vanuit de internationale gemeenschap, die pleit voor natuurbehoud.

Milieuactivist
Ook DiCaprio is een uitgesproken milieuactivist en is dikwijls betrokken bij allerlei inzamelingsacties. DiCaprio ontkent wel dat hij geld heeft gedoneerd aan het WNF. In een statement laat de acteur weten "de Brazilianen, die werken aan het behoud van hun natuurlijke en culturele erfgoed, te waarderen".

De beschuldigingen van Bolsonaro zijn dus ongegrond.

NieuwsFilm

meest populair