Algemeen

Scorsese blijft bij standpunt: "Superheldenfilms herhalen zich de hele tijd"

De filmmaker vindt de Marvel-films geen echte cinema.

door Bram de Groot om 14:48 in Algemeen
Zijn films behoren tot de beste ooit gemaakt en hij kan daardoor gezien worden als één van de grootste regisseurs ooit. Martin Scorsese weet zich de afgelopen periode echter niet populair te maken onder de fans van superheldenfilms. En ondanks al het commentaar blijft hij bij zijn standpunt.

Eerder noemde Scorsese de films van Marvel Studios nog "geen cinema" en daarna verdedigde hij zijn standpunt een flink aantal keer. Recent sprak de filmmaker zich opnieuw uit over het onderwerp, nu tegenover Popcorn with Peter Travers.


"Superheldenfilms zijn niet de cinema zoals ik het zie. Het is misschien cinema voor de kinderen die die films zien, maar ik snap het niet. Of laat ik het zo zeggen: ik heb er een of twee gezien, dat is genoeg. Het is steeds weer hetzelfde, snap je?"

Wat is dan wel cinema?
Vervolgens werd Scorsese gevraagd om cinema uit te leggen. "Cinema voor mij is dat het uiteindelijk om de een of andere reden je bijblijft, zodat je de film een paar jaar later weer kunt bekijken. Of tien jaar later kijk je de film opnieuw, en dan is deze weer anders. Met andere woorden. Van cinema kun je iets leren over jezelf of over het leven. Dat is interessant," aldus Scorsese.

De regisseur van The Irishman liet ook weten dat hij verder geen problemen heeft met de superheldenfilms, maar hij vindt dat het tijd is dat er nagedacht wordt over wat de bioscoop levend houdt.

22 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

adofmirosch

Avatar

Helemaal met hem eens, bijna alle comic boek films doen het zelfde. Niet dat het per se slechte films zijn, maar ik sta versteld hoeveel mensen de films nog bezoeken. De laatste paar superhelde films die ik heb gezien waren een kwelling door de voorspelbaarheid.

Rutherford

Avatar

Superheldenfilms, en al zeker van MCU, staan vaak garant voor een degelijke opbrengst. Het spreekt veel kinderen aan, maar ook ouderen zoals ik, die evt opgegroeid met de comics en animatieseries. Ik snap hem wel hoor, hij bekijkt het vanuit zijn standpunt. Pro en con’s heb je altijd, dus niets mis mee. Zijn ‘citaat’ is waarschijnlijk wat uit de context gerukt geweest en is zo een eigen leven beginnen leiden. Met alle onnodige commotie.

Jaws

Avatar

superhelden films zijn vermakelijk om te zien. maar om nu van echt goede films te praten. Voor mij geld dat niet in ieder geval.
Als ik kijk wat de opbrengst is van b.v Hotel Mumbai, wat echt een goede film is. dan staat dat ik schril contrast met die blockbusters.

omniesbonsai

Avatar

Ben het wel met hem eens
Behalve dat natuurlijk dat je bij scorsese eigenlijk bij hem het meeste gangster films te zien krijgt
Ik hoor bij de categorie die daar niet zo van houd
Als je er wel van houd dan vindt je hem de beste in dat genre
Net zoals bv Sergio leone uitblinkt in zijn spaghetti westerns
Om nou gangsterfilms te vergelijken met of thematiek met het echte leven
Is zowel bij zijn gangsterfilms of superhelden films niet realistisch
Het is beide over de top

dakai-world

Avatar

Scorsese heeft een punt, maar helaas wijst de wereld gewoon uit dat kwaliteit niet altijd goed hoeft te doen. De superhelden-formule werkt eenmaal en het is onderdeel geworden van ons hedendaagse pop-cultuur.

Daarnaast, na The Irishman vind ik wel dat Scorsese zich wel even gedeisd mag houden. Potverdorrie, in die tijd had ik minstens 2 MCU-films kunnen kijken die vermakelijker waren. Ik heb echt het gevoel gehad dat iemand is vergeten om stukken uit de film te knippen. Het bleef maar doorkwabbelen terwijl je het einde van mijlenver aan zag komen.

Broodrooster

Avatar

Marvel maakt wel degelijk Cinema, Cinematic fastfood welliswaar.

Een verhaal heeft begeleiding nodig ofwel kaders waarbinnen het zich af speelt, dit geld niet alleen voor het verhaal maar ook de wereld eromheen.
Het leuke is dat er door het ontbreken van deze kaders volledige vrijheid in creativiteit onstaat.
Het nadeel is dat dit ten koste gaat van realisme, wat op zichzelf geen probleem hoeft te zijn.

Binnen de oude superhelden films was dit nog niet zo'n heel groot probleem omdat er vaak maar 1 superheld bestond voor wie de wetten niet van toepassing waren, en dat maakte het ergens wel weer leuk.

Nu hebben we in 1 film tientallen superhelden met allerlij verschillende krachten en mate waarin. Dit heeft tot gevolg dat er geen enkel kader meer blijft staan en enkel een universum zonder wetten overblijft.

Het doet mij denken aan een B-film welke ik ooit heb gezien waarin een afgehakt hoofd nog even een plotwending vertelde.

Het zou mij dan ook niets verbazen dat er in een volgende marvel film er plotseling een scene met Pennywise tussen zit, want in een universum zonder echte kaders kan dat gewoon.

Emoties hoe goed ook geacteerd hebben geen waarde als er wendingen in het verhaal zijn die deze de waarden van deze emoties volledig ontnemen.

Volledige anarchie leidt mijn inziens tot afbrokkelen van de kwaliteit van het verhaal, wat overblijft is een onsamenhangend geheel waarin alleen nog maar triggerpoints zitten om het publiek op te hitsen.

Kennelijk vind het publiek een goed verhaal niet belangrijk gezien de enorme opbrengsten. Persoonlijk vind ik dat wel jammer.

kokosnoot

Avatar

Superheldenfilms zijn sprookjes voor ook een wat ouder publiek dan kleine kinderen. Daarmee worden ze enigszins voorspelbaar. Ja, dat is zo. Omdat je met een superheld ook een tegenpool moet hebben de super schurk. Maar fantasies bv boeken, zijn ook voorspelbaar. Zijn hele boeken over de plots van fantasies geschreven dat je maar een x aantal mogelijke plot fundamenten hebt waar de fantasies altijd binnenvallen. Heel veel is voorspelbaar en herhaalt zich. Hij heeft dus wel gelijk maar het is een beetje als mensen vertellen dat water nat is!

Master Of Films

Avatar

Ja die is hij weer. Mister Scorsese himself.

Van cinema kun je iets leren over jezelf of over het leven.
Er zijn sommigen FT leden die bij geen enkele film enigzins na wilt gaan denken. Na een dag hard werken wil men de hersenen op slot zetten. Dus lekker kijken naar hap slik weg vol met CGI glitters. Of standaard fabriek films waar Verkarde geen chocolade van lust. Ik hoef toch niet uit te leggen welke films uit 2019 dat zijn hé.

Nee, ik tel Avengers: Endgame net niet mee met hap slik weg. Hoe raar het ook klinkt, van karakter Thor kan je wel iets leren over het leven. De dondergod, die meer menselijke trekjes heeft dan Captain Marvel bij elkaar, heeft een goede karakterontwikkeling gekregen en dat stopte niet in Endgame. Thor kreeg (sinds The Dark World) behoorlijk wat geestelijke aanslagen op zijn mentale gezondheid. B.v. de toestanden van zijn famile en dat hij niet goed had gericht met Stormbreaker. Bijna raak is toch helemaal mis bleek achteraf in IW.

Minpunt van hem is de humor. Wellicht dat Marvel hiervoor een achtbaanritje wou gaan maken en niet het donkere Snyder gevoel aan de mensen wilt gaan geven.

Scorsese. zou eigenlijk Thor films moeten gaan maken (of gaan remaken) Smiley face

Magnanimous

Avatar

Hij is in ieder geval niet bang om ergens iets van te vinden. 2 van de meer dan 20 films gezien en dan je mening geven. Dan heb je wel lef.
En als die 2 films dan Thor en Ant-Man 2 heeft gezien, dan heeft ie inderdaad gelijk. Beetje een kortzichtige houding als je het mij vraagt.

horizon

Avatar

Nu heb ik the Irishman nog niet gekeken maar als een van de kritiekpunten is dat het als een remake van Goodfellas voelt dan zijn de opmerkingen van Scorcese grappig.

rainking

Avatar

Scorsese herhaalt zich door weer te zeggen dat superheldenfilms zich herhalen. Un-huh! Als-ie zich nog een keer herhaalt, neem ik 't niet serieus meer.

Spider-fan

Avatar

Ik vraag me af welke films hij dan gezien heeft, maar laat hem eens naar Watchmen of The Dark Knight kijken, en dan nog eens zijn mening vragen. In die films zal hij toch iets moeten zien, anders ligt het toch echt aan hem.

Dat iets steeds hetzelfde is, kun je tot op zekere hoogte over elk genre zeggen. Volkomen unieke en originele films en ideeën zijn over het algemeen schaars.
Ik denk gewoon dat hij geen enkele interesse in superhelden heeft, als je dat niet hebt zal geen enkele film in dat genre iets voor je zijn.

Fan1984

Avatar

Totaal dus NIET mee eens ! Marvel comics is al heel oud en heeft zich bewezen tegenover zijn lezers en fans. Er zit een verhaallijn in zoals we nu gewend zijn van tv series. Als het je interesse niet kan wekken, geen probleem mee, maar ga het niet afzeiken! Zoals deze man het doet! Ik vind persoonlijk zijn films niets aan ! Langdradig en saai niet mijn smaak dus. Films zal altijd wel iets persoonlijks blijven, ga dus geen films afkraken, in zijn positie, die door miljoenen mensen wel goed gevonden worden.

Sunspot

Avatar

Is allemaal goed.

Snap niet waarom hij zo ove rhet MCU praat, want dat is het voglens mij, gaat om het MCU vooral.

Mening vormen na 2 films ervan gezien te hebben lol.

Maar goed, tuurlijk, MCU is popcorn, gewoon leuk.

Xmen van Fox was stukken beter, baal ervan dat Disney het nu gaat doen.

Tuurlijk zullen de Xmen hun pakken dragen als in de comics meer, maar diep zal het niet worden, want dat is de ervaring, moet altijd luchtig en kinderlijk blijven, want Disney.

Zo jammer, hoop dat Disney toch dieper gaat, en ook afziet van dat beleid, dat alles maar kindvriendelijk moet zijn, zelfs Wolverine te veel is, dan moeten ze snijden in films, nee!

Disney moet gewoon veranderen, voor je het weet andere studio die wel in de gaten heeft dat STREAMING net zo groot zal zijn als bioscopen minimaal.

Dan kan je niet alleen maar kindvriendelijk blijven, hebben ze heus wel door, maar ze wachten nog, dilemma voor ze

Maanridder

Avatar

Helemaal met hem eens. Superheldenfilms zijn eentonig vermaak met een vaste tevept en blijven dat constant herhalen (superheld tegen villain, superheld die verliefd raakt op zijn tegenspeelster, superheld redt wereld op het eind).

hQuinn

Avatar

Geen enkel genre ontkomt aan herhalingen en heeft zo haar standaardformules - met hier en daar een aanpassing. Als fervente filmliefhebber (van kleins af aan) word ik nauwelijks nog verrast. Dat geeft niet, zolang het me maar raakt, vermaakt of interesseert.

Ik blijf erbij dat het een het ander niet uitsluit. Ik houd zowel van een Scorsese film als een Marvel. De enige genres waarmee ik echt niets heb zijn musicals en romantische comedy's.

Dus, eerlijk is eerlijk: kijk ik naar een Scorsese, dan weet ik net zo goed wat er ongeveer gaat gebeuren als in een Marvel.

horizon

Avatar

@maanridder, volgens mij heb je een paar superhelden films gemist.

Daarnaast is vooral het 'rise and fall' genre kenmerkend voor de eenzijdige voorspelbare opzet.

SteefL

Avatar

Ik snap zijn statement nog steeds niet zo. 'is geen cinema'. De superheldenfilms hebben acteurs, een filmscore een regisseur en ze draaien in bioscopen. Dan is t toch gewoon cinema. Het gaat gewoon over smaak, en daarover valt niet te twisten. Ik kan gelukkig genieten van heel veel cinema film stijlen, de films van hem vind ik geweldig. Maar Endgame vond ik ook heel veel impact hebben. Er zat, ondanks dat hij denkt van niet (hij heeft maar twee Marvel films gezien!), veel inhoud in, en er stond vanalles op t spel voor de personages, fysiek en emotioneel. Dus het is niet alleen cinema, maar ook inhoudelijk boordevol.

centr1no

Avatar

Zoals ook uit alle vorige opmerkingen van Scorsese blijkt weet hij gewoon niet waar hij het over heeft.
Als er alleen maar films uitgebracht werden die hij 'cinema' noemt, dan waren veel bioscoopketens al lang failliet.

Kasvand

Avatar

Hm. Toch een boeiende uitspraak: 'Het is steeds hetzelfde met al die superhelden films. Allemaal herhaling. Ik heb er 1 gezien....'
Het is en blijft een kwestie van persoonlijke smaak allemaal. Maar vind dit wel erg kort door de bocht.

Kasvand

Avatar

Overigens blijkt uit de reacties van vele anti's dat ze ook slechts 1 of enkele van dergelijke films gezien hebben.... zogenaamd allemaal hetzelfde plot. Zonder te spoilen, in hoeveel superhelden films gaat de held dood? En in hoeveel gaat de helft van de helden dood? Niet echt het standaard sprookje zoals velen nog steeds denken? Of wel? Want is allemaal wel gebeurd in de recente superhelden films....

NieuwsFilm

meest populair