'The Addams Family' is niet de enige disfunctionele filmfamilie: een top-5!

'The Addams Family' is niet de enige disfunctionele filmfamilie: een top-5!

Een stabiele gezinssituatie zorgt voor een goede basis, maar een instabiele levert leukere films op.

Begin het vingerknippen maar alvast te oefenen, want The Addams Family verschijnt voor het eerst sinds jaren weer in de bioscoop. Internationaal zijn zij misschien wel hét voorbeeld van een disfunctionele familie. Maar zij zijn zeker niet de énige. Hieronder vind je nog vijf gezinnen die alles behalve normaal functioneren.




Bekijk de afbeelding
Tenenbaum
Geld en intelligentie maken niet gelukkig. Dat blijkt wel bij The Royal Tenenbaums. De gelijknamige familie bestaat uit twee immens rijke ouders en drie wonderkinderen, met elk hun eigen expertise. Chas is een financieel genie, Richie behoort tot de beste tennisspelers van de wereld en de geadopteerde dochter Margot is een beroemd schrijfster. Vader Tenenbaum heeft het gezin lang geleden de rug toegekeerd, maar wanneer zij allen op instorten staan, zoekt hij weer toenadering. Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Deze tragicomedy stond onder leiding van Wes Anderson en heeft een sterrencast met onder andere Gene Hackman, Anjelica Huston, Ben Stiller, Gwyneth Paltrow en Bill Murray.




Bekijk de afbeelding
Hoover
De familie Hoover wil er alles aan doen om de droom van Olive waar te maken. Zij wil namelijk Little Miss Sunshine worden in een schoonheidswedstrijd aan de andere kant van het land. Dat lijkt gezellig, maar met een suïcidale oom, een verslaafde opa, een zwijgende zoon en tal van andere losers samen in een klein Volkswagen-busje kan dat alleen maar tot problemen leiden. De film kent met namen als Toni Collette, Alan Arkin en Paul Dano een mooie cast, maar het zijn vooral Abigail Breslin en Steve Carell die indruk maken als de immer positieve Olive en de depressieve oom Frank.




Bekijk de afbeelding
Firefly
Soms gaan families gebukt onder gestoorde verhoudingen, maar wat als de complete familie gestoord is? En daar mogen bij de familie Firefly toch wel van spreken. In House of 1000 Corpses maken we kennis met de kannibalistische satanisten onder leiding van moeder. Waar dit nog een redelijk standaard horrorfilm was, gaat het superieure vervolg The Devil's Rejects een stapje verder. De overgebleven killers Baby, Otis en killerclown Captain Spaulding gaan hier op strooptocht en zij laten een sadistisch spoor van dood en verderf achter zich. De agenten die hen opjagen, zijn overigens niet veel sympathieker. Ondanks het einde verscheen afgelopen jaar ook de afsluiter 3 from Hell.




Bekijk de afbeelding
Skywalker
In A New Hope was er nog niets van te merken, maar er was toch iets goed mis met het gezin Skywalker. De jonge boerenzoon Luke heeft een oogje op prinses Leia, die later zijn zus blijkt te zijn. Ze weten op dat moment nog niet dat aartsvijand Darth Vader niet alleen hun vader is, maar dat hij ook nog eens verantwoordelijk is voor de dood van hun moeder. Je zou van minder doordraaien. Het is dan ook een wonder dat beiden er relatief normaal uitgekomen zijn, al blijkt Leia's zoon Kylo Ren dezelfde maniakale trekjes te hebben als zijn grootvader.




Bekijk de afbeelding
Flodder
"Buurman, wat doet u nu?" Neerlands meest asociale gezin Flodder maakte halverwege de jaren tachtig furore in de bioscopen en is sindsdien niet meer weg te denken uit de popcultuur. Aan het hoofd staat de sigaarrokende Ma Flodder die vijf kinderen van verschillende vaders heeft. Oudste zoon Johnnie is een crimineel die altijd zoekt naar een makkelijk manier om geld te verdienen, zoon Kees en dochter Kees delen het bed ("Viespeuk, blijf van je zuster af") en Henkie en Toet gaan ook het verkeerde pad op. En opa? Die is ooit aan komen rijden en nooit meer weggegaan. Toch zit het hart op de juiste plek en is dat niet het allerbelangrijkste?

Welke disfunctionele familie - al dan niet uit deze lijst - draag jij een warm hart toe?

NieuwsFilm

meest populair