Featured

Dit is de volledige tijdlijn van 'Star Wars'

Alles wat je moet weten voordat je The Rise of Skywalker gaat zien!

door Jim Pedd om 07:14 in Featured
De Star Wars-saga duurt al een kleine veertig jaar. We zijn ondertussen toe aan de negende film en er zijn ook meerdere series gemaakt. Er is dus heel veel gebeurd in al die jaren en om daar eens wat structuur in te brengen, zetten we de belangrijkste gebeurtenissen op een rij.

Eerste Jedi
Lang, lang geleden richtte de eerste Jedi een tempel op. Hij deed dat op de planeet Ahch-To, waar de Lanai verantwoordelijk waren voor het tempelonderhoud. Later namen de Jedi de planeet Ilum over, waar ze Kyber Crystals konden vinden. Die dienden als energie voor hun lichtzwaarden. Niet lang na de oprichting van de Jedi, was er een leerling die zich afsplitste. Hij richtte zich op het ontwikkelen van de donkere kant van de Force, wat leidde tot de oprichting van de Sith en de Hundred-Year Darkness.


Ontstaan van de Republiek
In de tussentijd ontstond de Old Republic. Die koos de planeet Coruscant als hoofdplaneet, waar zowel de Jedi als de Sith eigen tempelcomplexen bouwden. Uiteindelijk raakten de Jedi verwikkeld met het bestuur van de republiek en de Sith werden juist een kracht ver daar vandaan.


Jedi vs de Sith
Uiteindelijk clashen de Jedi en de Sith meermaals. Zo vechten ze ook tweemaal op de planeet Coruscant, die eerst bezet wordt door de Sith en vervolgens bevrijd door de Jedi. Zij bouwen daarop een moderne Jedi-tempel op het voormalige Sith-heiligdom op Coruscant. Dat is ook de Jedi-tempel die we in de prequel-films konden zien.


Ontstaan Galactic Republic
Ruwweg duizend jaar voordat de prequels beginnen, wordt de Galactic Republic opgericht. Op dit moment wordt besloten om democratische waarden aan te houden en elk sterrenstelsel een zekere mate van medezeggenschap te geven.


Grand Army
Veertig jaar voordat de prequels beginnen, gebruikt Jedi Master Sifo-Dyas zijn talent om de toekomst te zien. Hij gelooft dat er een oorlog aankomt en plant de oprichting van een Grand Army of the Republic. Daardoor verliest hij zijn plek in de Jedi High Council. Maar voordat het zover was, gaf hij de kloners van Kamino al de opdracht een groot leger te maken. Dat gebeurde met behulp van het DNA van de premiejager Jango Fett.


Terugkeer Sith
Als de saga van start gaat, ontmoeten we twee Jedi, de jonge Obi-Wan Kenobi en zijn meester Qui-Gon Jinn. Zij proberen Queen Padme Amidala van de planeet Naboo te helpen in haar strijd met de Trade Federation. Tijdens hun ruimtereis naar Coruscant, stranden ze op woestijnplaneet Tatooine. Daar ontmoeten ze de jonge knul Anakin Skywalker, die extreem krachtig blijkt te zijn in de Force.


Amidala blijkt niet fantastisch in politiek en roept op tot een motie van wantrouwen in High Chancellor Finis Valorum, waarna Sheev Palpatina (van de planeet Naboo) gekozen wordt als nieuwe leider. Intussen reizen de Jedi terug naar Naboo, om de planeet definitief te bevrijden. Daar ontmoeten Qui-Gon en Obi-Wan de Sith Darth Maul. Alhoewel ze hem verslaan, komt Qui-Gon om het leven. Uiteindelijk is het aan Obi-Wan om de jonge Anakin te trainen.

De Clone Wars
Jaren later wordt er een moordaanslag gepleegd op Padme. De jacht op de opdrachtgever van deze aanslag, brengt de inmiddels tien jaar oudere Anakin en zijn meester Obi-Wan op verschillende paden. Obi-Wan onderzoekt een mysterieus pijltje dat hem naar de planeet Kamino brengt en Anakin moet Padme beschermen. Samen komen ze uit op Tatooine, waar ze verliefd worden. Een probleem, want Anakin mag als Jedi geen relatie hebben.


Uiteindelijk herenigen Anakin, Padmi en Obi-Wan zich op de planeet Geonosis, waar een separatistische beweging zijn plannen om zich af te splitsen van de Galactic Republic kenbaar maakt. Met geweld, waarop een leger van Jedi en duizenden Clone Troopers inbreken. Daarmee beginnen de Clone Wars en breken duistere tijden aan. Aan het eind van de film trouwen Anakin en Padme in het diepste geheim op Naboo.

Genocide op de Jedi
De oorlog woedt in alle hevigheid door. Anakin komt erachter dat Palpatine in het diepste geheim een Sith is, Darth Sidious. En die blijkt de Jedi al die tijd te slim af geweest te zijn. Hij kon dankzij de locatie van de Jedi-tempel op Coruscant (boven de Sith-tempel) de krachten van de Jedi om zijn aanwezigheid te voelen verhullen.


Daarop geeft Palpatine Order 66, waarop alle Clone Troopers zich tegen hun meesters keren en de Jedi grotendeels uitgeroeid worden. Yoda probeert Palpatine nog wel te verslaan, maar dat lukt niet, waarop hij in ballingschap gaat op de planeet Dagobah. Obi-Wan vecht nog met Anakin (wiens vrouw Padme ondertussen zwanger is van een tweeling) en weet hem te verslaan. Hij laat hem voor dood achter, maar de woede van Anakin houdt hem in leven. Zwaar gewond, weet Palpatine hem te redden door hem in een groot pak te steken. Darth Vader wordt geboren, en het Keizerrijk ontstaat.

De eerste Death Star
Niet lang daarna begint het Keizerrijk met de bouw van de eerste Death Star. Wetenschapper Galen Erso is daarin van cruciaal belang. Maar zijn dochter Jyn wordt opgevoed door revolutionair Saw Gerrera en voegt zich bij de Rebellen. Samen stelen ze de plannen, ten koste van hun levens.


Nieuwe hoop
Nadat Darth Vader de Rebellen die met de geheime Death Star-plannen proberen te ontsnappen aanvalt, weet hij Princess Leia te vangen. In het geheim stuurt Leia de robots C-3PO en R2-D2 weg met de plannen. En een hologram: ze wil hulp van Obi-Wan Kenobi, die de enige hoop is. Onderweg naar Obi-Wan, komen de robots de jonge Luke Skywalker tegen. Samen met Kenobi, reist de jongen naar Alderaan (waarbij ze hulp krijgen van Han Solo en zijn Wookiee-copiloot Chewbacca).


De Death Star vernietigt de planeet echter en vangt onze helden. Aan boord bedenken ze een manier om de strijdplannen naar de Rebellen te krijgen. Die bevinden zich vlakbij op de planeet Yavin IV. Een planeet die bijna vernietigd wordt door het kwaadaardige Keizerrijk, ware het niet dat Obi-Wan zijn voormalig pupil Darth Vader lang genoeg afleidt zodat Luke en zijn maten kunnen ontsnappen. Uiteindelijk vernietigen de Rebellen de Death Star en delen ze het Keizerrijk daarmee een gevoelige klap toe.

Jedi-training
De Rebellen trekken zich noodgedwongen terug naar de ijsplaneet Hoth. Vader zoekt hen en jaagt vooral op Skywalker. Als ze gesnapt worden, ontsnapt Luke naar Dagobah (waar hij getraind wordt door de vreemde pratende pop Yoda) en reizen Leia, Han, Chewbacca en C-3PO naar Cloud City. Daar bevindt zich een oude vriend van Han, Lando Calrissian.


Maar Lando heeft een deal gesloten met Vader, die Han in carbonite invriest en door Boba Fett (jawel, de zoon van) laat terugbrengen naar misdaadbaas Jabba the Hutt. Luke besluit ondertussen dat hij zijn Jedi-training minder belangrijk vindt dan de levens van zijn vrienden en komt net op tijd aan. Hij gaat het gevecht aan met Vader, verliest zijn hand en komt erachter dat Vader zijn vader is.

Terugkeer van de Jedi
Luke besluit na al dit gedoe verder te gaan met zijn training. Hij gaat zijn vriend Han redden op Tatooine (met succes en doodt daarbij zelfs Jabba). Daarna voegt hij zich bij zijn zus Leia en de andere Rebellen om een harde aanval voor te bereiden op het Keizerrijk. Dat heeft bij de bosmaan Endor een tweede Death Star gebouwd.


Luke besluit zich eenmaal daar aan Darth Vader over te leveren en direct de strijd met Palpatine aan te gaan. Luke en Vader vechten met elkaar, waarop Luke zijn vader bijna doodt en bijna valt voor het duister. Maar uiteindelijk weet hij de Keizer te weerstaan en besluit Vader hem te redden. Hij doodt de Keizer, die niet zijn einde tegemoet valt (zal later blijken). Onderdelen van de Death Star II eindigen op de maan Kef Bir.

De oorlog gaat door
Daarmee is de oorlog helaas nog niet ten einde. Han Solo bevrijdt de Wookiee-thuisplaneet Kashyyk en komt daarmee een belofte naar Chewbacca na. De laatste grote strijd is de Battle of Jakku, waar een grote Star Destroyer op de planeet neerstort. Uiteindelijk wint de New Republic (die intussen was opgericht) en eindigt de oorlog.


In dat machtsvacuüm komt een aantal grote machtspartijen op: de New Republic en de First Order. Die laatste springt heel slim in het gat dat het Keizerrijk heeft achtergelaten en wordt al snel enorm groot. Leia besluit dan ook te stoppen als senator van de New Republic en vormt de Resistance.

Nieuwe Jedi Order
Luke Skywalker is intussen druk bezig geweest met de oprichting van een nieuwe Jedi Order. Maar zijn neefje Ben Solo (zoon van Han en Leia) heeft veel duister in zich. Samen met de Knights of Ren, vernietigt Ben de tempel en doodt hij de nieuwe Jedi. Ben wordt daarop onder Supreme Leader Snoke Kylo Ren, commandant van de First Order. Luke gaat in ballingschap op Ahch-To.


Starkiller Base
Jaren later ontmoeten we nieuwe helden: Rey, Finn en Poe. Zij nemen het op tegen Kylo Ren en de First Order en proberen Luke Skywalker te vinden. Die is een legende geworden en tijdens hun zoektocht komen ze (via een omweg met Han Solo) uit bij de Resistance en dus ook bij Leia.


De zoektocht naar Luke brengt onze nieuwe helden naar Starkiller Base, een nieuwe Death Star, zo groot als een planeet. Een grote strijd barst los en ternauwernood weet de Resistance het wapen (dat wel even gauw de New Republic uitroeit) te vernietigen. Han Solo wordt vermoord door zijn zoon Ben. En dankzij R2-D2 weet Rey uiteindelijk naar Luke te reizen.

De laatste Jedi
Rey weet Luke met enige moeite te overtuigen dat hij haar moet trainen. Maar dat gaat moeilijk, omdat hij zowel licht als duister in haar voelt. Ze groeit dankzij een Force-band dichter tot Kylo Ren en besluit uiteindelijk op te geven bij Luke. Rey vertrekt (maar neemt wel de boeken van de eerste Jedi met zich mee) en laat zich vangen door Snoke.


In de troonzaal vermoordt Kylo zijn voormalige meester en probeert Rey hem over te halen zich bij haar te voegen. Maar dat lukt niet en een strijd op de planeet Crait zorgt ervoor dat de laatste leden van de Resistance bijna dood gaan. Het is dankzij Luke, die zichzelf projecteert op de planeet en nog eenmaal vecht met zijn neefje, dat de Resistance weet te ontkomen.

Balans in de Force
Daarmee zijn we aangekomen bij het heden van het Star Wars-universum. The Rise of Skywalker speelt zich een jaar later af en laat zien dat Rey, Finn en Poe samen de First Order willen verslaan. Maar hun pogingen dat te doen, brengt hen naar grote figuren in het verleden, waaronder Palpatine zelf. Uiteindelijk zal de film tonen hoe de Force weer in balans raakt.2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Monojaxx

Avatar

De pop Yoda? Smiley face

NieuwsFilm