Algemeen

'Monty Python' regisseur Terry Gilliam haalt hard uit naar Marvel

Hij is het volledig eens met Martin Scorsese.

door Wouter Drummen om 18:44 in Algemeen
Nadat The Irishman regisseur Martin Scorsese uithaalde naar de superheldenfilms van Marvel, begon er een heus debat of deze films cinemawaardig genoemd kunnen worden. Nu laat ook Terry Gilliam, de regisseur van de cult-film Monty Python and the Holy Grail, van zich horen.

Zo zei Gilliam tijdens een recent interview: ''Ik ben het met Martin Scorsese eens dat de Marvel-films teveel plaats innemen. Kleinere projecten maken geen kans. Ik kan ze echter niks verwijten aangezien ze op technisch vlak briljant in elkaar zitten. Anderzijds zou ik maar wat graag films van hen zien die over de echte wereld gaan. Ik ben geen fan van de boodschap die Marvel-films uitdragen''.

Kritiek
''Ik heb het gevoel dat ze jongeren vertellen dat we superhelden moeten zijn om iets te betekenen'' vervolgt de 79-jarige regisseur/acteur. ''Ze hebben het niet over normale mensen die zich redden uit moeilijke situaties. En hoe spectaculair de films ook zijn, ze vallen altijd in herhaling. Elke keer komt het er weer op neer dat weer een stad opgeblazen wordt. In superheldenfilms is alles mogelijk, maar het zijn juist net onze beperkingen die het leven interessant maken. Als Tony Stark een probleem heeft met zijn harnas, doet hij gewoon eventjes een ander aan. Ik probeer zelf altijd films te maken die entertainend genoeg zijn maar wel mensen aan het denken zetten zodat ze op een andere manier naar de wereld kijken''

Black Panther
Tot slot liet Gilliam weten absoluut geen fan te zijn van de sterk onthaalde Black Panther: ''Ik haat die film. Black Panther doet alsof hij Afro-Amerikaanse jongeren iets geeft om in te geloven, maar dat is onzin. Ik weet zo goed als zeker dat de makers nooit naar Afrika zijn geweest, maar gewoon een stilist hebben ingeschakeld om wat kleren met Afrikaanse patronen te vervaardigen''.

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

kidcassidy

Avatar

Ben het met hem eens. Het zijn lege films en dat van Black Panther kan best kloppen, dat weet ik niet. Die film stelde in ieder geval ook niks voor. Marvel films zijn gewoon oersaai en alleen leuk voor kleuters.

RoberPaulsen

Avatar

Nou wat haalt ie hard uit zeg. Hij heeft helemaal gelijk natuurlijk, de films zittend technisch goed in elkaar maar ze vallen in herhaling, heb je er een gezien dan heb je ze allemaal gezien.

John Wayne

Avatar

Dit is tenminste een gefundeerde kritiek en deels heeft hij gelijk. Maar ik moet ook bekennen dat de Marvelfilms gewoon fun om naar te kijken zijn. Desondanks verwacht ik dat over een paar jaar iedereen het wel gezien heeft en dat er een kijkersmoeheid ontstaat door een overkill aan superheldenfilms .

ZaphodBeeblebrox

Avatar

Jezus, dat mensen hierover blijven mekkeren. Niemand heeft toch ooit lopen beweren dat Marvel films hoogstaande cinema zijn. Het zijn films gebaseerd op plaatjesboeken waarin mannen en vrouwen in spandex problemen oplossen door op mekaars gezicht te slaan. Goh, als dat niet de ingrediënten zijn voor diep filosofische gesprekken, wat dan wel?

Serieus, meer hoeft dat toch ook niet te zijn voor een leuke cinema avond? Waar komt ineens die pretentie vandaan dat alle films meer moeten zijn dan alleen entertainend, zeker komend vanuit Hollywood, waarvan de meest succesvolle films veelal uit de hersenloze actiestal komen. Hoeveel diepgang hebben de Die Hards, Rambo’s, John Wicks of Fast and Furious-films? Loopt niemand over te mekkeren. Er zitten integendeel zowaar echte klassiekers bij. Maar Marvel, dat gaat te ver hoor! Sorry hoor, maar dan is jaloezie voor het succes toch wel de grootste drijfveer voor dit debat dan welke andere reden ook.

Elke soort film heeft zijn publiek en elk publiek heeft zijn favoriete genres, maar het overlapt continu. Marvel en DC fans kijken ook biopics, documentaires of psychologische thrillers hoor. En een eenvoudig luchtig actiespektakel heeft evenveel bestaansrecht als een serieuze film die sociaal onrecht aankaart. Het is maar waar je zin in hebt als je naar de bioscoop gaat. Maar ach, wie ben ik. Er zullen hier wel genoeg mensen zijn die zich van hun beste pseudo-intellectuele kant willen laten zien en smalend neerkijken op het simpele publiek dat zich door die films laat inpakken.

Henk71

Avatar

kunnen niet genoeg marvelfilms komen ik vind ze leuk

Sunspot

Avatar

Wel mee eens eigenlijk, betere uitspraak dan die van Scorcese ook.

GreenHornet

Avatar

Ik ben nu ook helemaal klaar met Marvel.
Ik kijk nu alleen films die iets toevoegen en leuk zijn om te kijken.

Hyenas

Avatar

Binnen 2 jaar hebben we nieuwe films van Christopher Nolan, Paul Thomas Anderson, Denis Villeneuve en David Fincher. Daar focus ik liever op dan mening nummer 28454 over Marvel.

Frietgezicht

Avatar

Zaphod, mooi gesproken, +1

Doet mij een beetje denken aan een paar jaar geleden toen Gijp uitkwam en andere schrijvers er erg op neerkeken. Zeker omdat die auteur de prijs in ontvangst nam.

Moet je met de hele familie naar 12 Monkeys gaan dan? Of naar zijn The Brothers Grimm?

omniesbonsai

Avatar

Het zijn onrealistische rolmodelen
En je moet sterk in je schoenen staan om niet te worden beïnvloed hoe een man behoord te zijn

Spider-fan

Avatar

Maar waarom zouden alle films over normale mensen en de echte wereld moeten gaan? Gilliam heeft toch ook genoeg fantasy-films gemaakt.
Het is toch juist prettig even uit de echte wereld weg te zijn en mensen te zien die ongelooflijke dingen kunnen. En de Marvel-helden blijven wel menselijk qua emoties. Ze zijn niet perfect, ze maken soms fouten, ze hebben veel humor. ze hebben regelmatig ruzie met elkaar. De fims laten zien dat met speciale krachten niet alle problemen ineens opgelost zijn, er blijven moeilijkheden te overwinnen.

Rafael11

Avatar

ZaphodBeeblebrox +1

Master Of Films

Avatar

En hoe spectaculair de films ook zijn, ze vallen altijd in herhaling. Elke keer komt het er weer op neer dat weer een stad opgeblazen wordt. In superheldenfilms is alles mogelijk, maar het zijn juist net onze beperkingen die het leven interessant maken. Als Tony Stark een probleem heeft met zijn harnas, doet hij gewoon eventjes een ander aan.
Imho vind ik Gilliam een zeer goeie filmmaker. Dus met alle respect vind dit toch wel een beetje kort door de bocht. Imho is niet iedere Marvel held hetzelfde en niet elke uitvoering van een Marvel film is hetzelfde. Er zit imho een groot verschil tussen de films Captain Marvel & Thor: Ragnarok of karakters Captain Marvel & Black Widow. Duik er eens dieper in en dan zul je ook merken dat zelfs de films van Gilliam ook overkomen met Marvel ivm bepaalde thema's.

ZaphodBeeblebrox "Sorry hoor, maar dan is jaloezie voor het succes toch wel de grootste drijfveer voor dit debat dan welke andere reden ook."
Ik denk dat je gelijk hebt. Per jaar komen gemiddeld 300 films uit in de Amerikaanse cinema's. Hooguit zijn er 2 a 3 Marvel films (gemiddeld) per jaar. Het is niet zo dat we overspoeld worden door Marvel films, zelfs al zou je DC erbij op tellen. Wat dan je krijgen. 10? 15? Nog steeds niet veel per jaar.

Echter Disney Marvel films krijgen heel veel aandacht op internet en halen heel veel poen binnen. Anyway Gilliam heeft heel veel moeite gehad met het maken van The Man Who Killed Don Quixote. Allerlei problemen. Maar Disney Marvel heeft de zekerheid van Disney budgetten en Disney's zekerheid van distribute. Dat doet bij Gilliam pijn denk ik.

Hyenas " Binnen 2 jaar hebben we nieuwe films van Christopher Nolan, Paul Thomas Anderson, Denis Villeneuve en David Fincher."
En zo nu en dan een Marvel filmpje tussen door.

StoelPuntje

Avatar

Ja, we weten het nou wel..
Ik ben nog steeds ondersteboven van de jurk van Brie Larson. Damn wat een heerlijk mens is dat.

Kasvand

Avatar

Wat een gezeur. Het zijn vermakelijke films en een aantal ervan hebben wel degelijk een serieuzere ondertoon met een boodschap richting de echte wereld vanuit een fantasiewereld. Het zijn absoluut niet allemaal topfilms (wat wil je? Het zijn er nogal wat, natuurlijk zit daar wel eens een misser tussen!). Maar opmerkingen als dat het allemaal herhaling is, oersaai en alleen leuk voor kleuters, geen cinema, etcetera? Kortzichtige, gefrustreerde reacties van mensen die van mening zijn dat zij alle wijsheid in pacht hebben. Mensen die niet vinden dat over smaak niet te twisten valt, maar mensen die menen dat zij smaak hebben en een ander die wat anders leuk vindt dus geen smaak heeft. En veelal mensen die net als Scorsese een mening baseren op de slechts 1 of 2 Marvel films die ze gezien hebben. Sneu... gewoon sneu! (En nee, ben geen eens een heel grote Marvel fan, maar kan het wel waarderen en ben in staat wat verder te kijken dan de neus lang is)

Aeon

Avatar

Laten we het eens even hebben over monthy pyton ja ik heb ze gezien ja ik ben fan of was fan waren dat nu intelligente hoogstandjes mensen zoals Terry gilliam en Martin scorsese The zijn gewoon pissed of dat ze ernaast hebben gegeven deze films brengen miljarden op hun films onder andere de laatste van Terry gilliam Don quixote heeft stevig verlies geleden en er 10 jaar over gedaan om gemaakt te worden als de films van Marvel al diepgang missen is dat niet te danken aan Marvel maar aan het fluff werk van Disney die het allemaal pg-13 probeert te houden als de films meer getrouw aan de Comics werden verfilmd was er geen enkel probleem daar komt dit dan nog bij als je acteurs gaat vervangen net als jullie Jackman voor Wolverine en bepaalde karakter somzee brengt die enige diepgang aan lichtere films brachten zoals het Loki personage ja dan vraag je erom maar wederom dit is de keuze van Disney en niet van Marvel Zo zijn ze niet geschreven dus ik zeg tegen jullie allen wat ik tegen iedereen zeg pak een keer een boek en lees het ook al is het een comic en dit zeg ik ook tegen de heer Terry gilliam die duidelijk niet begrijpt wat voor een cultuur er achter de Marvel Comics zit want laten we even plaatsen buiten The holy Grail hoe diep was monthy pyton Het was leuk maar nu niet echt zeggen karakter ontwikkeling ofzo

NieuwsFilm

meest populair