In memoriam - van welke filmsterren hebben we afscheid moeten nemen in 2019

In memoriam - van welke filmsterren hebben we afscheid moeten nemen in 2019

FilmTotaal blikt terug op de tragische kant van filmjaar 2019.

Een goede reden om het filmjaar 2019 definitief af te sluiten is de onophoudelijke stroom aan geliefde namen uit de filmwereld die ons zijn ontgaan. Hieronder hebben we een lijst samengesteld van de talenten die we dit jaar hebben verloren; sommigen door ouderdom, anderen onder tragische omstandigheden. Gelukkig kunnen we door de films en tv-series waarin ze hebben meegespeeld en die ze hebben gemaakt, blijven genieten van hun respectievelijke oeuvres.

Rutger Hauer (23 januari 1944 - 19 juli 2019)



Neerlands trots Rutger Hauer overleed afgelopen zomer na een kort ziekbed. Hij was 75 jaar toen hij overleed in de Friese plaats Beetsterzwaag.

De filmografie van Hauer telt meer dan 100 titels, waarvan de meeste Amerikaanse producties zijn. Rutger Hauer geldt daarmee als veruit de succesvolste Nederlandse acteur in het buitenland. Hij won daarnaast onder meer een Golden Globe, twee Gouden Kalveren en een Rembrandt Award.

Na te hebben gestudeerd aan de Amsterdamse toneelacademie, speelde Hauer eind jaren '60 bij de Noorder Compagnie een grote diversiteit aan stukken; van Shakespeare tot Vondel. Bij toeval ontdekte de NTS hem als hoofdrolspeler voor de nieuwe ridderserie Floris. Die rol maakte Hauer in een klap beroemd.

Het uitgebreide oeuvre van onze grootste acteur omvat Nederlandse klassiekers als Turks Fruit (1973) en Soldaat van Oranje (1977), nog steeds de best bezochte Nederlandse film ooit. Daarnaast was hij natuurlijk tevens te zien in Amerikaanse toppers als Ridley Scotts Blade Runner (1982) en horror-klassieker The Hitcher (1986), maar ook een hele reeks B-films als Dracula III (2005).


Peter Mayhew (19 mei 1944 - 30 april 2019)



In het jaar dat de oorspronkelijke Star Wars-saga ten einde komt, was het extra zuur om te vernemen dat Peter Mayhew op 74-jarige leeftijd is overleden. Mayhew is natuurlijk vooral bekend door zijn iconische rol als Chewbacca in de Star Wars-franchise. Hij overleed na een hartaanval in zijn huis in Texas.

Mayhew speelde de rol van Wookie Chewbacca voor het eerst A New Hope in 1977, onder de hoede van regisseur George Lucas. Chewbacca, ook wel Chewie genoemd, is een inwoner van de planeet Kashyyyk. Na de twee vervolgen keerde hij ook terug met een cameo in Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith uit 2005. In 2015 keerde hij in beperkte mate terug als Chewie, en droeg hij de rol over aan nieuwkomer Joonas Suotamo.


John Singleton (6 januari 1968 - 28 april 2019)



Het kwam als een behoorlijke schok toen eerder dit jaar bekend werd dat de 51-jarige regisseur John Singleton na een zware beroerte was overleden.

Singleton maakte zijn regiedebuut in 1991 met Boyz n the Hood. Voor die klassieker kreeg hij twee Oscar-nominaties. Hij is daarmee nog steeds de jongste genomineerde ooit voor Beste Regisseur en de eerste zwarte regisseur die ooit werd genomineerd. Na het succes van Boyz n the Hood had Singleton een stabiele loopbaan in Hollywood, met films als Poetic Justice, Higher Learning, Shaft. Four Brothers, 2 Fast 2 Furious en Baby Boy. Ook produceerde hij indie-toppers als Hustle and Flow en Black Snake Moan.

In de laatste jaren van zijn leven richtte Singleton zich met name op tv-series als American Crime Story: The People v O.J. Simpson, Empire en de creatie van FX-serie Snowfall/


Albert Finney (9 mei 1936 - 7 februari 2019)



Albert Finney, een van de grote legendes uit de Britse acteergeschiedenis, overleed in februari dit jaar op 82-jarige leeftijd. De vijfvoudig Oscargenomineerde acteur begon zijn carrière in de Royal Shakespeare Company voordat hij overstapte naar de filmindustrie met een grote rol in Saturday Night and Sunday Morning in 1960. Zijn grote doorbraak kwam met de hoofdrol in de filmklassieker Tom Jones, waarvoor hij zijn eerste Oscarnominatie kreeg.

Na Tom Jones was Finney in meer dan 60 films te zien. Bekende voorbeelden hiervan zijn Murder On the Oriënt Express (1974), Annie, The Duellists, Under the Volcano, Miller's Crossing, Erin Brockovich, Big Fish en The Bourne Ultimatum. Zijn laatste filmrol was in Bond-film Skyfall uit 2012.

Finney had ook het nodige succes op tv met rollen als Winston Churchill in The Gathering Storm, Daniel Feeld in Karaoke en Cold Lazarus en tv-films als A Rather English Marriage, Pope John Paul II en The Image.

De acteur was overigens helemaal niet te spreken over de glamoreuze kant van zijn vak. Zo kwam hij nooit opdagen bij Oscarceremonies en wees hij zelfs een ridderorde van het Britse koningshuis af.


Danny Aiello (20 juni 1933 - 12 december 2019)



De beroemde karakteracteur Danny Aiello overleed eerder deze maand na een kort ziekbed. Hij werd 86 jaar oud.

Aiello had zijn beroemdheid vooral te danken aan zijn Oscar-genomineerde rol in Spike Lee's monumentale film Do the Right Thing uit 1989. Daarnaast was hij in totaal in meer dan 100 films te zien, waaronder Once Upon a Time in America, Radio Days, The Purple Rose of Cairo, Moonstruck, Jacob's Ladder, Leon, Hudson Hawk en Ruby.


Peter Fonda (23 februari 1940 - 16 augustus 2019)



Er zijn meerdere families die generaties lang deel uitmaken van Hollywood, maar de Fonda-clan is ongetwijfeld een van de bekendste voorbeelden. Peter Fonda, een van de meest getalenteerde van de Fonda's, overleed afgelopen zomer op 79-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Zijn nabestaanden zijn o.a. dochter Bridget Fonda, zijn zoon Justin Fonda en zus Jane Fonda.

Net als Jane, was Peter Fonda een opvolger van hun vader, de legendarische Henry Fonda. Peter maakte zijn acteerdebuut in de film Tammy and the Doctor uit 1963. Hij brak echter echt door met zijn rol als biker Wyatt in Easy Rider. Fonda schreef tevens het script van de film samen met Dennis Hopper, die de film regisseerde. Dat script werd ook voor een Oscar genomineerd. Easy Rider geldt nog steeds als een belangrijke mijlpaal in de filmgeschiedenis.

In de decennia na Easy Rider, zagen we Fonda opduiken in films als Hired Hand, Wanda Nevada (films die hij beide ook regisseerde), The Cannonball Run, 3:10 to Yuma en zelfs Marvel-productie Ghost Rider. In 1997 werd hij een tweede keer genomineerd voor de hoofdrol van Ulysses 'Ulee' Gold in Ulee's Gold. Hij won voor deze rol ook een Golden Globe.


Bruno Ganz (22 maart 1941 - 16 februari 2019)



De gelauwerde Zwitserse acteur Bruno Ganz overleed begin dit jaar op 77-jarige leeftijd aan de gevolgen van darmkanker. Ganz kennen we natuurlijk vooral door zijn rol als Adolf Hitler in het historische oorlogsdrama Der Untergang (en de vele memes die erna volgden).

Voor en na Der Untergang was Ganz echter al een vertrouwde kracht in films als Wings of Desire, Bread and Tulips, The Boys From Brazil, The Reader, Nosferatu (van Werner Herzog) en de remake van The Manchurian Candidate. De meest recente rol van Ganz was die in Lars von Triers omstreden The House That Jack Built.


Doris Day (3 april 1922 - 13 mei 2019)



De beroemde zangeres en geliefde actrice Doris Day overleed eerder dit jaar. Ze was 97 jaar oud. Day was vroeger een populaire popzangeres en jazz-vocalist, waarna Warner Bros. haar naar Hollywood haalde.

Day werd wereldwijd bekend door haar altijd optimistische voorkomen en charme. Ze was te zien in bijna 40 films, waaronder Alfred Hitchcocks The Man Who Knew Too Much (1955). Ze zong in die film haar bekendste lied 'Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be)'.

Andere bekende films waarin Day een aandeel had zijn Pillow Talk, Calamity Jane, On Moonlight Bay, Storm Warning, That Touch of Mink, The Thrill of It All, Love Me or Leave Me, Tea for Two. Jumbo, The Glass Bottom Boat, Young Man With a Horn en sitcom The Doris Day Show. Voor haar rol in Secret Love (1953) won de actrice een Oscar.


Robert Forster (13 juli 1941 - 11 oktober 2019)



Nog maar twee maanden geleden kwam het trieste nieuws naar buiten dat de geliefde karakteracteur Robert Forster op 78-jarige leeftijd was overleden. De Oscar-genomineerde Forster overleed in Los Angeles aan de gevolgen van hersenkanker.

Forster maakte zijn filmdebuut op 26-jarige leeftijd naast Marlon Brando en Elizabeth Taylor in John Hustons film Reflections in a Golden Eye (1967). Daarna speelde hij de hoofdrol in Medium Cool (1969), een film over de rellen tijdens de Democratische conventie in 1968.

Na zijn naam te hebben gevestigd in Hollywood, speelde hij de hoofdrol in twee gefaalde tv-series, waarna zijn carrière al snel in het slop raakte. Hij was in de jaren erna met name te zien in exploitatie- en horrorfilms als Avalanche (1978), Alligator (1980), Vigilante (1983) en naast Chuck Norris in The Delta Force (1986). Andere noemenswaardige films zijn The Black Hole (1979), en jaren '90 videohits als Maniac Cop III: Badge of Silence en American Yakuza.

Forster kreeg echter een tweede kans in Hollywood toen Quentin Tarantino hem na zijn succes met Pulp Fiction de rol van Max Cherry in Jackie Brown (1997) aanbood. Zijn subtiele rol in deze film leverde hem de eerste en enige Oscarnominatie uit zijn loopbaan op. Na deze prestatie werkte hij met grote namen in bioscoopfilms als Me, Myself & Irene, Firewall, The Descendants en zowel Olympus als London Has Fallen. We mogen natuurlijk ook niet zijn rollen in Mulholland Drive en het derde seizoen van Twin Peaks, twee projecten van David Lynch, vergeten.


Luke Perry (11 oktober 1966 - 4 maart 2019)



De 52-jarige Luke Perry overleed een paar maanden terug aan de gevolgen van een zware beroerte. Perry werd in de jaren '90 wereldberoemd door zijn rol als bad boy Dylan McKay in tiener-dramaserie Beverly Hills, 90210.

Perry dook door de jaren heen ook op in (kleine rollen) in films als The Fifth Element en series als Oz en Jeremiah. Vlak voor zijn dood zagen we hem nog voorbijkomen in Quentin Tarantino's Once Upon a Time in Hollywood. Ook speelde hij de rol van Fred Andrews, vader van hoofdpersonage Archie Andrews, in de populaire serie Riverdale.


Jan-Michael Vincent (15 juli 1945 - 10 februari 2019)



Jan-Michael Vincent, de acteur die we vooral kennen door zijn hoofdrol in de populaire jaren '80-serie Airwolf, overleed op 10 februari 2019 na een hartaanval.

In Amerika was Airwolf een van de grootste hits van netwerk CBS. Daarna was de serie ook uiterst populair in Nederland. Vincent was door de serie zelfs enige tijd de best betaalde tv-acteur in Amerika. Voor elke aflevering kreeg hij 200.000 dollar. Tragisch genoeg gaf hij een groot deel van dit geld uit aan cocaïne. Hij was op een gegeven moment zo verslaafd aan drank en drugs dat de serie moest worden gestaakt.

Vincents laatste film White Boy stamt uit 2002. In de laatste jaren van zijn leven moest hij het daarbij met nog maar met één been doen. In 2012 werd zijn rechterbeen namelijk geamputeerd na een levensgevaarlijke infectie.


Tevens overleden in 2019:

Dick Miller, acteur, Gremlins (25 december 1928 - 30 januari 2019)

Robert Evans, producent, Chinatown (29 juni 1930 - 26 oktober 2019)

John Witherspoon, acteur, Friday (27 januari 1942 - 29 oktober 2019)

Sid Haig, acteur, House of 1000 Corpses (14 juli 1939 - 21 september 2019)

Michael J. Pollard, acteur, Bonnie and Clyde (30 mei 1939 - 20 november 2019)

Caroll Spinney acteur, Sesame Street (26 december 1933 - 8 december 2019)

Rene Auberjonois, acteur, Star Trek: Deep Space Nine (1 juni 1940 - 8 december 2019)

Mardik Martin, scenarist, Raging Bull (16 september 1934 - 11 september 2019)

Robert Axelrod, acteur, Mighty Morphin Power Rangers (29 mei 1949 - 7 september 2019)

Franco Columbu, acteur, The Terminator (7 augustus 1941 - 30 augustus 2019)

Verna Bloom, actrice, Animal House (7 augustus 1938 - 9 januari 2019)

Russi Taylor, actrice, The Simpsons Movie (4 mei 1944 - 26 juli 2019)

Billy Drago, acteur, The Untouchables (30 november 1945 - 24 juni 2019)

Sylvia Miles, actrice, Midnight Cowboy (9 september 1924 - 12 juni 2019)

Carmine Caridi, acteur, The Godfather: Part II (23 januari 1934 - 28 mei 2019)

Alvin Sargent, scenarist, Spider-Man 2 (12 april 1927 - 9 mei 2019)

Andy Vajna, producent, First Blood (1 augustus 1944 - 20 januari 2019)

Stanley Donen, regisseur, Singin' in the Rain (13 april 1924 - 21 februari 2019)

Sid Sheinberg, voormalig COO Universal Studios (14 januari 1935 - 7 maart 2019)

Agnes Varda, regisseur, Faces Places (30 mei 1928 - 29 maart 2019)

Shane Rimmer, acteur, The Spy Who Loved Me (28 mei 1929 - 29 maart 2019)

Seymour Cassel, acteur, Rushmore (22 januari 1935 - 7 april 2019)

Bibi Andersson, actrice, The Seventh Seal (11 november 1935 - 14 april 2019)

NieuwsFilm

meest populair