Gebruikt Netflix ons land voor belastingontduiking?

Gebruikt Netflix ons land voor belastingontduiking?

Streamingreus zou gebruikmaken van het belastingparadijs Nederland.

Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft Netflix, zelf of via vrienden of familie, en velen zijn dolgelukkig met de vele (originele) content. De streamingreus wordt nu door de Britse denktank Taxwatch beschuldigd van belastingontduiking.

Dat Nederland als een belastingparadijs fungeert, is al even duidelijk. Taxwatch beticht Netflix ervan dat de streamingdienst een flinke constructie heeft opgezet om zo weinig mogelijk belastingen op winst te betalen. Het grootste kritiekpunt is dat het in Nederland opgerichte Netflix International BV het grootste deel van de opbrengsten buiten de Verenigde Staten binnenhaalt. Over de omzet van 5,5 miljard in Europa betaalde Netflix uiteindelijk slechts 4 miljoen euro aan belastingen.

Minimale winsten Britse Netflix-productiemaatschappij
Ook valt op dat de Britse tak van Netflix - leverancier van producties als The Crown - zeer weinig omzet en winst noteert. De omzet in 2018 was slechts 48 miljoen euro, met slechts 2 miljoen euro winst. De omzet zou volgens Taxwatch zo'n 1 miljard moeten zijn, gezien de 10 miljoen abonnees in het Verenigd Koninkrijk.

Grootste issue hierbij is dat Netflix wel enorme subsidies van de Britse overheid krijgt. Alleen al het ruim $110 miljoen kostende The Crown kreeg een belastingvoordeel van 22,7 miljoen euro. Netflix heeft het rapport van Taxwatch ook gekregen, maar heeft hierop nog niet gereageerd.

NieuwsFilm

meest populair