Presentatie Filmjaarboek 2005

Vrijdagmiddag werd in aanwezigheid van de Nederlandse filmpers de nieuwe editie van het Filmjaarboek gepresenteerd. Bestuurslid van het Filmjaarboek en tevens AFFF festivaldirecteur Jan Doense sprak in een filmzaal van het Filmmuseum de aanwezigen toe en reikte de eerste exemplaren uit aan naaste familieleden en collegae van de dit jaar overleden Jan Heijs. Heijs heeft bijzonder veel betekend voor de ontwikkeling van de Nederlandse schrijvende filmpers. Niet alleen was hij in 1980 de initiator van het Filmjaarboek, maar was tevens samen met Henk Rabbers oprichter van de Filmkrant, die dit jaar hun 25-jarige bestaan vierde. Alles stond voor Jan Heijs in dienst van film als onder andere criticus voor de Volkskrant en Trouw, programmeur voor het IDFA, uitgever, adviseur en producent van met name documentaires. Het Filmjaarboek draagt deze editie dan ook terecht op aan deze inspirator en voorvechter van de betere film en filmbeschrijving.

Het praktisch vormgegeven, handzame Filmjaarboek bevat beschrijvingen en uitgebreide credits van alle in Nederland uitgebrachte bioscoopfilms van het afgelopen jaar. De prijswinnaars van alle grote filmfestivals worden genoemd, en gewoontegetrouw staan er twee artikels in die een specifiek aspect van het afgelopen filmjaar belichten. Dit keer schrijft Kevin Toma in een stuk getiteld ‘Verwelkte Romantiek’ over het ware gezicht van de liefde in de films van 2005. Het valt Toma op hoe nadrukkelijk de wat minder romantische aspecten van de liefde werden belicht in films als onder andere Le conseguenze dell’amore, Code 46 en Guernsey. Daarnaast is criticus Kees Driessen in de wereld gedoken van de geëngageerde filmmakers Jean-Pierre en Luc Dardenne. In Luik heeft Driessen hun vroege werk bekeken en komt tot de opmerkelijke conclusie dat “tot aan La Promesse alle films van de Dardennes matig tot slecht zijn”.

Informatief zijn verder de gepubliceerde lijstjes van de best- en slechtst bezochte films van het jaar 2005. De meeste toeschouwers zijn het afgelopen jaar afgekomen op Harry Potter en de vuurbeker met een bezoekersaantal van dik over het miljoen. De twijfelachtige eer van slechtst bezochte film van het jaar is Digna Sinke’s korte film Brossa, die bezocht werd door welgeteld twee bezoekers. Dit en meer opvallende feitjes zijn vanaf vandaag binnen handbereik en verkrijgbaar in de betere boekwinkel.



NieuwsFilm

meest populair