Films worden sneller gestreamd als ze eerst een bioscooprelease gehad hebben

Dat wijst een onderzoek van de National Association of Theatre Owners uit.

Hoewel streamingdiensten als Netflix en Disney+ steeds meer inzetten op content die uniek is voor het betreffende platform, blijkt nu uit onderzoek dat films meer kans maken om gestreamd te worden als ze eerst een bioscooprelease hebben gehad. Het gerenommeerde Ernst & Young voerde het onderzoek uit in opdracht van de National Association of Theatre Owners (de vereniging van Amerikaanse bioscoopeigenaren).

Het is natuurlijk een beetje 'Wij van Wc-eend', maar de uitslag is niettemin interessant. Van de ondervraagden gaf 62 procent aan dat ze een film eerder bekeken als deze in de bioscoop gedraaid had. Volgens woordvoerder Phil Contrino is het een logisch gevolg, omdat rondom een bioscooprelease doorgaans meer tamtam is dan bij een nieuwe streamingtitel. Slechts 3 procent zou zo'n film juist minder snel kijken.

Naast elkaar
Netflix heeft daarom, mede onder druk van filmmakers en award shows, de laatste jaren enkele films een beperkte tijd in de bioscopen gegund. Zo waren bijvoorbeeld Roma en The Irishman op het grote scherm te zien.

Het onderzoek ondervroeg ruim 2000 mensen die ten minste één film in de bioscoop zagen in het afgelopen jaar, en een groep van 500 man die helemaal geen film bezocht in de bioscoop. Volgens de uitslag kunnen filmtheaters en streamingdiensten daarom uitstekend naast elkaar bestaan. Mensen die vaker naar de bioscoop gaan, bekijken blijkbaar ook meer films op streamingdiensten.

Laat jij je - bewust of onbewust - door bioscoopreleases beïnvloeden bij het uitzoeken van een film?

NieuwsFilm

meest populair