Featured

Ze bestaan écht: vijf game-verfilmingen die de moeite waard zijn

Het is even zoeken, maar deze vijf films kun je met een gerust hart opzetten.

door Timothy van Damme om 08:43 in Featured
Verfilmingen van video games staan vaak bekend als makkelijke inhakers zonder enige inhoud. Met name Uwe Boll gaf het genre een flinke oplawaai. Sonic lijkt daar weinig verandering in te gaan brengen. Toch verschenen er door de jaren heen wel degelijk films die zowel het bronmateriaal als de bioscoopbezoeker eerden. Wij verzamelden er vijf.

Final Fantasy VII: Advent Children
Het was niet zozeer een verfilming van, maar meer een vervolg op Final Fantasy VII en dat is zowel de zwakte als de kracht van Advent Children. Zo kan het verhaal namelijk putten uit een prachtig opgebouwde, rijke wereld. De liefhebbers konden dus genieten van een nieuw hoofdstuk rondom hun favoriete held Cloud Strife. Voor degenen die de game nooit speelden is de film echter moeilijk te volgen. Wat overblijft, is de visuele pracht die naadloos aansluit op de tussenfilmpjes van de games.

Mortal Kombat
Objectief gezien is Mortal Kombat natuurlijk niet bepaald een goede film. Maar juist het feit dat ze een game zonder noemenswaardig verhaal konden omzetten naar een nostalgische actiefilm, verdient een pluim. Waar concurrent Street Fighter tevergeefs probeerde een (slap) verhaal toe te voegen, ging Mortal Kombat terug naar de basis. Gewoon lomp knokken op een toernooi dus. En juist daarom werkt deze rechttoe rechtaan vechtfilm vol bizarre personages. Een guilty pleasure.

Prince of Persia: The Sands of Time
Deze film kende een woelige start, vanwege het feit dat blanke acteurs gecast werden als Oosterse personages. Het eindresultaat is echter een prettige avonturenfilm waarin de video games duidelijk een plaats hebben. Naast de schitterende beelden zien we in Prince of Persia: The Sands of Time namelijk ook het 'free running' dat de reeks kenmerkt. Het verhaal - over een jonge prins die een mysterieuze dolk zoekt om zijn onschuld aan te tonen - is dun, maar doet niet onder voor vergelijkbare avonturenfilms.

Detective Pikachu
Natuurlijk waren er eerst de animatiefilms die verbonden zijn aan de televisieserie, maar een volwaardige bioscoopfilm kreeg Pokémon pas met Detective Pikachu. En die was verrassend leuk. Omdat de Pokémon in deze wereld gemeengoed zijn, maken de meeste wezentjes uit de reeks ergens hun opwachting. Het is voor de liefhebber een feest der herkenning. Als bonus krijgen we een Pikachu die een keer meer zegt dan zijn eigen naam, met de stem van Ryan Reynolds.

Street Fighter II: The Animated Movie
Het is de minst bekende film uit dit rijtje, maar dat maakt hem niet minder interessant. In hetzelfde jaar dat de teleurstellende Hollywood film van deze game uitkwam, maakte men in Japan een prachtige animatiefilm. Street Fighter II: The Animated Movie heeft alles wat de live action versie miste: herkenbare personages, signature moves en een verhaal dat in lijn lag met de spellen. En dat allemaal in die heerlijke jaren negentig anime-stijl. Over de stomende douchescène van Chun-Li hebben we het dan nog niet eens gehad...

Welke gameverfilming - al dan niet uit deze lijst - is jouw favoriet?

27 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Renegade

Avatar

Blijft voor mij de nummer 1 film. Mortal Combat. Als het over game verfilming gaat. En inderdaad een guilty pleasure. Fatality

Frietgedicht

Avatar

postal is de enigste die de moeite waard is.

Chrischzz

Avatar

De eerste Doom was toch ook niet heel super slecht. Ik vond hem wel vermakelijk

noah81

Avatar

Voor mij streetfighter met van damme. Op dat moment was ik verslaafd aan de game Smiley face

DjZiggy

Avatar

Silent hill, was echt wel een van de betere

RobzZ01

Avatar

Zou dan eerder hier die recente Tomb Raider neerzetten. Vind het wiel niet opnieuw uit maar is een leuk filmpje dat nooit echt grote fouten maakt. Dat maakt het al beter dan het gros van de video-game films.

GreenHornet

Avatar

Ik kijk nu al uit naar Soundtrack van nieuwe Mortal Kombat

Master Of Films

Avatar

noah81 "Op dat moment was ik verslaafd aan de game"
Je gaat mij toch niet vertellen dat je Street Fighter: The Movie game zat te spelen. De meest slechtste SF game ooit, wat eigenlijk een MK rip off was. Het zit niet eens in de Street Fighter 30th Anniversary Collection.

Kirotji

Avatar

Mwoah de films van uwe boll vond ik soms best wel ruk...

Molemanski

Avatar

Ik vond Assassin's Creed nog wel te pruimen maar brak zeker de gameverfilming vloek niet

Ang3l

Avatar

De eerste Silent Hill, Warcraft (vond ik echt niet slecht) en Lara Croft.

Coola

Avatar

Final Fantasy VII: Advent Children, Prince of Persia: The Sands of Time, Assassin's Creed, Mortal Kombat en Detective Pikachu zijn toch wel de game verfilmingen waar mee ik mij zwaar heb vermaakt.

ridjieddo

Avatar

Die Prince of Persia kan me gestolen worden, wat een saaie dertien in een dozijn film

reporterdavid91

Avatar

Komt nog een Mariofilm aan, ben benieuwd...

Coola

Avatar

Final fantasy VII Advent Children is by far de beste game verfilming.

Prince of Persia The Sands of Time is by far de beste live action game verfilming en sowieso geen 13 in één dozijn film.

horizon

Avatar

Silent Hill
Pirates of the Carribean (Monkey Island)
Max Payne had ook wel z'n goede kanten
En laatste Tomb Taider (hoewel die ook weer nog beter had kunnen zijn).

Master Of Films

Avatar

horizon "Pirates of the Carribean (Monkey Island)"
Ahh je bedoeld dat de Disneyland attractie Pirates of the Carribean (niet de film) en het boek On Stranger Tides de inspiratie was geweest voor Monkey Island. Maar dan nog mag je de film Pirates of the Carribean niet eens meerekenen als game verfilming, aangezien het officieel een Disneyland attractie verfilming is.

rainking

Avatar

Eerlijk gezegd heb ik er nooit aan gedacht om de Street Fighter Animated Movie mee te tellen. In dat geval zijn mijn favoriete films:
- Warcraft
- Tomb Raider (de laatste nieuwe)
- Silent Hill
- Prince Of Persia: The Sands Of Time
- Street Fighter: The Animated Movie

Ik ben al jaren fan van de Final Fantasy spellen, maar Advent Children heb ik nooit echt geweldig gevonden. Mortal Kombat ook niet.

rainking

Avatar

Master Of Films
De meest slechtste SF game ooit, wat eigenlijk een MK rip off was.

En toch wil ik die een keer in m'n verzameling hebben, hoe slecht-ie ook is.

Blopa

Avatar

Absoluut Silent Hill

Frietgezicht

Avatar

Silent Hill want net als bij een Wes Anderson film telt alleen de stijl en sfeer! Smiley face

De laatste Tomb Raider en Mortal Kombat (jeugdsentiment, al tig jaren niet gezien) ook prima.
John Wick ook leuk, dat is net een game, eet niet, schijt niet, raakt gewond, vecht films achter elkaar zonder break maar zijn health hersteld zich elke keer als die in leven blijft.

Zitten wat aardige films bij maar denk niet dat we snel een game-verfilming oscars zien winnen.

The7thSense

Avatar

Mortal Kombat zeker goed en doom en Far Cry waren ook zeker te pruimen

noah81

Avatar

@mof nee natuurlijk niet.
Streetfighter 2 turbo is mijn favoriet

Master Of Films

Avatar

@noah81
Je weet toch dat er 10.000 versie van Street Fighter II zijn Smiley face

Gelukkig valt dat het nu enorm mee met Street Fighter V. Gisteren kwam de Champion Edition uit Smiley face

noah81

Avatar

Klopt, maar ik pak af en toe nog de snes erbij om sf mk en killer instinct te spelen Smiley face . Die games van tegenwoordig scheelt me niet meeer

Hiss

Avatar

Meh, het hele lijstje is nou niet echt om over naar huis te schrijven. Untitled Goose Game zou wel een hele toffe film kunnen opleveren. Maar niemand is zo briljant om dat te gaan verfilmen.

NieuwsFilm

meest populair