Gigantisch veel kritiek op César voor Roman Polanski

Gigantisch veel kritiek op César voor Roman Polanski

'J'accuse' won er maar liefst 3, waaronder die voor Beste Regie.

Ondanks het feit dat vele bekende gezichten in Hollywood al hun aanzien en macht verloren toen #MeToo een paar jaar geleden van de grond kwam, lijken de juryleden van Césars, de bekende Franse filmprijzen, zich daar niet mee bezig te houden. Roman Polanski won vrijdagavond namelijk maar liefst 3 van deze prestigieuze prijzen, iets wat lang niet iedereen apprecieerde.

Voorafgaand aan en tijdens de uitreiking werd er fel geprotesteerd tegen de van verkrachting beschuldigde filmregisseur, maar dit mocht niet baten. Hij won 3 Césars, waaronder zelfs die voor beste regie voor zijn film J'accuse (in het Engels An Officer and a Spy). De 86-jarige Polanski was zelf niet aanwezig bij de uitreiking van de belangrijke filmprijzen, omdat hij voor zijn veiligheid zou vrezen.

Reactie
Velen vonden het schandalig dat Polanski won. Direct nadat bekend was gemaakt dat hij de César had gewonnen verlieten verschillende mensen de zaal, onder wie ook actrice Adèle Heanel (o.a. bekend van Portrait de la jeune fille en feu. Zij liet vorig jaar nog weten als kind te zijn misbruikt. Bekijk hieronder hoe meerdere bekendheden de zaal verlaten.



Ook was er een hevig protest buiten het theater in Parijs waar de prijzen werden uitgereikt. De Franse politie moest zelfs in actie komen en zette traangas in tegen de betogers om te voorkomen dat ze binnen zouden komen. De demonstranten verwijten de filmindustrie Polanski in bescherming te nemen en roepen de Césars van dit jaar uit tot 'les Césars de la honte', oftewel, de Césars van de schaamte.

NieuwsFilm

meest populair