De nieuwe Polanski lijdt (los van de schandalen van zijn maker) onder een wanordelijk plot en historische veronachtzaming.

6,6 details

  • 132 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Thriller
  • Frankrijk
  • Italië
132 Min Frankrijk

In het jaar 1894 wordt de joodse kapitein Alfred Dreyfus valselijk beschuldigd van landsverraad. Hij wordt veroordeeld tot een levenslange celstraf die hij moet uitzitten op Duivelseiland. Er is echter een gebrek aan bewijs voor zijn zogenaamde spionage en de legerofficier Marie-Georges Picquart begint een onderzoek naar de werkelijke dader.

Alt titel
J'Accuse
Regie
Roman Polanski
Cast
Mathieu Amalric, Jean Dujardin, Emmanuelle Seigner, Louis Garrel, Denis Podalydès, Melvil Poupaud, Grégory Gadebois, Vincent Perez, Michel Vuillermoz, Wladimir Yordanoff, Hervé Pierre, Didier Sandre, Vincent Grass, Laurent Stocker, Eric Ruf.
Release
30.08.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Roman Polanski | Scenario: Robert Harris en Roman Polanski | Cast: Jean Dujardin (Georges Picquart), Louis Garrel (Alfred Dreyfus), Emmanuelle Seigner (Pauline Monnier), e.a. | Speelduur: 132 minuten | Jaar: 2019

De Dreyfus-affaire is (al dan niet vaag) bekend uit de geschiedenisboekjes. Eind negentiende eeuw wordt de Joodse legerofficier Alfred Dreyfus ervan verdacht een Duitse spion te zijn. De zaak is onlosmakelijk verbonden met schrijver Émile Zola die de gerechtelijke dwaling in de openbaarheid brengt. Hij haalt de door antisemitisme ingegeven beschuldiging aan het adres van Dreyfus fors onderuit met zijn pamflet J'Accuse...!. Mede dankzij Zola's inspanning komt de waarheid aan het licht en wordt Dreyfus uiteindelijk gerehabiliteerd.

Georges Picquart, een kolonel die het tot hoofd van de Franse inlichtingendienst schopt, is een andere sleutelfiguur. Hij ontmaskert de ware spion door een opvallende overeenkomst te ontdekken tussen het handschrift op bewijsstukken in de zaak Dreyfus en documenten van de in Rouen gestationeerde spionageverdachte Esterhazy. Hooggeplaatste officieren vrezen heropening van het onderzoek en willen de zaak in de doofpot laten verdwijnen. Picquart moet zijn bemoeienis bekopen met ontslag en gevangenschap. De Dreyfus-affaire heeft vele generaties geïnspireerd en leverde in 1937 zelfs een Oscarwinnende film op. Ook Robert Harris' fictiethriller An Officer and a Spy uit 2013 is gebaseerd op het historische schandaal. Het boek dient als bronmateriaal voor Roman Polanski's verfilming die vanwege de coronacrisis nu rechtstreeks op streamingplatform Picl wordt uitgebracht.

alle artikelen (2)

An Officer and a Spy Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

An Officer and a Spy

acties