'Filmwereld loopt zeker 5 miljard (!) mis door het coronavirus'

'Filmwereld loopt zeker 5 miljard (!) mis door het coronavirus'

Ook de wereldwijde filmindustrie wordt hard getroffen door de virusuitbraak.

De filmindustrie kon vorig jaar de champagne ontkurken met een recordomzet van ruim 42,5 miljard dollar. Van die feeststemming is door de uitbraak van het coronavirus echter maar weinig meer te merken. Marktanalisten voorspellen namelijk dat het coronavirus de filmindustrie wereldwijd een strop van 5 miljard kan bezorgen. Dat heeft The Hollywood Reporter laten uitzoeken.

Hollywood heeft flink last van het coronavirus. Het virus heeft de economische wereld in zijn greep, omdat veel bedrijven hun omzet erdoor zien dalen. Zo ook de filmsector. In China, de eerste brandhaard van het virus en inmiddels een belangrijke afzetmarkt voor films, houden zo'n 70.000 bioscopen hun deuren gesloten. Daardoor is de kaartverkoop vrijwel volledig verdampt.

Wisten de bioscopen in de vakantieperiode rondom het Chinees Nieuwjaar vorig jaar nog 1,76 miljard dollar op te halen, is dat dit jaar slechts - let op - 4,2 miljoen. Analisten denk dan ook dat de industrie in China tot op heden al ruim 2 miljard heeft misgelopen.

Maar ook in andere grote markten is de verkoop van bioscoopkaartjes volledig ingestort. In Zuid-Korea werden in februari 70% minder bioscoopbezoeken gebracht ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. En ook in Italië, waar grofweg de helft van alle bioscopen gesloten schijnt te zijn, is de financiële schade groot, terwijl de Italiaanse bioscoopsector de afgelopen periode juist in de lift zat.

Zoals al eerder bekend was, hebben diverse studio's ook besloten om sommige releases en promotie-activiteiten uit te stellen of te cancellen [lees meer].

Al met al krijgt de wereldwijde filmindustrie momenteel wat zware klappen te verduren. Alleen de streamingdiensten lijken vooralsnog te 'profiteren' van de virusuitbraak, omdat veel mensen momenteel liever thuis iets kijken dan een filmpje pakken in de bioscoop.

NieuwsFilm

meest populair