'Asterix en Obelix'-bedenker Albert Uderzo (92) overleden

'Asterix en Obelix'-bedenker Albert Uderzo (92) overleden

Zijn dood had geen verband met het coronavirus.

De Franse striptekenaar Albert Uderzo, die vooral bekend werd met de wereldberoemde avonturen van Asterix en Obelix, is op 92-jarige leeftijd overleden. Uderzo overleed in zijn slaap aan een hartaanval en zijn dood had geen verband met het coronavirus.

Samen met schrijver Rene Goscinny bedacht Uderzo Asterix, een reeks die wereldwijd - op de Verenigde Staten na - immens populair werd. De tientallen verschillende stripboeken rondom Asterix en zijn corpulente kompaan Obelix gingen zo'n 380 miljoen keer over de toonbank.

Uiteenlopende avonturen
De strips spelen zich af rond het jaar 50 v.Chr. en gaan over een dorpje in Gallië, dat over een toverdrank beschikt die de inwoners onoverwinnelijk maakt. Hierdoor kunnen ze als enige de Romeinse invasie onder leiding van Julius Caesar weerstaan. Centraal staat de pientere Asterix, die samen met zijn logge vriend Obelix tal van avonturen beleeft.

Goscinny overleed in 1977, waarna Uderzo het schrijfwerk van hem overnam en dat tot 2009 volhield. Er kwamen talloze speelfilms van Asterix uit, zowel animatie als live-action. Ook is er in Frankrijk een pretpark rondom het Gallische gezelschap.

NieuwsFilm

meest populair