Algemeen

'Asterix en Obelix'-bedenker Albert Uderzo (92) overleden

Zijn dood had geen verband met het coronavirus.

door Jan-Peter Rook om 07:10 in Algemeen
De Franse striptekenaar Albert Uderzo, die vooral bekend werd met de wereldberoemde avonturen van Asterix en Obelix, is op 92-jarige leeftijd overleden. Uderzo overleed in zijn slaap aan een hartaanval en zijn dood had geen verband met het coronavirus.

Samen met schrijver Rene Goscinny bedacht Uderzo Asterix, een reeks die wereldwijd - op de Verenigde Staten na - immens populair werd. De tientallen verschillende stripboeken rondom Asterix en zijn corpulente kompaan Obelix gingen zo'n 380 miljoen keer over de toonbank.

Uiteenlopende avonturen
De strips spelen zich af rond het jaar 50 v.Chr. en gaan over een dorpje in Gallië, dat over een toverdrank beschikt die de inwoners onoverwinnelijk maakt. Hierdoor kunnen ze als enige de Romeinse invasie onder leiding van Julius Caesar weerstaan. Centraal staat de pientere Asterix, die samen met zijn logge vriend Obelix tal van avonturen beleeft.

Goscinny overleed in 1977, waarna Uderzo het schrijfwerk van hem overnam en dat tot 2009 volhield. Er kwamen talloze speelfilms van Asterix uit, zowel animatie als live-action. Ook is er in Frankrijk een pretpark rondom het Gallische gezelschap.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

reporterdavid91

Avatar

Films waren wel leuk. Zelf geen grote Asterix fan.... ben benieuwd hoe het attractiepark verder gaat...

adofmirosch

Avatar

Ben dol op de asterix en obelix boekjes, de films waren soms ook nog wel leuk inderdaad.
R.I.P

John Wayne

Avatar

De boeken met Goscinny zijn briljant. Daarna vond ik het minder. De films waren niet aan mij besteed.

Frietgezicht

Avatar

Nooit iets met de stripboeken, films, cartoons etc gehad maar er was wel 1 (teken)film die mij altijd is bijgebleven waarin Asterix allerlei taken/opdrachten moesten uitvoeren ofzo. Die was leuk.

Thiver

Avatar

Frietgezicht "Nooit iets met de stripboeken, films, cartoons etc gehad maar er was wel 1 (teken)film die mij altijd is bijgebleven waarin Asterix allerlei taken/opdrachten moesten uitvoeren ofzo. Die was leuk."

Dat is Les douze travaux d'Astérix, ook wel bekend als Asterix verovert Rome of Asterix en de helden. Een van de laatste dingen waarbij René Goscinny betrokken was; de film kwam uit in 1976 en hij overleed in 1977. Deze tekenfilm is overigens volledig origineel en niet gebaseerd op een van de strips. Ik denk dat-ie daarom wel een van de betere is; geen halfbakken verfilming, maar gewoon een nieuw verhaal, specifiek bedoeld als tekenfilm.

Frietgezicht

Avatar

@ Thiver, jaaaaa, die! Net opgezocht en staat in zijn geheel op youtube.
Had niks met Asterix enz maar die film tig keer gezien.
Leuk die oude manier van tekeningen, heel anders dan ik dacht.

kokosnoot

Avatar

De oude strips waren erg leuk vind ik!!

Veel van die strips die hun bloei hadden in de jaren '70 waren echt tof. Spontane verhalen nog echt creatief.

NieuwsFilm

meest populair