Video

Deze chestburster-scène uit 'Alien' is nog steeds ongekend gruwelijk

De scifi-klassieker uit 1979 heeft een geweldig moment!

door Bram de Groot om 22:30 in Video
Met een leeftijd van veertig jaar is de sciencefictionhorrorfilm Alien van regisseur Ridley Scott al een oudje. Maar dat het een meesterwerk is in het genre blijkt wel uit het feit dat de recentere films in het genre er maar niet in slagen om net zo sterk te worden ontvangen.

Eén van de meest iconische scènes uit Alien is het moment waarop we de 'Baby Xenomorph' zien. Het wezen barst uit borstkast van het personage Kane van wijlen John Hurt. Het gevolg is dat de rest van de crew van de Nostromo er met stomme verbazing naar staat te kijken.


Enorm succes
Nog altijd is Alien één van de grootste filmsuccessen aller tijden. Met een budget van zo'n 10 miljoen dollar werd er wereldwijd een dikke 200 miljoen dollar opgehaald. Het tweede deel Aliens uit 1986 van James Cameron wordt gezien als minstens zo goed.

Geen van de vervolgfilms, cross-overs of recente prequels kon aan deze films tippen. Kan jij nog herinneren dat je deze scène voor het eerst zag? Overigens verscheen er ook een geweldige parodie, ook met John Hurt, in Spaceballs uit 1987.12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Janushhw

Avatar

Het blijft n klassieker want het gebruikt zo goed zijn praktische effecten en duisterheid.

Zo grauw en het zuigt je er echt in.

Master Of Films

Avatar

Waarom deze scene zo goed werkte. Dat was niet alleen het gebruik van praktische effecten.

In an old issue of Empire, the cast and crew of 1979 sci-fi horror Alien - including Scott and actors Sigourney Weaver (Ripley), Veronica Cartwright (Lambert) and Yaphet Kotto (Parker) - revisited the moment, reflecting upon its gory legacy.

It all started with Scott's desire for genuine reactions of terror. "[They] were going to be the most difficult thing. If an actor is just acting terrified, you can't get the genuine look of raw, animal fear," he mused.

Cartwright, who famously passed out when cameras stopped rolling, said: "We read the script. They showed us a mock-up, but they didn't show how it was going to work. They just said, 'Its head will move and it's going to have teeth'.

Ron Shusett (executive producer/ screenwriter): Ridley didn't tell the cast. He said, "They're just going to see it."

Weaver: Look, I worked with Roman Polanski on Death and the Maiden - he would shoot a gun off. You can act, sure, but when you're surprised, that's gold.

Kotto: Oh man! It was real, man. We didn't see that coming. We were freaked. The actors were all frightened. And Veronica nutted out.

Deadalus-SG

Avatar

Idd MOF... paar weken geleden sprak Koolhoven in zijn programma nog over deze scene en waarom hij hem zo briljant vond... een van de dingen die hij aangaf was idd dat de cast geen idee had wat er ging gebeuren en zich oprecht kapot schrokken....

Frietgezicht

Avatar

Klassieker, wat een film. En het vervolg is nog ietsje beter.

TearsinRain

Avatar

Klassieker, en ook ik vond de manier waarop Martin Koolhoven in de "De kijk van Koolhoven" de film analyseert echt geweldig, hij gaf mij extra inzichten en nog meer diepgang in de film waardoor ik de film nog beter (begreep) vond dan dat ie al was.

@Frietgezicht, ik ga met je mee dat ik "Aliens" ook nog een tikkeltje beter vond, ze zijn echter op het genre na, sci-fi amper te vergelijken.

Alhoewel, sci-fi, Ik vond vooral de vergelijking van Alien met een boek van Agatha Christie door Martin Koolhoven erg interessant.

Frietgezicht

Avatar

@ Tears, idd, Alien is meer een nagelbijtende horror, Aliens een actie SF film en 1 van de weinige actie klassiekers(Terminator 2 is er imo ook wel eentje) Alien 4 is ook pure actiefilm, vergelijkbaar met Aliens, maar dat is meer een popcorn actiefilmpje die een stuk minder is dan de eerste 2 delen.

Laten we eerlijk zijn, in beide is het verhaal simpel maar de sfeer is top net als de decors en de aankleding. En wat een heerlijke muziek, soms afgewisseld met stiltes waarin je alleen hartkloppingen of ademhalingen hoort en een van de beste film monsters ooit gemaakt, wat een design! En de Nostromo zelf is een van de beste ruimteschepen uit de geschiedenis van de film. Het claustrofobische sfeertje trekt je helemaal in de film alsof je zelf in het schip zit.
Gelijk weer zin om snel te kijken.

De posters van beide films zijn ook classic. Ze vielen in de videotheek altijd op.

Mav Damian

Avatar

Meesterwerk! Een van mijn favoriete films. Een film dat geen franchise nodig had. Wat voor mij de eerste Alien zo goed werkte was de mysterieuze sfeer rondom heel die film en ook de opbouw van de volledige vorm de Xenomorph. Iets wat voor mij daarna heel de franchise overbodig maakte.

Chrischzz

Avatar

Zonder twijfel zijn Alien en Aliens de beste in de serie.

Toch heb ik nog steeds een zwak voor A3, welke ik ook gewoon erg sterk blijf vinden. Desondanks de keuzes om Newt en Hicks af te schrijven in het begin. Die film heeft wel echt een prettige Alien sfeer, is niet overdadig in grootse actie en een paar geweldige acteurs.

Alien Res. was stiekem wel wat overbodig, maar niet eens beroerd, blijft toch wel een sfeertje hebben en best leuke scenes.

Prometheus en Covenant.. tja, daar ben ik nog steeds niet over uit of die echt wat toevoegen.. Beide films weten volgens mij nog steeds niet waar ze heen willen en roepen veel meer vage vragen op dan dat ze beantwoorden..

Goku32

Avatar

Geweldige film en zeker een geweldige scène, een 9 out of 10 film

Artificialis

Avatar

Aliens (1986) is altijd mijn favoriet uit de franchise gebleven, maar dat is naast een thriller ook vooral een actiefilm. Het blijft een meesterwerk, maar actiefilms verouderen toch wat minder goed dan Alien (1979), die de tijd beter heeft doorstaan.

Alien3 (1992), Alien: Resurrection (1997) en zelfs Alien v Predator (2004) kom ik ook nog wel doorheen. De sfeer uit de eerste twee films is weg, maar de Xenomorphs blijven leuke 'movie monsters' om naar te kijken. Helaas kan ik voor Aliens v Predator: Requiem (2007) geen geduld opbrengen.

Mothercopper

Avatar

Aliens nog in de bios gezien. 1 en 2 fenomenaal en stiekem vind ik 3 niet eens zo slecht. Goed acteerwerk in 3.

NieuwsFilm

meest populair