Algemeen

Bioscopen woest op Hollywoodstudio na schrappen bioscooprelease vanwege corona

De trollenfilm is alleen thuis te zien.

door Jeffrey Kouters om 22:30 in Algemeen
Amerikaanse bioscoopeigenaren zijn niet blij met de beslissing van Universal Pictures om de animatiefilm Trolls World Tour alleen digitaal uit te brengen. "We zullen dit niet vergeten", zegt John Fithian, de voorzitter van belangenvereniging National Association of Theater Owners, in felle bewoordingen.

Door de corona-pandemie zijn de meeste bioscopen dicht en zien Hollywoodstudio's zich genoodzaakt om de verschijningsdata van hun films te verplaatsen. Volgens Fithian wordt daarmee bewezen dat het huidige verdienmodel voor studio's - eerst een bioscooprelease, dan online - nog immer relevant is.

"Vrijwel alle films, die oorspronkelijk gepland stonden voor een bioscooprelease in april en mei, worden nu op een later moment in de bioscoop uitgebracht vanwege het virus", zegt hij in gesprek met The Hollywood Reporter. "Deze studio's tonen daarmee aan dat zij nog steeds geloven dat het bioscoopmodel essentieel is voor hun zaken".

Geen begrip
Fithian is alleen niet te spreken over de houding van Universal. "Universal heeft er - als enige studio - voor gekozen om een film [Trolls 2, red.] nu direct uit te brengen op video-on-demand. Echter, de studio beweert nog wel steeds in zijn advertenties dat de film op 10 april ook gelijktijdig in de bioscoop zal worden uitgebracht".

Volgens Fithian verkoopt de studio daarmee leugens. "Universal liegt gewoon tegen zijn consumenten, want de studio weet dondersgoed dat de bioscopen nog steeds dicht zullen zijn op 10 april", aldus de voorzitter. "En dat zullen wij bioscoopeigenaren zeker niet vergeten".

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Rich Art

Avatar

Of is deze meneer bang dat deze zet van Universal juist aantoont dat het bioscoop-model helemaal niet zo rendabel is als ze hopen in de branche zelf?

Master Of Films

Avatar

@ Rich Art
Dat is de echte achterliggende reden.

Ik ga mij eigen reactie van gisteren herhalen...

Master of Films "Winnen streamingdiensten door corona nog meer zieltjes? vroeg de mensen van NRC zich af. Nou als het volgende stukje lees van hun artikel...

Bij ‘premium vod’ houdt de distributeur 80 procent van de opbrengst, in de bioscoop de helft – dat maakt het aantrekkelijk de bioscoop als middenman uit te schakelen.

bron: NRC "

Ang3l

Avatar

The times they are-a changing, beste bios.

GreenHornet

Avatar

Bioscopen gaan verdwijnen in huidige vorm.

In de toekomst krijg je Netflix bioscopen en Disney Bioscopen.

centr1no

Avatar

@ Master of Films
Die 50% is een heel grof gemiddelde dat in de praktijk bijna nooit op gaat.
Bij de meeste blockbusters is het zo dat de verhouding studio/bioscoop verschuift naargelang de periode dat de film draait.
In de eerste week/weken zal de verhouding gunstiger zijn voor de studio (bijv. 70/30), na 2 weken bijv. de andere kant op trekken naar 50/50 en pas na 4 weken of zo 30/70.
Dit soort afspraken verschillen van studio tot studio en zelfs van film tot film.
Er wordt gefluisterd dat Disney voor bepaalde films zelfs 80 tot 85% wil hebben voor sommige films en bioscopen daarmee in de eerste weken van vertoning zelfs in het rood draaien.

Een film als Trolls is er juist één waar de bioscopen wat mee kunnen verdienen.

Master Of Films

Avatar

@centr1no
Mocht je het nog niet zijn opgevallen. Het is een quote van de NRC. So don't shoot the messenger Smiley face
Neemt niet weg dat die 80 procent voor premium vod wel een kern van waarheid in moet zitten. Zeker nadat Rich Art de zure ondertoon van Fithian nader heeft belicht.

Overlord

Avatar

@MoF, dank voor het delen.
Weet jij of er in dat stuk ook rekening mee is gehouden of de film voor midprice of full price on demand wordt aangeboden ?
Voor zover mij bekend is het model dat films voor 20 dollar on demand wordt aangeboden nog redelijk nieuw.
Een goed vergelijk is daardoor nog lastig te maken.
Daarnaast is een bioscoopbezoek voor veel mensen nog meer een avondje uit dan dat er bewust een film wordt uitgekozen.
Het huidige model met de bioscopen lijkt mij nog steeds heel relevant, alleen die windows van 4 maanden tussen bioscooprelease en fysieke release is hopeloos achterhaald.

Danos1

Avatar

Of er überhaupt ruimte is in de agenda met al die films die uitgeschoven zijn?

Je kan als branche ook van een mug een olifant maken.

Chrischzz

Avatar

Is en blijft het ook niet zo dat bioscopen nog steeds zelf nalaten om aan de wensen van de bezoeker te voldoen?

Nog steeds wordt 3D in de meeste gevallen opgedrongen, draaien films op de meest verrotte tijden en zijn de consumpties veel te duur.

Ik zou de nieuwste films best graag gewoon thuis willen zien. Maar dan moeten ze wel eerst maar eens 1 platform gaan ontwikkelen waar ik alles kan zien, ipv 5 verschillende.

NieuwsFilm

meest populair