Algemeen

Bedenker van 'Honey, I Shrunk the Kids' overleden

De geliefde cultregisseur Stuart Gordon werd slechts 72 jaar.

door Timothy van Damme om 15:56 in Algemeen
Op dinsdag 24 maart is regisseur, schrijver en producent Stuart Gordon overleden aan orgaanfalen. Hij werd slechts 72 jaar.

De regisseur werd vooral bekend door films als Re-Animator, Castle Freak en Fortress. Vooral die eerste, die op een klassiek verhaal van H.P. Lovecraft gebaseerd is, werd een geliefde culthit.

De laatste jaren was Gordon niet meer prominent aanwezig. Zijn laatste wapenfeit uit 2018 is een horrorverzameling met de veelzeggende titel Bunker of Blood: Chapter 5: Psycho Sideshow: Demon Freaks.

Carrière
De filmmaker begon zijn carrière in het theater. Hier zocht hij regelmatig de grenzen op. Voor zijn versie van Peter Pan werd hij zelfs gearresteerd voor obsceniteiten. Ook zijn bioscoopdebuut Re-Animator was eerste bedoeld voor de bühne.

Deze aanpak beviel hem wel, dus ook voor From Beyond baseerde hij zich op een verhaal van Lovecraft. Hierna bleef hij voornamelijk in het horrorgenre hangen. Naast zijn eigen werk, schreef hij ook de scripts van Body Snatchers en The Dentist.

Zijn grootste hit is echter Honey, I Shrunk the Kids. Hij legde het idee voor aan Disney en zou de film ook regisseren. Vanwege ziekte moest hij echter plaats maken voor Joe Johnston. Wie weet hij zijn carrière er uit had gezien als hij die film uiteindelijk gemaakt had.

6 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Moviemagic

Avatar

Ik heb al heel wat van zijn films gezien. De ene leuker en beter dan de andere. RIP †

Gigan72

Avatar

Re-animator en From Beyond zijn films die je gezien moet hebben.
Zeker als je een horror fan ben.
Rip..

Spider-fan

Avatar

Hij was voornamelijk bekend vanwege zijn H.P. Lovecraft films, Re-Animator en From Beyond. Dagon, die later kwam, wordt vaak vergeten en is wellicht minder gedenkwaardig, maar vond ik toch goed.
Veel van zijn andere films vind ik toch ook wel erg leuk, hoewel sommige moeilijk te vinden zijn. Zoals bijvoorbeeld Stuck, die ik wel op een festival heb gezien maar daarna nooit meer.
Dolls, Daughter of Darkness, The Pit and the Pendulum, Fortress, Castle Freak, Space Truckers vond ik allemaal leuke films; niet echt hoogvliegers, maar uiterst vermakelijk.

Ik heb een keer vrij uitgebreid met hem gepraat op een filmfestival. Een heel aardige man met veel gevoel voor humor (humor zit in eigenlijk al zijn films). Hij had een heel rustige uitstraling, en hij nam ook alle tijd voor dat gesprek met mij.

007

Avatar

fortress is goed .

Wilmar

Avatar

Voor Masters of Horror maakte hij ook de verfilming van het Lovecraft verhaal 'Dreams in the Witch-House' en hij is ook de regisseur van 'Dagon'. Cthulhu fhtagn!

NieuwsFilm

meest populair